Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia

Nekadašnji nemački teniser Mihael Štih, šampion Vimbldona iz 1991. godine, smatra da je Švajcarac mogao da povuče neke poteze drugačije.

Federer je dugo bio alfa i omega u svetskom tenisu, sve dok se nisu pojavili Rafael Nadal i Novak Đoković.

PROČITAJTE JOŠ:

I Španac i Srbin su nadmašili Federera po broju grend slem titula i to za dve, odnosno za četiri, ali je Rodžer prvi koji je stigao do brojke 20 i godinama je smatran najboljim svih vremena.

Štihova karijera je trajala samo devet godina, ali je 55-godišnji Nemac osvojio 18 titula, uključujući i jedan grend slem. Igrao je i finala Rolan Garosa i US opena i bio je tokom tog perioda drugi teniser planete.

„Na vreme sam to uradio, zadovoljan sam kako se to dogodilo. Pogledajte Rodžera Federera. Kad se zna šta se desilo, bolje bi bilo da je to uradio ranije“, rekao je Štih, a preneo nemački Sport.

Nemac je u trenutku povlačenja imao nepunih 29 godina, dok neki teniseri poput Đokovića, i sa 36 pobeđuju mnogo mlađe od sebe i osvajaju najveće turnire. Isto je radio i Federer do 37. rođendana, posle čega je pao u formi. Imao je u poslednje dve godine karijere tri operacije, nekoliko teških poraza i na Lejver kupu 2022. je sa 41 godinom života rekao „kraj“.

„Verujem da bi on sada drugačije uradio. Međutim, to je njegova odluka, ako je on zadovoljan kako je proveo poslednje godine svoje karijere, to je u redu… Imao sam 28 godina i kada sam 1997. izgubio polufinale Vimbldona od Sedrika Piolina, odlučio sam da je kraj. I veoma sam srećan što sam to tada uradio. Hoću i da istaknem da je to bilo potpuno spontano“, kaže Štih i ističe da ga nije zanimala reakcija ljudi okolo.

Spomenuo je i Novaka Đokovića, koji je u nedelju upisao pobedu nad Holgerom Runeom na turniru u Torinu i time je obezbedio sebi više od 400 nedelja na vrhu ATP liste.

„To je impresivno, jednostavno se ističe i iskače od konkurencije svime što radi. Ne samo da je jak fizički u igri, već i stav prema sportu i volja su mu neverovatni“, naveo je Štih za GMX magazin.

BONUS VIDEO: Novak Đoković pobedio Holgera Runea na startu u Torinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar