Ela Nala Milić
Foto: Nova.rs

Ako u sportu može da postoji plemenito poreklo onda je to bez ikakve dileme priča koju iza sebe ima najveći talenat Slovenije, 17-godišnja Ela Nala Milić.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Plasirala se u osminu finala juniorskog US Opena pobedom nad Ajom El Auni sa 6:3, 6:4 i zakazala meč sa Laurom Samsonovom, desetom nositeljkom turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ono što nju čini posebno zanimljivom navijačima u Srbiji, ali i na Balkanu jeste njeno poreklo. Njen deda je Vladimir Milić, čuveni bacač kugle i prvi Jugosloven koji je prebacio 21 metar. Najbolji rezultatm mu je 21,14, ali sam tvrdi da je bacio i 21,70. Osvojio je zlatno na dvoranskom Evropskom prvenstvo 1973. godine u Milanu i dugo se takmičio za Crvenu zvezdu. Višestruki je prvak Jugoslavije.

Njen tata je odlučio da krene drugim putem, pa je tokom godina postao reprezentativac Slovenije. Izabran je na NBA draftu kao 33. pik, ali je umesto Filadelfije proveo godinu dana u Finiksu. Kasnije se vratio u Evropu gde je nastupao za Real Madrid sa kojim je osvojio ULEB kup i špansko prvenstvo, a u periodu dok je nosio dres Union Olimpije je dominirao slovenačkim prvenstvom (čak je bio i šampion u takmičenju u zakucavanjima).

Marko Milić
Foto: EPA/CASTORIA

Danas se nalazi sa Slovenijom na Svetskom prvenstvu, a od 2022. godine radi i kao pomoćnik u Dalas Maveriksima čija je prva zvezda Luka Dončić.

„Porodica mi je tu, uvek su pored mene, pričamo mnogo, ne samo o tenisu, već o sportu generalno. Tata mi je naravno iz basketa, kada gledam njihove utakmice možemo i malo da popričamo. On mi je kao neki psiholog (smeh), oni su od početka uz mene. Nikada nisam bila za timski sport, odlučila sam se za tenis od prvog dana“, počela je Milić za Nova.rs.

Ela Nala sada polako prelazi u profesionalne vode, a ovo joj je najbolji rezultat na juniorskim grend slem turnirima. Ipak, nema nikakve dileme da je pravi biser slovenačkog tenisa i predviđaju joj se velike stvari.

Ni u jednom trenutku nije razmišljala o tome da postane košarkašica, a pojasnila je i zbog čega.

„Nisam razmišljala o košarci, bila sam na toliko utakmica sa tatom da mi je dosadilo. Sada opet volim da gledam, da pričamo o basketu, ali tenis mi je broj jedan.“

Ela Nala Milić
Foto: Nova.rs

„Malo stariji me podsećaju, moji baš i ne jer je to druga generacija. Malo stariji me podsećaju, pitaju me gde i šta radi i kada će doći, pričam i sa prijateljima o tome.“

Tata Marko ima mnogo obaveza, nakon onih u Dalasu, sada je sa Slovenijom na Svetskom prvenstvu.

„Sada tata nije ovde, on je sada u Manili na Svetskom prvenstvu. On inače radi u Dalasu, pa sam dosta sa mamom i trenerom, ali kada je kući putuje sa mnom. Ipak, nema ga puno.“

Pojasnila je i kakve joj je utiske tata preneo sa Filipina što samo potvrđuje koliko dobru hemiju imaju Slovenci.

„Mislim da se njemu sviđa tim, dečaci su dobar tim i van terena i na njemu. Nije samo košarka, kad nemaju mečeve oni uvek igraju ili karte ili nešto, pa stvarno uživaju.“

Foto: Foto Olimpik/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Do sada nije imala priliku da bude u Srbiji, ali ne skriva želju da vidi Beograd.

„Nisam još bila u Srbiji, ali bih baš želela da idem. Rekli su mi da je Beograd baš lep grad, ali jednog dana hoću. Deda i živi sad tamo, ali nemamo baš mnogo vremena.“

Pojasnila je i koga je upoznala od srpskih igrača.

„Sa Olgom se znam, igrali smo isto u Kopru na 60k turniru, ona je baš dobra devojka. Branko Đurić je isto tu“, završila je Milić za Nova.rs.

BONUS VIDEO Novak Đoković demolirao Milera za prolaz u drugu rundu US Open