Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Nije nikakva tajna da je trener Karlosa Alkaraza jedan od najglasnijih na ATP turu i da je odlučio da iskoristi sve prilike koje mu je ponudio "koučing".

Koliko puta ste u toku mečeva mladog Španca videli kako gleda ka svom boksu. Koliko puta je samo slušao savete koji su dolazili sa tribina, a onda te informacije prilagođavao trenutku u kom se nalazi.

PROČITAJTE JOŠ

Otišlo se toliko daleko u tome da se mnogima i ne dopada (nekima čak i smeta), pa se glas Huana Karlosa Ferera po intenzitetu u „mimovima“ poredi sa mlaznim avionima, vatrometom, pucnjem iz pištolja, plavim kitom, spejs šatlom…

To je postala jedna od najnovijih fora, pa se sada navijači utrkuju da iskoriste ovaj trenutak. Fereru se zamera da nekada izgleda kao da „igra na džojstik“ i kako se ne dozvoljava Alkarazu da sam rešava probleme. Ujedno mnogi u tome vide razlog njegove prebrze zrelosti jer gotovo nijedan problem nije morao da rešava potpuno sam. Ipak, to ne umanjuje ni najmanje genijalnost koju pokazuje 20-godišnji Španac, a Alkaraz je još jednom pokazao koliko je tenis prelep sport. Na neki način smo dobili nastavak onih epskih duela „Velike trojke“, pa su sada mečevi Alkaraza i Đokovića garantovani spektakl.

Tako je bilo i u Sinsinatiju gde je Španac pokazao da nije dovoljno „ubiti“ ga jednom ili dva puta, on se iznova i iznova vraća i progoni „svoje žrtve“ na teniskom terenu. To se najbolje videlo u trećem setu kada je Novak vodio sa 5:3, a onda je stigao i do dve meč lopte na servis Španca.

Uspeo je momak iz Mursije da spasi obe lopte, kasnije i još dve meč lopte u servis gemu Đokovića i onda napravi brejk. Nije se predao ni u jednom trenutku, to nije bila opcija.

I sada je španska „Marka“ odlučila da objavi šta je Alkarazu sa tribina u tim momentima dovikivao Ferer. Da je neko drugi to povikao,  a ne pravi teniski šmeker poput Ferera, mnogi bi to doživeli kao provokaciju. Ipak, poznato je koliko poštovanje vlada između Đokovića i Alkaraza, pa su ove reči shvaćene kako treba. Bio je to način da se bodri Španac i da se pokaže zbog čega mora da veruje u sebe.

„Hajde, poen po poen. Znam da ti je teško, ali ne odustaj. Izdrži, izdrži. Opusti se i nastavi“, vikao je Ferer, a onda ga je podsetio na prethodnu situaciju.

Karlos Alkaraz i Huan Karlos Ferero
Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Očigledno je da su detaljno odradili skauting, pa je podsetio Alkaraza na situaciju iz polufinala Sinsinatija kada je Đoković morao da se namuči da slomi otpor Saše Zvereva.

„Zverev je pre neki dan napravio brejk na 5:4“.

Zatim mu je predložio i kako da dođe do dodatnog odmora, kako da dođe do daha i razmisli o sledećem poenu. Predložio mu je da napravi znatno duže pauze kako bi povratio koncentraciju.

„Ako te opomenu, neka te opomenu…“ , pričao je Ferero.

BONUS VIDEO Novak Đoković preko Alkaraza do nove titule u Sinsinatiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare