Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Majkl Čeng, šampion Rolan Garosa iz 1989. godine smatra da je to što je levoruk, Rafaelu Nadalu omogućava da igra tako dobro i beleži pobede na Rolan Garosu.

Čeng je u karijeri osvojio jednu titulu baš te 1989. godine. Tada je kao 17-godišnji tinejdžer načinio senzaciju, u finalu je pobedio Stefana Edberga sa 6:1, 3:6, 4:6, 6:4, 6:2.

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljivo je nikada posle toga nije uzeo najveći trofej iako je 1996. igrao u finalu Australijan opena i US Opena.

Često ga pominju baš zbog toga što je te godine, kada je osvojio Rolan Garos, servirao „ispod ruke“. Faktor iznenađenja je posebno funkcionisao u meču osmine finala sa Ivanom Lendlom, koji nije mogao da veruje šta je Amerikanac uradio.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

Čeng je posle finala u kojem je Rafael Nadal pobedio Novaka Đokovića, rekao da zna tajnu uspeha Španca na terenima u Parizu.

„On ima tu neverovatnu sposobnost da pogodi mnogo udaraca iz forhenda i kreće se veoma dobro na šljaci. Vrlo je agresivan, strpljiv kad je potrebno, ali većinu vremena preuzima rizik. On je taj koji manipuliše vama, pomera vas i stavlja u neugodne pozicije“, kaže Čeng.

To što je levoruk je dodatna muka za tenisere. Jer tamo gde sta naavikli da većini igrača šaljete loptice na bekhend, njemu je ubitačni forhend.

„Da je dešnjak, njegova igra ne bi bila tako uspešna. To što je levak sve okreće. On tim forhendima šalje lopticu u bekhend stranu desnorukog protivnika, izbacuje ga sa terena i bekhend koji mu se vraća, nije mu problem, teško je izvući se posle toga“, jasan je Čeng.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar