Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

Novak Đoković je pobedom nad Milošem Raonićem još jednom ispisao istoriju tenisa jer je postao tek drugi teniser u istoriji koji je ostvario 300 grend slem pobeda!

Najbolji teniser sveta je upisao jubilarnu 300. pobedu na četiri najboljih turnira i tako došao na drugo mesto večne liste. Ispred njega se u ovom trenutku nalazi samo Rodžer Federer sa 362 pobede, a Đoković ima realne šanse da ga i u ovom segmentu pretekne sa još nekoliko dobrih sezona.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je tako nastavio da ispisuje istoriju i u godini kada će srušiti jedan od najvažnijih rekorda Federera, već najavljuje i rušenje ostalih. Već je poznato da će od 8. marta Đoković doći do 311. nedelje na prvom mestu ATP liste i po tome i zvanično postati najuspešniji u istoriji.

Upravo će preteći Federera i ostaje mu da sruši rekord Švajcarca po broju osvojenih grend slem trofeja (20, kao i Rafael Nadal).

Srpski teniser je do sada upisao 79 trijumfa u Melburnu koji je po tome postao njegov najuspešniji turnir. Naš as je osvojio osam trofeja na prvom grend slem takmičenju i po procentu pobeda je najuspešniji teniser ikada u Australiji.

Uz to ima i 74 pobede na Rolan Garosu (uz 15 poraza) i jednu titulu iz 2016. godine, i osvajanjem još jednog trofeja u Parizu bi mogao da postane prvi teniser koji je osvojio sve grend slem titule po najmanje dva puta.

Drugi najuspešniji grend slem za našeg asa je Vimbldon. Pehar najprestižnijeg turnira je podigao u pet navrata (iz 15 učešća) i ima skor od 72 pobede i 10 poraza (88 odsto). Na US Openu je do sada osvojio tri titule, ali je od 2007. do 2016. godine uvek stizao barem do polufinala. Upravo zbog toga ima čak 75 pobeda na ovom turniru (uz tek 12 poraza).

Još uvek se prepričava epsko finale iz 2019. godine, kada je Novak spasao dve meč lopte Federera i kasnije slavio. Tada je publika otvoreno bila protiv njega, na šta je on šmekerski odgovorio. Po završetku meča je samo ubrao vlat trave, pojeo i nije preterano slavio na Centralnom terenu.

Novak je uz 300 pobeda upisao tek 45 poraza uz procenat uspešnosti od 88 odsto! Za istoriju i dugo sećanje!

Da sve bude još specijalnije Novak je to uradio na deset godina od kada smo videli najbolji početak sezone svih vremena. Te 2011. godine je Novak osvojio sedam turnira pre nego što je prvi put u sezoni poražen krajem maja! Nanizao je 41 trijumf i verovatno napravio niz koji nikada ponovo nećemo videti u istoriji tenisa.

Novak do sada ima ukupno 940 pobeda (na 1082 meča) na ATP turu, a na prvom mestu je i dalje Džimi Konors sa 1274 pobeda, dok Federer kasni 32 trijumfa.

Najviše pobeda na grend slem takmičenjima:

Rodžer Federer 362

Novak Đoković 300

Rafael Nadal 285

Džimi Konors 233

Andre Agasi 224

Ivan Lendl 222

Pit Sampras 203

Endi Marej 190

Stefan Edberg 178

Džon Mekinro 167

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar