Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Novak Đoković ima otvoren put do finala US Opena, jer je na žrebu izbegao Danila Medvedeva, Janika Sinera, Aleksandera Zvereva, Huberta Hurkača...

Već pre žreba bilo je jasno da će duel Novaka i Karlosa Alkaraza biti moguć tek u finalu, kojem se mnogi ljubitelji tenisa nadaju.

Trenutni međusobni skor Novaka i Karlosa je 2-2, pa bi potencijalno novo finale njih dvojice bilo izuzetno zanimljivo i važno.

Međutim, još je rano pričati o tome, jer oba tenisera do tada moraju da pređu šest prepreka.

PROČITAJTE JOŠ:

Đokovićeva prva je Aleksandre Miler iz Francuske, s kojim se nikada pre nije sastao. Međutim, ovaj 26-godišnji Francuz ima šest poraza u nizu i teško je očekivati da može ozbiljo da zapreti Novaku.

Pobeda u prvom kolu donosi i siguran povratak na prvo mesto posle US Opena, pa tako i podebljanje rekorda po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste.

I u drugom kolu Novak bi mogao da igra protiv rivala s kojim se nikada pre nije sastao. To će biti ili Bernabe Zapata Miralješ ili Itan Kvin, mladi Amerikanac koji je dobio vajld-kard.

Kvin je trenutno van 400 najboljih na svetu i za njega je veliki uspeh što će se uopšte pojaviti na US Openu, dok je Zapata trenutno 75. na svetu, a od 20. jula ima samo tri nastupa i sva tri poraza. Ovom Špancu omiljena podloga je šljaka, dok na grend slemovima nikada nije prošao dalje od četvrte runde.

U trećoj rundi Novaku su prognozirani Laslo Đere ili Brendon Nakašima. Samo jednom do sada smo gledali duel Đokovića i Lasla i to u Beogradu, kada je naš najbolji teniser bio bolji nakon preokreta i dva taj-brejka.

Foto: Starsport

Nakašima ima tek 22 godine, važi za velikog talenta, ali ove sezone nije u dobroj formi i teško je očekivati da može da iznenadi, iako voli da igra na betonu. Najbolji rezultat na grend slemovima do sada mu je četvrta runda na Vimbldonu prošle sezone, dok u Njujorku nikad nije dobio više od dva meča u nizu.

Ni u četvrtoj rundi Novak ne bi trebalo da ima težak posao, a favoriti da dođu do te runde biće Feliks Ože Alijasim i Francisko Serundolo.

Mladi Kanađanin jeste pobedio Đokovića prošle godine na Lejver kupu, ali je i Srbin njega pre toga na Mastersu u Rimu.

Međutim, situacija ove sezone je znatno drugačija, jer je Đoković u punom pogonu, dok je Feliks imao velikih problema sa povredom, nema samopouzdanja i od jula je upisao četiri poraza i samo jednu pobedu.

Serundolo nikada nije igrao sa Novakom, ali njegova omiljena podloga je šljaka, tako da na betonu teško da može do zapaženog rezultata. Takođe, Argentincu ne ide na ruku ni to šro je izgubio četiri od poslednjih pet mečeva, ali se ipak zadržao među 20 najboljih na svetu.

U tom delu iznenađenje može da napravi eventualno Jirži Veseli, koji je Novaka pobedio prošle godine u Dubaiju, ali nema kontinuitet dobrih rezultata.

Potencijalno najteži posao do finala Đoković bi mogao da ima u četvrtfinalu, gde su mu najizvesniji rivali Stefanos Cicipas ili Tejlor Fric.

Poslednji duel Srbina i Grka gledali smo u finalu Australijan opena, kada je naš teniser bio bolji sa 3:0 u setovima. Takođe, Novak je dobio poslednjih 10 duela protiv Stefanosa, a trenutni skor njih dvojice je 11-2.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sve to, Cicipas je u lošoj formi, jeste osvojio turnir u Los Kabosu, ali dugo nije napravio značajan rezultat na velikom turniru. Treba dodati i da je njegova prva prepreka Miloš Raonić, koji je i te kako gladan tenisa i pobeda na Turu.

Ni Fric ne bi trebalo da bude preveliki zalogaj za Novaka, koji ga je pobeđivao sedam puta u sedam duela. Poslednji smo gledali u Sinsinatiju, a taj meč završen je za samo sat vremena.

Iz tog dela žreba ima mnogo potencijalnih mina, pa tako ne bi mnogo čudilo da neko od sledećih tenisera igra u četvrtfinalu: Kristofer Jubenks, Aleksej Popirin, Lorenco Museti, Miomir Kecmanović…

U polufinalu Đoković bi mogao na Kaspera Ruda ili Holgera Runea, koji će imati i te kako težak posao pre te faze turnira, a niti jedan od njih dvojice nije u dobroj formi.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Đoković ima negativan skor protiv Runea (1-2), stoga bi trebalo da ima dodatni motiv ukoliko se sa njim sastane. Danac ga je dobio prošle sezone u finalu Mastersa u Parizu, kao i ove sezone u četvrtfinalu Rima, ali se mučio sa povredom poslednjih nedelja i pitanje je da li je na 100%.

Rud je izgubio svih pet mečeva od Novaka do sada, a bio je deo pisanja istorije u finalu Rolan Garosa ove godine. Rud igra poprilično loše od tada, a na betonu nije pretnja ni upola onako kako je na šljaci.

Znajući sve to, biće iznenađenje ukoliko Rud uopšte dođe do polufinala, a na putu mu prethodne stoje igrači poput Runea, Sebastijana Korde, Frensisa Tijafoa, Tomija Pola, Romana Safjulina, Aleksandera Bublika, Alehandra Davidoviča Fokine, Dominika Tima, Bena Šeltona, Jiržija Lehečke, Aslana Karaceva…

PROČITAJTE JOŠ:

Sve ovo sugeriše da bi srpski teniser mogao da napadne i osvajanje grend slema bez izgubljenog seta, što mu nikada pre nije pošlo za rukom.

Ubedljivo najteži zadatak Đoković će imati u finalu, ali nema sumlje da će biti silno motivisan da podigne 4. titulu na US Openu, odnosno 24. na grend slemovima i tako se osveti Amerikancima zbog zabrana prošle godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar