Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Pet razloga zašto je Novaku bitan pehar u Torinu.

Srpski teniser u ponedeljak kreće po trofej Završnog mastersa koji nije osvojio od 2015. godine.

Turbulentna godina za Novaka Đokovića završiće se u Torinu posle brojnih kontroverzi, a iako nije ispalo kako su se svi nadali, imaće priliku da je završi titulom i postavi temelje za jednu od najvažnijih sezona u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Put do Završnog mastersa u sezoni bio je neplanirano komplikovan, ali su Đokovića sprečila pravila u vezi sa koronavirusom zbog činjenice da nije vakcinisan.

Od drame u Australiji preko zabrane ulasak u SAD, morao je Nole da osvoji Vimbldon da bi izbegao neizvesnost oko plasmana, a na turnir dolazi gladan pobeda i trofeja kojih u prethodne dve godine nije bilo onoliko koliko im se nadao.

Zbog toga smo ga gledali na turnirima u Astani i Tel Avivu koje u regularnim okolnostima ne bi ni igrao, a vrhunac je bio spektakl u Parizu, gde je na iznenađenje svih morao da položi oružje protiv mladog Holgera Runea u finalu mastersa.

U Torinu će zbog toga imati mnogo toga da dokaže i da eventualnim podizanjem pehara i profitira.

Imaće i najmanje pet velikih razloga da s osmehom napusti Torinu – da slavno završi čudnu godinu, primakne se vrhu ATP liste, prekine neslavan niz bez trofeja od 2015. na Završnom mastersu, pokaže izdržljivost u dugim mečevima koji liče na finale i da u pravom raspoloženju čeka konačnu odluku oko odlaska na Australijan open.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tamo ga čeka izuzetno komplikovana grupa. Prvi rival će biti Stefanos Cicipas, u ponedeljak od 21 čas, Grk sa kojim je igrao do poslednjeg poena u polufinalu Pariza, a iako ima niz od osam pobeda protiv njega, njihovi dueli su izuzetno neizvesni.

Danil Medvedev je daleko od prave forme, ali i on je uvek silno motivisan kada igra protiv našeg šampiona, dok je Andrej Rubljov već dobijao Đokovića ove godine.

Glavni motiv će biti pehar koji nije osvojio sedam godina i dostizanje Rodžer Federera. Iako je osvojio pet titula na Završnom mastersu, koliko imaju Ivan Lendl i Pit Sampras, malo ko je mogao da pomisli da nakon 2015. godine taj rekord neće biti u njegovim rukama, ali je srpski as od tada u ovom periodu godine bio često u padu forme i zasićen posle napornih sezona.

Tu je napredak na ATP listi, iako to možda nije prioritet u ovom trenutu.
Đoković brani 600 bodova i na talonu su mu potencijalnih 900 poena ako osvoji turnir bez poraza, što bi u nekim kombinacijama moglo da ga vrati na peto mesto svetske rang liste.

Uslov će da bude da Feliks Ože-Alijasim ne ostvari više od jedne pobede i da Rubljov ne ode dalje od polufinala. S obzirom na to da Medvedev brani finale, dovoljno će biti da Novak osvoji turnir bez poraza da bi njega prestigao. Novak bi tako postavio i dobru podlogu za narednu sezonu, jer u prvom delu brani mali broj bodova i ukoliko mu dopuste da igra u Auastraliji otvoriće sebi put za povratak na tron.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Christian Hartmann

Veliki motiv će biti i prilika da se izdigne iznad poraza u finalu Pariza. Đoković je bio u velikoj seriji pobeda, pre toga nije izgubio od Rolan Garosa i poraza od Rafaelna Nadala, pa je udarac Holgera Runea bio sigurno bolan. Iako mladog Norvežanina neće biti na završnom turniru osim u slučaju neke povrede, biće mnogo toga da se dokaže – da može da se oporavi od poraza i igra u kontinuitetu duge mečeve protiv mlađih igrača i tako pokaže da je spreman za grend slem napore i sledeće godine, a da to nije na Vimbldonu.

Osim toga, eventualni trofej bi bio sjajan kraj sezone koja je bila obeležena problemima i ni blizu tako uspešna kako smo se svi nadali.


Raspored 1. kola

Nedelja

Zelena grupa:

Kasper Rud – Feliks Ože-Alijasim 14.00

Rafael Nadal – Tejlor Fric 21.00

Ponedeljak

Crvena grupa:

Danil Medvedev – Andrej Rubljov 14.00

Novak Đoković – Stefanos Cicipas 21.00


BONUS VIDEO Maestralni poen Novaka i neverovatna defanziva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar