Foto: AP Photo/Aaron Doster

Svetu se ne može ugoditi, zar ne?

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković i najbolji španski igrač Karlos Alkaraz naći će se na teniskoj egzibiciji u Rijadu krajem godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Zajedno sa njima će na mini-turniru biti i Arina Sabalenka i Ons Žaber u ženskoj konkurenciji, a Teniski kup u Saudijskoj Arabiji. Ovu informaciju je preneo Turki Alal-Šik, saudijski ministar koji je godinama na različtim funkcijama u svetu sporta.

Novak pre kraja ove godine ima i turnire u Parizu i Torinu, a onda i Dejvis kup, pa neće imati mnogo pauze i odmora do 26. i 27. decembra kada se teniski kup u Rijadu bude igrao.

Međutim, već u danima kad je objavio neobičnu odluku, počelo je da se spekuliše koliko će novca zaraditi od samog učešća na egzibiciji.

Novak je prošle godine igrao Svetsku tenisku ligu, bio je i deo egzibicije u Abu Dabiju, turnir u Dohi, Internacionalnu ligu. Sve to ima za cilj da se bolje prilagodi uslovima i vrućini u Australiji koja ga čeka odmah iza ćoška posle Rijada, dakle početkom januara.

S obzirom na to da Arapi dobro plaćaju sve slavne sportiste da bi sebi podigli ugled u svetu, nema sumnje da će cifre za koje će Đoković i Alkaraz igrati međusobno biti milionske.

Tennis 365 navodi da za ovakav meč Đoković neće zaraditi manje od milion dolara, što je zavidan deo kolača koji se inače osvaja za titulu na grend slem turnirima.

Takođe se ne očekuje da će i Alkaraz dobiti manje od slične sume, dok će uslovi za njih biti prvoklasni. Štaviše, mogu da dobiju samo veće sume novca da bi odigrali moderni teniski klasik.

Đoković i Alkaraz su se sastali u finalu Vimbldona, gde je slavio Španac u pet setova, dok je u Sinsinatiju i Parizu slavio Novak i svaki put je bilo napeto, osim u setovima kad je Alkaraz bio povređen na Rolan Garosu.

Zbog ovog učešća na egzibiciji u Rijadu su se obojica našla i na meti pojedinih kritičara koji na društvenim mrežama tvrde da se tim novcem Saudijci „peru“ za druge nedostatke poput stanja sa pravima žena, migranata i drugih grupa ljudi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare