Fotografija je prodata u dva miliona primeraka, ali i dalje nije sve poznato.

Verovatno najpoznatija (pogotovo među tinejdžerima), ali i najprovokativnija fotografija sa teniskog terena nastala je 1977. godine.

PROČITAJTE JOŠ

I 45 godina kasnije nisu poznati svi detalji, a misterije su dodatno zakomplikovane naizmeničnim laganjem onih koji su učestvovali u procesu. Ili se bar pretpostavlja da jesu.

Naime, jedna devojka je uslikana bez gaćica kako ide ka mreži dok u ruci drži reket. U jednom trenutku je podigla suknju…

Prvi put je fotografija objavljena 1977. godine, a izdanje je posvećeno 25. godišnjici uspona britanske kraljice Elizabete Druge na tron. Izdavač je godinu dana kasnije prodavao ovu fotografiju kao poster, a ubrzo je prodata u više od dva miliona primeraka.

Pretpostavlja se da je fotograf Martin Eliot, a da je njegova devojka Fiona Batler bila model. Navodno ju je u septembru 1976. godine zamolio da mu pomogne, a pošto nije igrala tenis pozajmila je reket i ručno šivenu haljinu od prijateljice. Uzela je patike od oca, dok su od jednog psa uzeli teniske loptice.

Samo na ovoj fotografiji je Eliot prihodovao 250.000 funti, ali je to ujedno predstavljalo i kraj njegove karijere. Ne jer više nije bilo kreativnog naboja, već što izdavači nisu želeli da rade sa njim iz straha od potencijalno visokih honorara. Sve je završeno prilično tužno jer je umro u bedi 2010. godine, a Fiona koja nije zaradila od slike na kraju se udala za milionera.

„Bila sam naivna i ništa nisam dobila za nju, iako je postala jedna od najprodavanijih na ostvrima Velike Britanije i inostranstvu. Ali svaki put kada je pogledam, ne mogu da se ne nasmejem prisećajući se brezbrižnih i srećnih godina“, rekla je pre nekoliko godina kada je pozirala uz fotografiju koja ju je proslavila.

Fiona Voker
Fiona Voker; Foto: Martin Elliot / Pyramid / SWNS / Profimedia

Haljina je prodata na aukciji 2014. godine na dan ženskog finala Vimbldona, a 15.000 funti je uzela prijateljica.

Piter Etkinson je izdao saopštenje u kom je tvrdio da se na fotografiji ne nalazi Fiona, već njegova bivša supruga. Odlučio je da priloži i dokaz u vidu fotografije sa čuvenim okvirom, ali i verziju iz 1974. godine.

Etkinson je čak tvrdio da je Eliot želeo sve da prizna pre smrti i da dostavi pismenu izjavu, ali da jednostavno nije bilo vremena. Tako je misterija ostala do danas.

BONUS VIDEO Đoković – Cicipas poen za brejk loptu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar