(AP Photo/Antonio Calanni)

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je Završni masters u Torinu nakon što je u finalu savladao Kaspera Ruda sa 2:0, po setovima 7:5, 6:3.

Novaku je ovo šesti trofej na završnim mastersima, po čemu se izjednačio sa Rodžerom Federerom, koji je dugo bio usamljeni rekorder.

Takođe, ovo mu je prva titula na Završnom mastersu još od 2015. godine i prvi je koji je uspeo da podigne ovaj trofej u tri različite decenije.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč sa Rudom trajao je sat i 34 minuta, a posebno uzbudljivo bilo je u prvom setu kada se Novak mučio i sa disanjem.

Đoković je bez problema osvojio prvi gem, a onda je odmah u drugom došao do dve vezane brejk lopte. Prvu je prokockao veoma jeftino, jer je izbacio čist bekhend u aut. Rud je odigrao još jedan sjajan poen, te je naterao rivala na grešku. Uspeo je Norvežanin da pogodi dva snažna servisa, pa Novak nije imao šansu da povede na startu meča.

Napravio je Norvežanin malo problema i na servis Novaka, ali je Srbin prekinuo tu seriju poene i poveo sa 2:1. Nakon gema se videlo da se Đoković ne oseća dobro, zacrveneo se u licu i uhvatio za lice, te se činilo da ga boli glava.

Lako je Norvežanin izjednačio na 2:2, ali mnogo više je u tim trenucima brinulo Novakovo fizičko stanje. Na 15:0 je poklekao, umalo se srušio kod mreže, a bilo je pitanje i da li će moći da nastavi meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, uspeo je da prebrodi krizu, iako se maksimalno trudio da skraćuje poene, pogotovo na svoj servis. Do kraja seta Srbin je na svom servisu izgubio svega dva poena, a priliku za brejk propustio je u osmom gemu.

Tokom pauza između gemova, Novak je morao da uzima tablete i „čuvena“ pića, koja su mu pomogla da vrati energiju i bude najbolji kad je najpotrebnije. Prvi set je rešen u 12. gemu, kada je Novak na 30:30 zatražio čelendž, koji je bio uspešan. To mu je pomoglo da u ponovljenom poenu dođe do brejk i set lopte, a potom je u maratonskom poenu sačekao grešku rivala i „stavio prvi set u džep“.

Na startu drugog dela nijedan teniser nije imao problema na svom servisu, a Novak je sve pogodio te sa nulom rešio gem za 2:1. Naredni gem bio je i ključan u drugom setu, a Rud je najpre poveo sa 15:0. Novak je „iz džepa“ izvukao forhend uz proklizavanje. Rud je bio bespomoćan u tom trenutku, te je pogrešio. Vezao je Srbin još dva poena nakon Rudovih grešaka i to su bile nove brejk šanse. Već kod prve je Srbin bio agresivan, dominirao, a onda i napad, te naterao Ruda da pogreši za 3:1.

EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Do kraja meča su se igrali nešto duži gemovi, ali se nijednog trenutka nije igralo na razliku. Novaka su pre svega služili servis i forhend, dok je sa bekhendom s vremena na vreme imao problema, ali oni nisu uticali na krajnji ishod.

U poslednjem gemu je bilo 30:30 na Novakov servis, ali su onda usledili viner i as za kraj i titulu.

Ovom pobedom Đoković je postao i najstariji osvajač Završnog mastersa, pošto trenutno ima 35 godina i šest meseci, dok je prethodni rekorder bio Federer sa 30 godina i tri meseca.

Ujedno, izjednačio se sa Švajcarcem po broju titula sa završnih mastersa iz različitih gradova. Federer je titule osvajao u Šangaju, Londonu i Hjustonu, dok je Novak na prva dva pomenuta grada dodao sada Torino.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Ovu titulu je Srbin proslavio sa decom Stefanom i Tarom, ali i kompletnim timom i većim delom porodice, koja je bila uz njega čitavim tokom turnira.

Zanimljivo je da je finalni meč gledao i Zlatan Ibrahimović, koji je više puta tokom karijere pratio Novakove mečeve i poznato je da njih dvojica imaju prijateljski odnos.

Što se tiče ostalih zanimljivosti, Đoković je zaradio 4.700.000 dolara od ovog turnira i pet pobeda, a na kraju je na kameri ostavio i poruku za fudbalere Srbije. Napisao je „Ajmo orlovi“, a prethodno je najavio da će putovati u Katar kako bi gledao Mundijal i našu reprezentaciju.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Frica

Đoković - Rud 7:5, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar