Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Španski teniser Rafael Nadal pobedio je Novaka Đokovića sa 7:5, 1:6 i 6:3 i osvojio masters u Rimu posle finala dugog dva sata i 50 minuta i novog teniskog klasika dvojice asova.

Stabilnost i smirenost bili su ključ pobede u meču u kom se ne zna koji je od tenisera iskusniji. Obojica su veterani na sredini svojih tridesetih godina i bilo je pitanje koja će nijansa odlučiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta nijansa desila se u ranoj fazi trećeg seta kada je Đoković propustio dve šanse za brejk i to u momentima kada je delovalo da je u potpunoj kontroli ritma i poena.

Uz to, sreća je pogledala Nadala, što je bilo dovoljno da mu povrati „momentum“, da počne da pogađa i sa sedam uzastopnih poena napravi ključni brejk za 4:2 kojim je rešio 57. okršaj sa Đokovićem u svoju korist.

Time je izjednačio rekord sa Đokovićem i po broju masters titula, jer obojica imaju po 36. Uz to, šesti meč zaredom na šljaci dobija Nadal, koga Novak ne može na njoj da pobedi već pet godina.

Meč je počeo sjajnim udarcima Đokovića sa obe strane, kako forhendi, tako i bekhendi radili su perfektno i pronalazili savršene uglove u prva dva gema.

U njima je Đoković najpre odservirao za 1:0, a onda je riternima terao Nadala da se povlači i greši.

Uz to, „brisao“ je linije. Još kad je sjajno pročitao Nadala u situaciji na mreži i vratio mu lopticu u polje za 30:30, bilo je jasno da će napasti.

To je učinio riternom i došao je do prve brejk šanse u meču. Nije iskoristio ni nju, ni sledeću, ali je onda na trećoj sačekao grešku Nadala i poveo sa 2:0.

Nažalost po srpskog igrača, Rafa se vrlo brzo vratio. Zaigrao je agresivnije, dublje je pogađao, a servisi su mu postali konkretniji.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Guglielmo Mangiapane

U trećem gemu je naterao Novaka da odigra ramom reketa, onda i nekoliko blokova i uspeo je da vrati brejk i ne dopusti Đokoviću da se odlepi.

Sedmi gem bio je najbolji u prvom setu. Đoković je u njemu odigrao kratku loptu koju je Nadal ispratio svojim prepoznatljivim forhendom iz trka i praktično sa zemlje je podigao lopticu.

Nju je poslao u polje Srbina, a on se „prosuo“ po šljaci za brejk loptu. Novak je morao da odigra nekoliko neverovatno preciznih bekhenda da bi ga uhvatio na krivoj nozi u dva uzastopna poena i nekako iščupao gem za 4:3.

Đoković je delovao sve „tanje“ na servisu, ali je Nadal postajao nervozniji, pa je promašivao udarce koje inače možda ne bi i prvi reket sveta je posle pedesetak minuta igre vodio sa 5:4.

To je bio i momenat kad je sve krenulo nizbrdo. Nadal je izjednačio na 5:5, a onda je „isisao“ energiju iz Đokovićevih servisa. Na 40:30 srpski igrač je izgubio verovatno ključni poen.

Napravio je duplu grešku i njome praktično presudio sebi u prvom setu. Rafa je stigao do „đusa“, potom i do brejk lopte u kojoj se nesigurnost sa servisa prenela i na udarac Novaka.

Pogodio je mrežu, Nadal je došao do brejka i onda odservirao za prvi set. Na startu drugog su se vratili oni Đokovićevi forhendi s početka prvog seta.

Njima je i došao do prvog brejka u meču, pa ih je usput „zaboravio“. To uz ritern donelo mu je uspeh na početku drugog seta, bar posle drugog gema.

Nadal je tad imao brejk loptu, nije je realizovao, a Đoković je između drugog i trećeg gema seo na stolicu i meditirao, pokušavao da se smiri.

Formula je očito uspela jer je nanizao nekoliko fantastičnih udaraca, počeo je da igra agresivnije i brejkom je poveo 3:1.

Potvrdio ga je u petom gemu, a onda u šestom kaznio nesigurnost i igračku krizu svog najvećeg rivala i totalno ga „isprašio“ sa 6:1.

Nadalu u tom periodu nisu prolazili forhendi, s tek ponekim izuzetkom, ali ni Đoković više nije ličio na igrača koji je završio prvi set.

Tek na startu trećeg seta je Nadal povratio svoj momentum, mada je Novak to dopustio nekolicinom kasnih udaraca, gde se videlo da su noge „teške“.

Zbog toga je promašio i bekhend za 0:15 u drugom gemu trećeg seta, kada je Nadal već vodio sa 1:0. Ipak, Srbin pronalazi bekhend smeč na mreži i uz malo sreće kasnije osvaja gem za izjednačenje.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Rafa je u tom gemu na 30:30 imao praktično zicer na mreži. Poslao ga je preko osnovne linije i pomogao je Đokoviću.

To mu se umalo osvetilo u petom gemu kada je „mirisalo“ na brejk. Dve šanse za to propustio je Đoković i odmah dobio „po ušima“ u šestom gemu.

Tada je Nadal uzeo tri poena zaredom za tri brejk loptice, pravo niotkuda. Prvo loptica u mreži na Đokovićevoj strani, onda i jedna koja se od mreže odbila Rafi na zicer, koji je to znao da iskoristi i ode na 4:2.

Posle toga povratka za Đokovića nije bilo, prvi reket sveta je odigrao još nekoliko dobrih poena, ali je na kraju Nadal mogao da se raduje peharu.

Treći set:

6:3 Nadal pobeđuje sa 7:5, 1:6 i 6:3

Nadal se izvukao posle pada u drugom setu, Novaku su „teške noge“ zasmetale u važnim poenima trećeg seta i Španac je servisima sačuvao trijumf, a Novak je mogao samo da pruži ruku boljem na ovoj podlozi.

5:2 Nadal na korak od pobede i desete titule u Rimu

Aut posle serije Španca, ali onda i nova tri uzastopna poena, kojima Rafa dolazi do 40:15. Ubrzo je uzeo i poen za gem.

4:2 Šokantan brejk Nadala, sedam vezanih poena Španca!

Spin i loptica preko mreže umesto u njoj, Nadalu prvi poen u šestom gemu 0:15. Ubrzo i drugi jer je Novak posle servisa izbacio lopticu u aut – 0:30. Do tri brejk šanse Nadal je stigao tako što mu se loptica odbila od mreže na zicer, a onda je pasing šotom kompletirao šok.

3:2 Nadal spasao dve brejk lopte, izvukao se i poveo

Strašan ritern pod noge Nadalu! Njime Đoković tera takmaca na kiks za 15:15, pa pogađa savršenih 90 stepeni na mestu gde se spajaju linije Nadalovog polja za 15:30! Šteta za ritern u četvrtom poenu jer završava pored polja Španca (30:30).

Drop-šot, pa lob, poznata Đokovićeva kombinacija za Nadalovu grešku i brejk loptu – 30:40. Nadal je sledeći poen doslovce preživeo! Vrh mreže, sreća i dobra odbrana su uz Novakovu lopticu u mreži održali Rafu u gemu.

Do nove brejk prilike Đoković je došao na mreži, a Nadal ju je poništio bekhend paralelom. Posle još jedne loptice koja je završila u mreži Đokovića, Nadal se potpuno iščupao.

2:2 Egal Novaka, Rafa promašuje bitne poene

Oštar bekhend Srbina i izvanredno konstruisan poen za 30:15, a onda je Nadal fulao čist volej po dijagonali. Neočekivano, ali odlično za Đokovića – 40:15. Još jedna loptica van terena, Nadal gubi gem.

2:1 Nadal ubedljiv, bez izgubljenog poena

Loš odskok nije prijao Beograđaninu pa je umesto jakog udarca, poslao visok što je Nadal lako pretvorio u poen za 30:0. Nole je pogodio mrežu za 40:0, pa je Nadal lagano ponovo došao do vođstva.

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

1:1 Lomilo se oko jednog poena, Đoković imao sreće i izjednačio!

Fenomenalan bekhend smeč Đokovića za 15:15, ali potom loš drop-šot koji Španac kažnjava i poentira za 15:30 na servisu protivnika. Mreža je poslužila Đokovića jer je on posle kačenja sajle nastavio poen i iznudio grešku Rafe za 30:30.

Rafa je onda promašio i bez pomoći Đokovića, pa je Nole mogao samo da mu se zahvali na ziceru izbačenom u aut sa mreže za gem loptu. Srbin to nije smeo da ispusti, pogodio je sam ćošak terena za 1:1.

1:0 Nadal prvi do vođstva

Mnogo sreće za Nadala u drugom poenu trećeg seta. Španac je pogodio samu liniju iz defanzive, izvinio se Đokoviću ali poentirao za 30:0. Nole je odgovorio odličnim udarcem za 15:30, ali je onda mnogo čekao kod riterna na drugi servis rivala za Nadalovih 40:15, a onda i gem.

Drugi set:

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

6:1 Kakav set i povratak Đokovića!

Dva sigurna poena i nešto snažniji servisi Đokovića donose mu 30:15. Rafa je promašio relativno lak udarac posle drugog servisa Srbina i vidno je u krizi – 40:15. Novak je nepotrebno produžio gem promašajem iz forhenda za 40:30, a onda je Nadal uzvratio vinerom za 40:40, samo da bi nemoćno posmatrao as i treću set loptu Novaka.

5:1 Novi brejk Đokovića, kolaps Nadala

Okliznuo se Đoković posle servisa Španca koji brzo dolazi do 30:0 u svom servis gemu. Ubrzo i greši za 15:30, pa pravi prvu duplu grešku u meču posle 106 minuta – 30:30. Đoković je ušao u ritern, odigrao dva precizna bekhenda i drugim po paraleli osvojio poen za 30:40 i brejk šansu. Nažalost, promašio je i nije je pretvorio u gotovo nedostižnu prednost.

Rafa je to znao da kazni servisom u sledeća dva poena, pre nego je promašio forhend za „đus“. Vidna je želja Đokovića da napadne drugi servis riternom, nije prošlo, Nadal je došao do prednosti, ali mu Nole nije dao mira.

Forhend paralela Đokovića razbila bi i zid, a ne Nadalovu odbranu, pa je njome Novak namestio sebi poen za novo izjednačenje. Tu se videla nesigurnost Nadala koji je promašajem preko osnovne linije dao Đokoviću novu brejk loptu, drugu u najdužem gemu meča.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

4:1 Novak potvrđuje brejk!

Au kakav je forhend odigrao sa osnovne linije prvi igrač sveta, a onda odmah iza njega i dupla greška za 15:15. Vrlo čudno. Nadal je pasing šotom iz bekhenda uzeo poen za 15:30. Tada je Nadal napokon pogrešio u razmeni za 30:30.

Rafa je kasnio na paraleli kad se igralo na razliku, pa je srpski igrač potvrdio brejk, ono što nije uradio na početku meča.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

3:1 Sjaaaajno! Brejk Đokovića i pravi ritam posle više od sat vremena!

Savršeno skraćena loptica Đokovića drop-šotom, a onda i izlazak na mrežu za 0:30. Već treći gem zaredom da ima 0:30 i dvaput je Nadal uspevao da se vrati.

Forhendom je uzeo poen Španac za 15:30. Ipak, onda je odigrao užasnu skraćenu dijagonalu i loptica je završila u autu za dve brejk šanse Đokovića 15:40. Već prvu je pretvorio u brejk.

2:1 Đoković asovima spasao brejk loptu!

Jedan kvalitetan, pa jedan udarac bez energije Đokovića i po poen za njega i Nadala 15:15. Gasi se polako Nole koji promašajem pomaže Špancu do 15:30. Rafa ne diktira tempo, ali ni ne greši.

Tek kada je Đoković pogodio vrlo oštar ugao i ravan udarac, Nadal je poslao lopticu van za 30:30. Poslao ju je i Đoković iz bekhenda za brejk loptu Španca i 30:40. Tek tad je Srbin odservirao dvaput kako treba, pa sa dva asa izvukao gem.

1:1 Novak bio na dva poena do brejka

Dobra procena Đokovića, jedan kvalitetan forhend i još bolji ritern za prednost 0:30 na servisu Nadala. Odigrao je Đoković dobru odbranu „balonom“ sa osnovne linije, ali je Nadal ispalio vrhunski smeč za 15:30.

Novak je potom krenuo napred i probao da napadne, samo što je prilazni udarac bio loš i završio je u mreži za 30:30. Đokovićev bekhend je ubrzo završio u autu, a Nadal je izjednačio u gemovima.

1:0 Prvi vodi Đoković!

Dva dobra poena Nadala, a onda vetar pomaže Đokoviću jer Španac promašuje udarac za 30:30 na servisu Srbina. Obrisao je liniju Novak iz forhenda, onda drajv volejem osvojio poen za 40:30, pa još jedan za vođstvo u drugom setu.

Prvi set:

7:5 Set Nadal! Đoković bez prave energije

Rafa je promašio forhend u prvom poenu na svom servisu, a onda je pogodio mrežu bekhendom za 0:30 u svom servis gemu. Đoković je došao na dva poena do taj-brejka.

Tada je Nadal servisom rešio poen za 30:15 i upisao je 14. viner iz forhenda. Usledio je as iz prvog servisa za 30:30, a onda opet ubitačan forhend posle lošeg udarca Đokovića za set loptu 40:30.

Đoković je imao odgovor. Drop-šot. Međutim, onda je odigrao ramom u dugoj razmeni za drugu set loptu Španca koju je ovaj pretvorio u vođstvo posle 75 minuta igre.

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto:Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

6:5 Brejk Nadala, užasan servis Đokovića

Divan drop-šot koji ne neko Nadalove brzine nije mogao da stigne – 15:0. Posle sporne loptice koja je prvo bila as, a onda korekcija sudija za drugi servis Đokovića, Nadal je dobio poen za 15:15.

Već sledeći servis Novaka bio je precizan za servis viner i 30:15, ali je usledio promašaj po paraleli iz relativno lakog udarca za 30:30. Na tom rezultatu i 5:5 Đoković je poslao kik servis i istrčao napred. Rizikovao je i rizik se isplatio, ali je bio kratkoročan. Rafa je dočekao i duplu grešku Đokovića za 40:40.

Nadal je iskoristio Novakovu nesigurnost iz servisa, pa profitirao kada je Đoković pogodio mrežu na brejk lopti.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Guglielmo Mangiapane

5:5 Izjednačio je Nadal i pronašao servise kad mu je najviše trebalo

Plitki udarci Đokovića, slabija energija i viner Nadala za 15:0. Nole je pogodio mrežu forhend dijagonalom, a onda perfektnim udarcem sa iste strane izjednačio na 15:15. Uz malo sreće, srpski igrač je vratio ritern na liniju, Rafa je bekhendom poslao lopticu pored polja za 15:30.

I baš kad je bilo najpotrebnije, Nadal je odservirao as. Uz to treba napomenuti da četiri petine prvih servisa ubacuje u polje protivnika. Tako je namestio i viner za 40:30, a onda i za gem.

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

5:4 Nole na gem od osvajanja prvog seta

Novak se nije snašao sa Nadalovim drop-šotom posle razmene spinova Španca i ravnih udaraca Srbina. Proklizao je Novak i Rafa je došao do 15:15.

Duplom servis greškom „prodao“ je Đoković poen za 30:30, ali je zatim nadjačao Nadalov forhend za 40:30. Rafina greška iz bekhenda pomogla je prvom teniseru planete.

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto:Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

4:4 Đoković pripretio, Nadal uzvratio forhendima i izjednačio

Prvo forhend, pa bekhend iza linije Nadala, Đoković za sada dominira  u dužim razmenama i vodi sa 15:30 na servisu Španca. Međutim, čim Đoković skrati ritern, Nadal odigra „jedan dva“ kombinaciju i uzme poen za 30:30, forhendom od 160 kilometara na sat.

Vrlo brzo je novim kratkim poenom i forhendom dobio i poen za gem loptu, pa je Novak prebacio liniju za izjednačenje.

4:3 Izvukao se Đoković posle brejk lopte i „prosipanja“ Nadala po šljaci!

Dva fantastična forhenda, pa onda volej na mreži, taktički odličan poen Đokovića za 15:0. Već posle toga, dva problematična gde je Rafa u nadmudrivanju na mreži dobio poen za 15:30. Nole je izjednačio servisom u pravom trenutku – 30:30.

Do gem lopte srpski as je stigao „šetanjem“ protvnika po terenu da bi na kraju poentirao po paraleli, ali ni to nije bilo dovoljno za vođstvo. Duboka lopta Nadala isforsirala je prejak udarac Đokovića za 40:40.

Nadal je odigrao forhend iz punog trka za brejk loptu i pao je kao na meču protiv Zvereva. Ali, koliko je mogao bekhenda da veže Đoković da bi je spasao i na kraju uhvatio Nadala na krivoj nozi za novo izjednačenje. Na identičan način je uzeo i poen za gem loptu i konačno osvojio gem.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

3:3 Nadal izjednačio i sve je bolji

Tri brza poena Nadala, mešavina dobrih servisa i greške Novaka koji je pogodio mrežu za 40:0 u korist Španca. Nadal nije ostavio mnogo šanse protivniku mada je forhendom pogodio dno mreže u poenu za 40:15.

Nije ga taj promašaj poremetio jer je već u sledećem poenu pogodio forhend paralelu za novo izjednačenje.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

3:2 Novak dominantan, bez izgubljenog poena

Nije bio zadovoljan Novak kako je odigrao smeč, ali je osvojio poen, nadovezao se posle sudijske opomene zbog prekoračenja vremena za servis sa još tri, od čega dva asa za gem bez izgubljenog poena.

2:2 Španac servisima izjednačio

Dobro riternira Novak i dalje, pa Nadal prebacuje osnovnu liniju. Rafa je odservirao 189 kilometara na čas, Đoković je to vratio izvrsno i povratnim udarcima je uzeo dva poena do 30:30. Rafa je ubrzo pokazao da mu je i servis oružje, asom za 40:30, a onda i servis vinerom za izjednačenje.

2:1 Nadal ekspresno vraća brejk

Rezonski je napao Novak u trećem poenu gema u kom je pokušavao da potvrdi brejk, ali je Rafa imao odgovor za 15:30. Nole je servisom uzeo poen za 30:30, ali je Nadal drastično pojačao agresivnost.

Ulazi ranije u udarce, tera Đokovića da se brani i posle dva, tri bloka Srbina, Španac izlazi na mrežu i tamo uzima poen za brejk loptu, koju koristi greškom Đokovića iz bekhenda.

2:0 Maestralni Đoković koristi treću brejk loptu!

Dva jaka servisa Nadala, čak ni Đoković nije mogao da ih vrati, pa je „kralj šljake“ rano poveo 30:0. Tek na treći servis je Srbin uspeo da odgovori sjajnim riternom za 30:15.

Novak je potom odbranio neverovatno težak poen u kom je Nadal imao zicer na mreži za 30:30, a onda je stigao riternom i do prve brejk lopte – 30:40. Nadal je poništio prvu brejk šansu za protivnika kombinacijom servisa i drop-šota, a onda mu je Đoković greškom po paraleli poklonio poen za gem loptu.

Na isti način Đoković je uzeo poen za „đus“, pa je miksom drop-šota i loba za drugu brejk šansu. Do treće je stigao pogađanjem uglova i iznuđenom greškom Nadala, a onda je sačekao još jednu za prvi brejk u meču

1:0 Novak vodi i pogađa ćoškove od početka!

Već prvi poen u meču bio je vrhunski viner po paraleli i udarac kojim je Đoković obrisao liniju – 15:0. Nije mi idealan servis, ali ni Nadalu ritern u drugom poenu za 30:0, ali je onda Novak ispalio fantastičan forhend za 40:0.

Promašio je Nole jedan udarac iznuđeno kada je Nadal krenuo napred, onda je Srbin odigrao ramom, a Španac je vinerom došao do novog poena. Tu ga je Đoković zaustavio i osvojio gem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare