Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Najbolji teniser planete Novak Đoković poražen je od Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa posle četiri seta.

Španac je meč dobio sa 6:2, 4:6, 6:2 i 7:6 (4). Novak je spasao tri meč-lopte u taj-brejku petog seta, ali je u najbitnijim trenucima neposredno pre njih, bio potpuno van ritma.

PROČITAJTE JOŠ:

Odigrao je meč sa mnogo oscilacija, u nekim delovima je delovao nezaustavljivo, u drugim kao da je na terenu bio 450. igrač na ATP listi i to ga je koštalo ostanka bez titule.

Nadal je uglavnom zavisio baš od Novakove forme i trenutnog raspoloženja i kontrolisao je dešavanja onoliko koliko mu je to Đoković dopuštao.

A nije da nije, pa je zato 59. okršaj dvojice tenisera potrajao više od četiri sata i rešen je u napetom taj-brejku četvrtog seta posle kog je Novak ostao bez prvog mesta na ATP listi.

Da bi ga sačuvao, morao je da odbrani titulu koju je uzeo lani i da Danil Medvedev ne stigne do polufinala. Medvedev je eliminisan, ali je ispao i Đoković, pa će Rus ili Aleksandar Zverev od ponedeljka biti prvi.

Rafa se revanširao Srbinu za poraz u prošlogodišnjem polufinalu turnira, takođe u četiri seta.

Nadal je veoma agresivno startovao. Napadao je uglavnom paralele i ti udarci su prolazili dobro, budući da su Novaka poslužila prva dva, tri servisa, ali se u razmenama nije još dobro zagrejao.

Španac je do prve brejk lopte stigao posle drop-šota na koji je Novak odigrao dijagonalu i pravo na reket protivniku.

Poništio ju je Đoković pozvavši Nadala na mrežu posle čega je usledio lob iz voleja za izjednačenje – 40:40.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Pascal Rossignol

Do druge šanse za brejk Rafa je došao tako što je Novak bekhendom prebacio osnovnu liniju za koji centimetar.

I nju je uspeo da anulira Đoković, ali je na trećoj njegova loptica zakačila vrh mreže i vratila se kod njega u polje za 0:1 posle desetominutnog „pakla“.

Nadal je na 30:30 u drugom gemu odigrao savršen bekhend na liniju iz defanzive i u trenutku kad se činilo da će izgubiti poen – dobio je gem loptu koju je pretvorio u 2:0.

Đoković je naredni gem uzeo rutinski, da bi u četvrtom brutalnim riternom osvojio poen za dve brejk lopte. Nadal je obe „obrisao“.

Naterao je potom Novaka na grešku iz bekhend smeča, a i taj gem je rešen tek posle desetak minuta žestokih razmena u kojima je poslednji poen pripao Nadalu.

Đoković je u petom gemu odigrao strašan skraćeni bekhend po dijagonali i njime se izvukao iz neprijatne situacije.

Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Lagodnost mu nije dugo trajala jer mu je zakazao forhend, Nadal je pogodio izvrsno i začas je poveo sa 4:1, a još brže odservirao za 5:1.

Tek tada, posle 44 minuta igre, videli smo pravu reakciju srpskog igrača, koji je slao jače servise, odigrao dobar gem i smanjio na 5:2, ali nije mogao da dobije set.

Ni početak drugog nije bio idealan. Jedan dobar, pa onda jedan, dva kratka udarca. Nesigurnost se videla u dijagonali na 30:30 kada je imao „zicer“ Đoković, a odigrao je nekako mekano.

Rafa se odbranio, naterao rivala da pogodi mrežu jednim od sledećih udaraca i imao brejk loptu. Laki poeni su bili nezamislivi za Đokovića i baš u tom momentu se desio idealan servis.

Međutim, kako nije bio konstantan, a još manje su to bili Novakovi udarci, Nadal je sedam puta imao brejk loptu u gemu koji se odužio na 13 minuta i 24 sekunde i dobio ga je Španac.

U drugom je „čitao“ Đokovića kao bukvar, probijao ga je na mreži, servirao tek solidno, ali dovoljno da bez po muke povede 40:0, a onda servis vinerom potvrdi brejk.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Novak je dao znake života tek u trećem gemu, imao je 40:15 u tom gemu i onda je sve prosuo.

Nadal je još jednom došao do brejk lopte Đokovićevim promašajem iz forhenda i realizovao ju je za 3:0.

Kako je meč odmicao, delovalo je kao da Novak nije ni stigao na teren „Šatrijea“.

Ogroman broj neiznuđenih grešaka se uvećavao, nije pomagalo ni: „Idemo, idemo“, sa tribina za Srbina.

Do trećeg gema je imao šest grešaka, Nadal je imao 13 vinera i dotle je demolirao prvog tenisera planete.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

U četvrtom je na 30:30 izbacio lopticu van, Novak je ljutito digao ruke jer se linijski sudija nije oglasio, a glavni je izvršio korekciju za prvi brejk u meču.

Nadal je probao da skrati loptu na 30:15 za Đokovića u petom gemu, stigao je to Novak za dve gem lopte koje je pretvorio u 2:3 sa tri izvanredna forhenda.

Razorna forhend paralela sevnula je u prvom poenu šestog gema, a publika se tada ražestila. Đoković je ubrzo došao do dve brejk šanse, a Rafael se „ugasio“ u razmenama.

Servis je pronašao u pravom trenutku, spasao je brejk lopte, ali je bilo jasno da Srbin igra oštrije, ravnije i bolje.

Čak 20 minuta je bilo potrebno da Novak petu brejk loptu pretvori u izjednačenje posle izbačenog bekhenda Nadala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Nadala je to razbudilo. Promašio je dva udarca, ali bio u igri na 40:40 u sedmom gemu, kad ga je Novak „častio“ duplom greškom za brejk loptu.

Nije to prošlo Nadalu, Đoković je servisom i forhendom rešio gem i posle dva sata tenisa prvi put poveo u meču – 4:3.

Koliko Đokoviću ide bolje, pokazao je vrhunskim bekhendom za izjednačenje u osmom gemu, kada je Rafa ipak uspeo da se spase.

Divan bekhend je trasirao Đokoviću put ka 5:4 u ovom delu igre, a Nadal je u desetom gemu brzo odgovorio sa dva poena za 30:0. Čim je nešto bolji ritern proradio, Špancu je loptica završila pod nogama, a onda i blizu osnovne linije da bi Novak došao do set lopte.

Falilo mu je sreće da loptica završi na liniji, Rafa se jednom izvukao, drugi put nije i poslao je lopticu u aut za 6:4 i Novakov veliki povratak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Treći set je počeo potpuno neočekivano. Nadal je nanizao sedam poena, Novak je delovao „izduvano“ i tajming mu nije bio ni blizu onom s kraja drugog seta.

Španac je brzo napravio brejk, Đoković se malo trgnuo nakon toga i u četvrtom gemu ispustio brejk loptu.

To ga je skupo koštalo jer je pao energetski i u petom gemu na 30:30 odigrao loše, dozvolio Nadalu šansu da mu uzme servis i on je taj poklon prihvatio za 4:1.

Nadal je priveo taj deo igre kraju bez većih problema, pa je u četvrti set ušao svojim servisom.

I tek tada je razbio maler, jer je u prethodnim setovima kretao iz minusa. Na 40:30 je osvojio poen za 1:0 i nameravao je da odmah pritisne Nadala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Učinio je baš to, došao do brejk lopte, kada je Rafa probao da skrati lopticu, poslao ju je koji centimetar pored polja i posvađao se sa sudijom Dumusuom.

Novak je poveo sa 2:0, onda je vinerima diktirao ritam u trećem gemu i potvrdio stečenu prednost.

Do 4:1 je stigao sjajnim forhendima i kombinacijom drop-šota i loba, kada Rafa nije znao kako da odgovori.

Nije znao kako da reši i udarce Đokovića, ali je svoj servis bez mnogo problema i uz malo sreće čuvao.

Novak Đoković i Rafael Nadal Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Novak je sa dva servisa uzeo dva naizgled važna poena za 30:30 u devetom gemu, taj udarac ga je spasao posle brejk lopte Nadala, ali je Španac svoju drugu šansu pretvorio u 5:5, odservirao je za 5:5 i vratio se potpuno u set.

Iako je prividno vratio kontrolu u meču, Nadal je nanizao šest poena, uveo je meč u taj-brejk i tu poveo sa 2:0 dominantnim forhendima.

Na reket je poslao Đoković loptu Nadalu, ovaj je uzvratio razornim forhendom za 3:0.

Nakon toga je španski as ekspresno otišao na 6:1, Novak je sjajnim udarcima spasao tri meč-lopte, ali je Nadal vinerom zaokružio priču i ima šansu da protiv Aleksandra Zvereva obezbedi novo finale svog omiljenog turnira.

Četvrti set Đoković - Nadal 2:6, 6:4, 2:6, 6:7

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare