Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Prva tri kola umeju da budu veoma važna na putu do titule Grend slema, pa od potrošnje u uvodnim rundama često zavise kapacitet i spremnost za nastavak turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Što je stariji, Novaku je bitno da što brže dolazi do pobeda u uvodnim rundama, nema više mogućnost i luksuz da igra maratone protiv anonimusa ili daleko niže rangiranih tenisera u uvodnim kolima, što mu se često dešavalo u mlađim i najzrelijim igračkim danima.

Novaku je fokus sada samo na Grend slemovima, na drugim turnirima skoro da više i ne učestvuje, pa je sve podređeno pripremi za te dve nedelje u Melburnu, Parizu, Londonu ili Njujorku.

Đoković je priznao da mu je bila neophodna malo duža pauza posle Tokija, gde se fizički potrošio koliko i emotivno.

Zato je bilo važno naći pravi balans za prve runde, a Novaka nije ugrozila fanatična želja mladog Holgera Runea, 18-godišnjaka koji mu je „iščupao“ jedan set, posle čega su počeli grčevi da ga muče.

Novak je meč završio za 2 sata i 16 minuta, onda je održao čak Talonu Griksporu, 121. igraču sveta, kog je pobedio za samo 100 minuta.

Nešto teže nego što je očekivao, pobedio je Keija Nišikorija, koji je ipak podsetio da nije bez razloga bio četvrti igrač sveta.

Izgubio je prvi set, pa preokrenuo i slavio posle tri sata i 35 minuta. Ukupno, na terenu je proveo sedam sati i 31 minut, iskusio je sve što je potrebno da uđe u osminu finala bez potpune zone komfora, što nekad ume da bude mač sa dve oštrice.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

To mu je i bio problem na Olimpijskim igrama, „rasturao“ je rivale do duela sa Aleksandrom Zverevim i kada je prvi put došlo do krize, nije mogao iz toga da se iščupa u borbi u dva seta.

Ovaj put, potvrdilo se u maratonskom ritmu Grend slema da se ipak radi o potpuno drugačijem takmičenju i to prija Novaku, koji je protiv Nišikorija dugo tražio željeni ritam.

Tokom turnira, Novak je priznao da nije čak ni znao šta ga sve čeka od rivala, nije imao ni priliku da se suočava sa svima osim Nišikorija, sada ga čeka nešto slično.

Igraće protiv 20-godišnjeg Amerikanca Džensona Bruksbija, 99. igrača sveta i momka koji je već izbacio Tejlora Frica i Aslana Karaceva, 21. nosica i tenisera koji je na Australijan openu postao veliko otkrovenje.

Bruksbi će zbog mladosti, energije i dve velike pobede sa nabildovanim samopouzdanjem ući u duel, što će biti Novaku lepa prilika za nadigravanje pred ono najvažnije.

Ako opravda ulogu favorita i napore svede na minimum, u pravom ritmu ući će u četvtfinale i onda bi ga čekala još samo tri koraka do 21. Grend slem titule.

U četvrtfinalu bi se sastao sa Oteom ili Beretinijem, u polufinalu sledi ukrštanje sa boljima iz Zverev – Siner i Opelka – Haris.

Novak i Zverev Foto:JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Sa druge strane kostura takmičenja su parovi Tijafo – Ože Alijasim, Gojovčik – Alkaraz, Va de Zandšlup – Švarcman i Evans – Medvedev i odavde se čeka potencijalni finalista.

Deluje da je Novak već u dosta težem delu žreba, ali je svakako iskustvo na njegovoj strani.

Zverev, iako olimpijski šampion, nije još iskusio vrednost velike pobede nad Novakom u igri nerava u tri seta. Isto važi za Beretinija i Medvedeva koji je mogućnost u susretu za titulu.

Novak je do sada nebrojeno puta pokazao da je sam sebi najveći rival, na Grend slemovima uspešno, u Tokiju neuspešno.

Posle pobede nad Griksporom, Novak je priznao da je ovo više psihološki izazov.

„Više je 21. titula mentalni izazov i emotivni. Fizički se osećam sjajno i mogu da igram nekoliko sati svakog dana, to mi ne smeta. Što se duže igra, ja se osećam bolje i imam više šansi da pobedim. Više je da se nosim sa svime što se dešava van terena, to je teže. Trenutno nisam u Njujorku, ali provodim vreme u gradu pre nego što turnir počne. Ovo je jedan od najzabavnijih gradova, ali kad turnir počne, to je previše za mene. Slavićemo kad dođe vreme za to“.

Bilo je i ovde reči upravo o samokontroli, koje nije bilo u Tokiju.

Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Volim da guram sebe daleko, ka titulama i istoriji. Bez dileme, to je nešto što me inspiriše, ali ja pokušavam da budem najbolja verzija sebe, svakog dana. Znam da je kliše, tako zvuči, ali postoji velika moć trenutnog momenta, treba raditi na tome psihički, da budeš u datom trenutku i da pokušavaš da se nosiš sa svime. Imam svoje rutine, one variraju i drugačije su od onog što rade drugi momci, imam svoju trajektoriju na ovom turniru koja mi odgovara i znam da mi je funkcionisala u prošlosti. Postoje stvari na koje možeš da se osloniš kad pogledaš u prošlost. Postoje turbulencije i emocije na terenu, ili van njega. Ali ja sam razvio mehanizme da se sa time nosim. Imam formulu kroz sve ove godine, radila je, da budem ovde gde sam sada, ali istovremeno, nije to garancija da će uvek funkcionisati. Treba biti fleksibilan, otvorenog uma, raditi na okruženju i ljudima oko tebe, fokusirati se na sve što je bitno u ovih nekoliko nedelja. Nema tu tajnog napitka niti najveće tajne moje karijere, to je kombinacija raznih faktora i elemenata mog pristupa životu, svakodnevici, treningu, oporavku, mentalnom radu… Znate, rekao sam da je okruženje važno, sve je važno na kraju dana i sve utiče na tvoje nastupe kad si na terenu, ima nepredvidivih stvari koje se mogu desiti, sa rivalom, publikom, ako prolaziš kroz rolerkoster emocija na terenu… Svaki put kad gubim koncentraciju i fokus, trudim se da vratim pažnju nazad u datom momentu“, rekao je Novak na početu US Opena i podsetio na meč protiv Zvereva.

Nema sumnje, anonimni, iscrpljeni ili nepredvidivi rivali nisu najveća prepreka Novaku na putu do titule.

U takvom je momentu karijere da će se u nastavku za sve pitati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar