Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia; privatna arhiva

Na prvom istorijskom Australijan openu za gluve i nagluve zauzela je sedmo mesto, a o Staši Srbulović je biranim rečima govorio i Novak Đoković. Četvrta teniserka sveta je dobila veliki podstrek, a sada je postala poznata i širom Srbije.

U danima kada je Novak Đoković igrao polufinale i finale Australijan opena na terenima se nalazila i Srbulović.

PROČITAJTE JOŠ

I ona je pisala svoj deo istorije jer je zauzela sedmo mesto na prvom grend slemu za gluve i nagluve. O tome koliko je talenat najbolje govori potez Đokovića koji je o njoj pohvalno govorio.

„Staša je jako fina, draga devojčica koja sanja velike snove u tenisu, da joj pomognemo da se spremi što bolje, da ima uslove dovoljno dobre, da se bavi tenisom u takmičarski i internacionalnom smislu. Pokušaću da je pogledam i da se sretnem sa njom“, poručio je Đoković nakon plasmana u polufinale prvog grend slema u sezoni.

Staša na Novakovom treningu.

Foto: Nova.rs

Ivana Srbulović, majka srpske teniserke, objasnila je za Nova.rs koliko je to značilo Staši.

„Što se tiče Novakovog komentara o Staši, naravno da joj to puno znači, to joj je dodatni vetar u leđa i velika motivacija za dalje. Nije propuštala njegove mečeve čak je uspela da prisustvuje i jednom treningu. Navijala je da izgura meceve u tri seta do kraja zbog njegove povrede“, ispričala nam je Ivana, majka Staše Srbulović.

Staša je upisala dve pobede u Australiji uz tri poraza, ali treba znati da se ona relativno kratko pripremala za mečeve na betonu i to na Teniskom centru Novak.

„Što se rezultata tiče Staša smatra da je to moglo bolje, ali mi roditelji smo zadovoljni jer znamo pod kakvim je pritiskom bio i sam odlazak bukvalno do poslednjeg momenta. Avio karte su već bile kupljene, koje nisu ni malo bile jeftine, vize takođe, veliki problem je predstavljao smeštaj gde je bilo pod velikim znakom pitanja do zadnjeg dana da li ćemo uspeti da obezbedimo novac za smeštaj za nju i njenog fitnes trenera Vladana Tričkovića. Takođe nismo mogli da platimo njenog teniskog trenera Slavka Đurića da bi putovao sa njom kao i uvek, to je veliki hendikep za nastup na tako prestižnom takmičenju, jer je bila uskraćena od teniskih treninga pre takmičenja u Melburnu. Ali svakako Stasa je pokazala svoj kvalitet.“


Dobra i loša strana puta u Australiju

„Australija joj se veoma dopala, bilo je sve zaista na vrhunskom nivou kada govorimo o samom takmičenju. Jedini nedostatak je bio što zbog finansijskih mogućnosti sam odlazak je bio jako težak. Najveći utisak joj je samo takmičenje na profesionalnom nivou, mada ima tu i nekih ne baš pozitivnih detalja poput toga da su pojedini takmičari imali i po tri meča u jednom danu koji su se igrali u dva dobijena seta, ona je bila jedna od njih.“


Pojasnila je i kako su izgledale pripreme i kako joj je Teniski centar „Novak“ izašao u susret i širom otvorio vrata devojčici koja predstavlja veliki talenat Srbije.

„Kompletne pripreme su odrađene u Novak tenis centru. Ovom prilikom se zahvaljujemo Novaku Đokoviću što joj je omogućio besplatne pripreme i naravno celom timu Novak Tenis Centra. To je fantastičan tim stručnjaka koji su zaista na jedan predivan nacin prihvatili Stašu od prvog dana. I ako je njena verbalna komunikacija otežana oni su bili apsolutno pripremljeni na rad sa njom i sve je teklo bez ikakvih problema.

Naglasila bih i to da smo po prvi put naišli na predivan tim ljudi koji su nas prvog dana dočekali rečenicom „ne brinite neće biti problema oko komunikacije“ što se i dokazalo da su oni došli potpuno pripremljeni za rad sa gluvom osobom, što je zaista za svaku pohvalu. Što se tiče putovanja u Australiju Staši su pomogli borski privatnici zajedno sa nama u kupovini avio karata i jednim delom smeštaja, ne bih da ih izostavim i želela bih i njima da se zahvalim jer bez njihove pomoći i podrske Staša ne bi stigla u Melburn jer je sam odlazak veoma skup. Takođe se zahvaljujemo i Teniskom Savezu Srbije čiji je Staša član koji su joj pomogli oko vize“, pojasnila je majka šampionke.

Staša Srbulović
Staša Srbulović; Foto: Nova.rs

U Australiji je Staša srela i Jelenu Dokić, bivšu teniserku koja je radila kao voditeljka na turniru.

„Da, Staša je upoznala Dokić, za koju kaže da je zaista jedna predivna osoba, koja je ostavila pozitivan utisak na Stašu.“

Pojasnila je i planove za nastavak sezone.

„Na prvom mestu Staši su potrebni sponzori kako bi mogla da nastavi da se takmiči. Plan je da se za gluve tenisere takođe uvedu sva četiri grend slema. Trenutno je dobila poziv za takmičenje u Francuskoj koje pocinje 23. februara, ali Stašin odlazak je pod velikim znakom pitanja. Ukoliko uspemo da obezbedimo finansijska sredstva Staša će nastupati. Predstavnici ostalih zemalja imaju veliku podršku svog Saveza gluvih u šta ste i sami mogli da se uverite u Melburnu jer ste bili prisutni na takmičenju, mi na žalost nemamo tu podršku“, završila je mama Ivana.

BONUS VIDEO Staša Srbulović trenira za takmičenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar