Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Novak Đoković je, ukoliko gledamo isključivo i samo brojeve i rekorde, najbolji teniser sveta. To najbolje pokazuje paralala sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

U paraleli je bilo 30 različitih kategorija, a čak u 26 je Novak bolji od velikih rivala.

Samo u jednom kategoriji je na trećem mestu, dva puta je na drugom, a četiri puta je izjednačen na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ

Po broju grend slem titula verovatno najvažnijoj kategoriji u GOAT debati Đoković je izjednačen sa Nadalom sa po 22 grend slem titule, naspram 20 Federera.

Novak je drugi po ukupnom broju osvojenih bodova od 2008. godine. Federer je stao na 167.776, Novak je stigao do 157.472, dok je Nadal na 145.317.

Đoković je drugi i po broju uzastopnih nedelja na prvom mestu ATP liste, brojao je do 122, a teško da će iko ugroziti rekord Federera od 237 nedelja.

Jedini segment u kom je Novak na trećem mestu je učinak na Olimpijskim igrama. Nadal ima zlato u singlu, Federer srebro, dok je Novak za sada najdalje stigao do bronze na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Nabrojaćemo i kategorije u kojima je Novak bolji.

Broj nedelja na prvom mestu (374 za sada), sedam puta završio godinu kao prvi na svetu i postao svetski šampion ITF, po ELO rejtingu je prvi. Ima šest titula na Završnom mastersu (izjednačen sa Federerom) , 38 na mastersima i ukupno 66 velikih titula.

Najviše je imao poena u jednom trenutku (16.950), ima najbolji procenat pobeda u karijeri (83,56), procenat pobeda nad Top 10 igračima (69,43), procenat pobeda protiv Top 5 igrača (60,85).

Ima 56 pobeda protiv druga dva člana velike trojke, ima 115 pobeda nad Top 5 igračima i čak 243 nad onim u Top 10. Ima pozitivan skor sa oba najveća rivala.

Osvojio je četiri grend slem trofeja zaredom, osvojio je četiri Završna mastersa zaredom, podigao je pet masters trofeja zaredom i podigao sedam velikih titula uzastopno. Izjednačen je sa ostalom dvojicom koji su takođe u jednoj godini uspeli da podignu tri grend slem trofeja, osvojio je najviše mastersa u godini (6), najviše velikih titula u sezoni (10) i najviše pobeda nad Top 10 igračima u sezoni (31), dva puta je osvojio svaki grend slem, ima dva zlatna mastersa.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare