Novak Đoković, Indijan Vels
Novak Đoković, Indijan Vels; Foto: EPA/PAUL BUCK

"Peti grend slem" garantuje spektakl, mada ima mnogo, mnogo više nepoznanica nego što je to obično slučaj. Utom je još interesantniji, a na stolu će biti mnogo zanimljivih scenarija.

Krenimo od slučaja najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića koji će odigrati prvi meč od poraza u polufinalu Australijan opena od Janika Sinera. Srpski teniser sada dolazi da popravni bodovni saldo na ATP listi jer nije igrao od 2019. godine na ovom mastersu, pa može da dođe do čak 1.000 bodova u slučaju osvajanja titule.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, niko ne zna u kakvoj se formi nalazi, ali mnoge podseća na masters u Sinsinatiju prošle godine. I tada je prethodno na grend slem izgubio od teniske mlade nade (tada Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona), pa je odigrao epsko finale u kom je srušio Španca i odmah „ugušio“ eru Karlitosa kako je ona nazvana.

Od tog momenta je „pokvario“ Alkaraza koji nije osvojio nijednu titulu od tog Vimbldona. Da sve bude utoliko komplikovanije Španac brani titulu na Indijan Velsu i svih 1.000 bodova, pa će ujedno osećati manji pritisak jer se nalazi u senci Novaka i Sinera, ali i nešto veći jer mnogo toga može da izgubi.

Novak sada želi da pokaže svima da njegovo vreme nije prošlo i da su neopravdani natpisi koji govore da više neće biti konkurentan za titule. Nakon peha u Australiji u kojoj je igrao gotovo sve vreme pod prehladom i virusom, sada deluje potpuno zdravo i spremno da napadne titulu. Taj mentalitet šampiona čini da je potencijalni okršaj sa Sinerom ubedljivo najintrigantniji.

Novak Đoković
Foto: Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Đoković će biti slobodan u prvom kolu, a tek u polufinalu bi žreb mogao da ga spoji sa Rafaelom Nadalom koji igra pod zaštićenim rejtingom i nije nosilac. Kakav bi to tek spektakl bio… Novaka nećemo gledati pre noći između petka i subote, a rivala u drugom kolu će saznati nakon meča Aleksandra Vukića i kvalifikanta.

Pobeda protiv Sinera, koji ga je savladao tri puta od novembra do kraja januara, bila bi jasan pokazatelj da je se on i dalje pita za sve.

Kad smo kod znakova pitanja jedno od najvećih je uz ime Nadala koji je odigrao egzibiciju protiv Alkaraza u Las Vegasu (mlađi Španac slavio sa 3:6, 6:4, 14:12), ali deluje da se oseća bolje.

Posle meča je dao izjavu u kojoj se naslućuje da je i samog sebe prijatno iznenadio.

„Tokom prvog seta sam igrao na dobrom nivou, iako je prošlo mnogo vremena od kad nisam igrao ali sam se osećao mnogo bolje nego što sam očekivao“, rekao je španski teniser.

Rafael Nadal
Foto: Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard)

Dakle, Nadal se vraća posle Brizbejna, Novak posle Melburna, a Siner posle Roterdama. Tamo je osvojio titulu i postao prvi teniser koji je posle debitantskog grend slema osvojio titulu na sledećem turniru još od Lejtona Hjuita 2001. godine. Od tada je uzeo nešto dužu pauzu i pokazao da se podnovio novim automobilom za osvajanje titule.

Ipak, na betonu uvek ima mnogo izazivača, a nikada ne bi trebalo zaboraviti Danila Medvedeva (može da igra protiv Novaka u polufinalu) koji je takođe zbog problema sa zdravljem morao da se povuče sa turnira u Dohi. Pojavio se na turniru u Dubaiju u kom je prošle godine osvojio treću titulu zaredom (Roterdam, Doha i Dubai), a poražen je nedavno u finalu od Uga Umbera koji je ove sezone stigao već do dve titule i stigao u Top 20 društvo. Upravo bi Francuz mogao da bude potencijalna „koska“ u osmini finala.

Tu su i Karen Hačanov, šampion Dohe, Jakub Menšik koji je stigao tamo do finala i mnogo, mnogo mina koje je moguće relativno lako pronaći na betonu. Ipak, veći deo njih je Đoković izbegao nakon žreba koji mu je bio naklonjen.

Od srpskih tenisera neće učestvovati samo Laslo Đere koji i dalje oseća bol u butini, a na terenu će biti Dušan Lajović i Miomir Kecmanović.

BONUS VIDEO Poreski udar na Novaka Đokovića – da li sledi obračin?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar