Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ova teniska godina bile je veoma burna, a sada sledi uzbudljiva trka za tron

Srpski teniser Novak Đoković ove sezone je zbog kovid pravila morao da propusti veliki broj turnira, pa je izgubio šansu da se bori za gotovo 8.000 bodova.

PROČITAJTE JOŠ:

To je rezultiralo velikim i naglim padom Novaka na ATP listi, pa je umesto na vrhu sada sedmi sa samo 3.570 bodova.

Mogao je taj pad biti još strmiji, ali su neki od najboljih tenisera sveta podbacili na US Openu i turnirima koji su mu prethodili, pa je Đoković ostao u povoljnoj poziciji da se plasira na Završni masters ove godine u Torinu.

Trofej iz Torina mu je izmakao prošle godine, kada su uspešniji bili Danil Medvedev i Aleksandar Zverev, koji su ga ujedno i sprečili da dođe do „kalendarskog“ ili „zlatnog“ slema.

Čudnim sledom događaja ove godine na vrhu više nisu ni Medvedev ni Zverev, nego Karlos Alkaraz sa 6.740 poena.

Mladi Španac je ove sezone zaista pokazao raskošan talenat, zrelost i kvalitet, stoga je nezahvalno reći da tako nešto nije zaslužio. Ali da je imao olakšan posao, to jeste.

Đoković je više pauzirao nego što je igrao, Medvedev je potpuno van forme, Zverev je povređen, Rafael Nadal kuburi sa povredama…

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Sve to doprinelo je tome (ne umanjujući ničiji uspeh) da Alkaraz i Kasper Rud u direktnom okršaju u finalu US Opena odlučuju o prvom mestu. Kako je taj duel pripao Špancu usledio je i njegov skok na listi, ali je ujedno oborio i negativni rekord. Alkaraz je imao najmanji broj poena sa kojim je jedan igrač zaseo na vrh planete – 6.740. Pre Alkaraza je ovaj rekord držao Danil Medvedev sa 6.885 bodova.

U doba kada su prvi put dolazili do vrha Rodžer Federer i Rafael Nadal bodovanje je bilo malo drugačije. Ipak, prevedeno na današnji sistem Federeru je bilo neophodno 9.825 bodova, dok je Nadalu trebalo 11.595. Apsolutni rekorder u tom pogledu je Novak Đoković kom je za to postignuće trebalo 13.285 bodova, dok je i Endi Mari daleko premašio cifru od 10.000 sa 11.185.

Ono što je u ovom trenutku otežavajuća okolnost za Novaka je da do kraja godine treba da brani još 1.600 poena, što znači da ga jedan kiks može „baciti u bunar“.

Od Novaka smo na Lejver kupu videli jedan perfektan i jedan loš dan, pa će turnir u Tel Avivu (iz serije 250) biti odličan pokazatelj njegove trenutne spremnosti i forme. Dobro znamo koliko mu je pauza posle Australije teško legla, a na Lejver kupu je zaigrao nakon više od dva meseca pauze.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Odmah nakon Tel Aviva odlučio se na putovanje u Astanu, gde bi mogao da osvoji novih 500 ATP poena. To znači da bi mogli da očekuje da se za dve nedelje Srbin drastično primakne Stefanosu Cicipas i Aleksandru Zverevu, koji su ispred njega na listi sa nešto manje od 1.500 prednosti.

Između Astane i Mastersa u Parizu razlika je više od 20 dana, stoga ne bi čudilo ako bismo Novaka gledali na još nekom turniru iz serije 250 u međuvremenu. To bi mu pomoglo za dizanje ili održavanje forme, ali i za popraku ranga. U obzir dolaze sledeći turniri – Gijon, Firenca, Antverp i Stokholm.

Možda je nešto izvesnije Novaka očekivati na jednom od dva turnira iz serije 500, ali je problem što su oni tik pred put u Pariz. U pitanju su Beč i Bazel, koji se igraju u isto vreme.

Novak će se na Završnom mastersu naći ukoliko do tada ne ispadne iz top 20, što je gotovo nemoguće. Ipak, nadamo se da je sa padovima gotovo i zato sada opet treba ciljati vrh.

Međutim, povratak na prvu poziciju i put do nje biće sve samo ne lak. Alkaraz je pokazao da ima kontinuitet dobrih rezultata, a njegova prednost je što do kraja sezone gotovo i da ne brani poene, a put u Torino je već obezbedio.

Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Kasper Rud je u sličnoj poziciji kao Španac, ali bi problemi za njih dvojicu mogli da dođu naredne sezone kada mnogo toga treba odbraniti, stoga je njihov pad praktično neminovan.

Nadal je više puta do sada isticao da ne juri prvo mesto, ali teško je da jedan majstor poput njega, bar malo ne razmišlja o tome. Zamislite kakav bi to uspeh bio za Rafu kada bi se uprkos svim povredama vratio na tron.

Međutim, kada je on u pitanju postoji velika dilema da li ćemo uopšte negde gledati do kraja godine. Nadal će uskoro postati otac, nakon Federerovog oproštaja napustio je Lejver kup, pa je pitanje kakvi su mu planovi. Ako ga i budemo gledali na terenu biće to samo u Parizu i Torinu, gde ne brani niti jedan bod.

Nestrpljivo se čeka i Zverevov povratak, ali on uz Medvedeva brani veliki broj poena do kraja godine, stoga je realnije da dožive pad nego uspon na listi. Cicipas ima priliku za pomak, ali je u lošoj formi, što se najbolje pokazalo na US Openu.

Aleksander Zverev
Aleksander Zverev; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Od igrača koji su trenutno ispod Đokovića, a mogu mu biti velika pretnja su Mateo Beretini, Janis Siner, Andrej Rubljov, Hubert Hurkač, Janik Siner, Tejlor Fric, Feliks Ože-Alijasim… Spisak je poprilično dug, imena su nezgodna, što je najbolje demonstrirao Feliks, ali je istina da je sada sve u Novakovim rukama bar do kraja sezone.

Nakon toga uslediće epizoda zvana „Australija“ koja je još uvek pod velikim znakom pitanja, ali bi prilika za novu titulu i 2.000 bodova na prvom grend slemu u sezoni sigurno probudili u Đokoviću onaj njegov prepoznatljivi inat. Stoga ne bi bilo čudno da se na prvo mesto vrati tamo negde u februaru, ali je više nego izvesno da je Alkaraz najveća pretnja, ne samo za prvo mesto nego i na najvećim turnirima.

BONUS VIDEO „Rasprava“ Novaka i Federera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar