Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Bugarska neće igrati na prestižnom teniskom turniru ATP kupa (1-9. januar) u Sidneju, iako je imala tu opciju da učestvuje umesto Austrije.

„Razlog je taj što je naš prvi reket Grigor Dimitrov odlučio da ne menja raspored. Tako Bugarska neće imati priliku da ponovi uspeh iz 2019. godine, kada je učestvovala na debitantskom ATP kupu i zabeležila dve pobede – nad Britanijom i Moldavijom u svojoj grupi“, piše bugarska Sega.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji teniser Austrije Dominik Tim iz Austrije odustao je sredinom decembra, onda je to učinio i Denis Novak, pa se Bugarima otvorio prostor da igraju.

To je značilo da je Bugarska dobila mesto i tada organizatori ATP-a razgovaraju direktno sa vodećim igračima (kapitenima) timova, a ne sa savezima, pošto je turnir na ATP-u i savezi nemaju nikakve veze sa tim.

Razgovarano je sa Grigorom Dimitrovim, koji je odbio poziv i tako je Francuska dobila vizu za ATP kup.

Ispred sajta TennisCafe, Grigorov menadžer Georgi Stojmenov objašnjava da je tim Dimitrova odredio rok do 25. decembra da se reaguje na eventualno učešće u Sidneju.

Navodno, tada je tvrdio da su problem viza i druga dokumenta.

Ispostavilo se viza nije problem, jer je Grigor već u Melburnu i sprema se da igra na jednom turniru, baš kao i drugi reket Bugarske Dimitar Kuzmanov.

Ispostavilo se da i Adrijan Andreev, treći igrač Bugarske, takođe ima vizu.

Andreev je na Instagramu objavio i svoj razgovor sa predstavnikom ATP-a, koji ga je u nedelju (26. decembra) pitao da li ima vizu jer se ne očekuje učešće Austrije i proverio da li Bugarska može da okupi bar „tri člana” ako Grigor pristane da igra.

Andrejev je odgovorio potvrdno, na šta mu je predstavnik ATP-a rekao da će prvo razgovarati sa Grigorom Dimitrovim.

Sledećeg dana, u ponedeljak (27. decembra), Andreev je dobio odgovor da je „Grigor odlučio da sledi svoj prvobitni plan i učestvuje na turniru u Melburnu. Neće učestvovati u ATP kupu, tako da će sledeći tim biti primljen“.

„Sega” je zatražila komentar potpredsednika BFTenisa Rangela Markova, koji je izuzetno oštro reagovao na situaciju.

„Pre svega, trebalo bi da bude jasno da savez nije strana u ovom procesu sa pozivom teniserima. ATP održava kontakt sa svakim prvim reketom zemalja, jer je njihov rejting taj koji čini komunikaciju. Zato što se ispostavilo da i Adrijan Andreev ima vizu i paušalno je objašnjenje da igrači nemaju vize, nije tačno. Postoji velika potreba za ovim turnirom. Za Kuzmanova i Adrijana je činjenica da bi oni igrali sa vrhunskim teniserima i to ih direktno šalje u drugu orbitu. Uključujući i finansijsku, što je za njih izuzetno važno.“

Grigor Dimitrov Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tim Grigora Dimitrova, prema rečima Markova, verovatno ima izgovor da odbije da promeni program, ali veruje da je, pošto je teniser na licu mesta u Australiji, mogao da odredi prioritete u svojim planovima.

Markov je imao poruku za Dimitrova.

„Jedna prilika da predstavljamo Bugarsku je propuštena, pogotovo posle odličnog debija na turniru 2019. Da, sada je grupa veoma teška sa Rusijom, Australijom i Italijom, ali vredi igrati za Bugarsku. Šteta za ostale momke. Imaju veliku potrebu da igraju jake mečeve i neće imati ovu priliku. A mi već imamo u Bugarskoj nekoliko generacija mladih tenisera i dece koja su odrastala u sanjarenju da budu Grigor, koja nikada ne mogu da ga dodirnu. Nikada nije došao da udari koju lopticu sa mladima, ali ako on to ne prenese na one posle njega , šta je poenta? Đoković recimo stalno pomaže i podržava mlade srpske tenisere. Zato su toliko ispred na rang listi. Očigledno je u pitanju stav – i prema državi i prema timu. Postanite igrači ovde i budite primer budućim generacijama tenisera.“

BONUS VIDEO Novak navija u transu, nervira se, samo što nije uleteo na parket, Zvezda – Barselona 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)