Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths / POOL

Rodžer Federer ne bori se više samo protiv mlađih tenisera, već i sa svojom fanatičnom željom da i dalje igra, iako godine čine svoje.

PROČITAJTE JOŠ

Švajcarac će 8. avgusta, poslednjeg dana Olimpijskih igara, proslaviti 40. rođendan, a nastup na Rolan Garosu potvrdio je da dostiže krajnje ivice svojih mogućnosti i napora.

Osvojio je 20 Grend slem titula, koliko i Rafael Nadal, ali im se Novak Đoković približio na samo jednu titulu zaostatka i sada se praktično samo Novak pita kada je u pitanju krojenje večne liste.

Rafael Nadal je sve resurse usmerio na šljaku Rolan Garosa kako bi otišao na „21“ i nije mu uspelo, preokretom je Novak napravio gigantski korak ka „GOAT“ priznanju, a napori iz Pariza i cele sezone na šljaci su bili takvi da je Rafael Nadal odustao od Vimbldona i Tokija.

Bio je Rafa iskren prema sebi i svojim mogućnostima, svom telu, što je i sam priznao u obrazloženju. Kada je Federer u pitanju, dilema je da li je zaista baš tako, s obzirom na potez sa Rolan Garosa i poraz u Haleu.

Federer je odlično odigrao prva tri meča i odustao od nastavka kada je došao do duela sa igračem iz top 10, Mateom Beretinijem.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

On je bio poslednji stepenik do meča sa Novakom, nakon toga je naveo da je čak Pariz iskoristio samo kao usputnu stanicu i zagrevanje za sezonu na travi.

Možemo samo da zamislimo kroz kakvu bi medijsku kritiku Novak prošao da je slično učinio, iako su Rodžerov adut godine.

Njegova sponzorstva i marketinški momenat ostali su važni čak i kad postaje epizodista na velikim turnirima, sa čime se očigledno i Federer pomirio.

Odmorio se za travu, omiljenu podlogu na kojoj su najviše do izražaja došli njegov stil igre i gracioznost, na kojoj je i stvorio najjači kult od igrača velike trojke, iako nije kompletniji igrač od Novaka.

Taj kult počeo je da srozava i omogućio je Feliksu Ožeu Alijasimu da dođe preokretom do velike pobede u Haleu sa 2-1, prethodno je Rodžer pobedio kvalifikanta Ivašku u prvoj rundi s 2-0.

„Ože-Alijasim je prosto bio bolji od mene danas. On je sjajan igrač, a ja sam dobio mnogo informacija iz svojih mečeva koje sam igrao poslednjih nedelja. Proces oporavka je bio dug, imao sam više operacija kolena i stvari nisu više tako jednostavne. To su neke od mojih najvećih briga. Bio sam nesrećan zbog toga kako su se stvari odvile i kako se treći set završio. Trebalo mi je vremena da to ‘svarim’. Nisam hteo da kažem nešto pogrešno u vrelini trenutka“, naveo je Federer posle meča.

Nije mu više lako da on bude taj koji juri preokret, što je i sam priznao.

„Koliko je bilo teško preokrenuti, to me je pogodilo. Koliko sam morao  napora da uložim u svaki poen, da učinim da se neke stvari dogode. Shvatio sam da to neće biti moj dan, počeo sam da postajem baš negativan. Nisam to ja, ali znam da se ovako nešto neće ponoviti, sledeći put. Želeo sam da odvojim malo vremena između meča i konferencije, da duboko shvatim zašto sam se ovako osećao, želeo sam da popričam sa Ivanom Ljubičićem. Na kraju, glava gore, sledeći cilj je Vimbldon, to je jasno.“

Ipak, sada sledi turnir na kom odluka poput one pariske ne bi bila tako lako prihvaćena, da se povuče sa terena kada je već prihvatio da igra i ide do kraja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare