Novak Đoković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd je ovog vikenda u centru pažnje svetskog tenisa jer se na terenima TC Novak na Dorćolu održava prvi u nizu humanitarnih turnira na Balkanu, "Adrija tur".

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, pre nekoliko nedelja je došao na ideju da u momentu kada je sezona u prekidu, zbog pandemije koronavirusa, organizuje humanitarni turnir u Beogradu i još nekoliko mesta na Balkanu, na prostorima bivše zajedničke države.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako ćemo od petka 12. do nedelje 14. juna na terenima na Dorćolu, osim Novaka imati prilike da vidimo još nekoliko zvezda svetskog tenisa, pre svih trećeg tenisera sveta, Dominika Tima, zatim Aleksandera Zvereva i Grigora Dimitrova, kao i Viktora Troickog, Filipa Krajinovića, Dušana Lajovića i pobednika turnira TS Srbije.

Kada se ima u vidu da su sva takmičenja prekinuta i da je neizvesno kada će se sezona nastaviti, ovo je sjajna prilika da publika u Beogradu i regionu vidi na delu odličnu grupu igrača. Svi oni su se rado odazvali pozivu svetskog broja jedan na nastupe na ovom turniru.

„Hvala Novaku što je organizovao jedan ovakav događaj, na kom je primaran humanitarni aspekt. Naravno, potrudićemo se da pružimo što bolji tenis“, izjavio je Dominik Tim po dolasku u Beograd.

Foto: Srđan Stevanović

I Aleksander Zverev kaže da se uželeo tenisa.

„Nedostajalo mi je druženje sa teniserima. Nismo se videli još od Indijan Velsa. Siguran sam da će ovo biti izuzetan događaj, u gradu u kom dugo nisam bio. Beograd mi je ostao u lepom sećanju, ovde i u Novom Sadu sam svojevremeno igrao fjučerse“, rekao je Zverev.

U subotu i nedelju igraće se mečevi po grupama. Osam igrača biće podeljeno u dve grupe od po četiri, igraće se po sistemu svako sa svakim, do četiri u gemu, i to bez prednosti, dok će se na 3:3 igrati taj-brejk.

Igraće se u dnevnom i večernjem terminu. Dnevni program u subotu počinje u 14 časova, a večernji od 19.

Pobednici grupa će u nedelju igrati u finalu u večernjem terminu od 20 časova.

Ono što je svakako važno jeste da je petak (12. jun) revijalni dan i svi koji budu došli u TC Novak (sve karte rasprodate), imaće prilke da uživaju u sjajnom programu.

Posle finalnih mečeva turnira TS Srbije u muškom i ženskom singlu, imaćemo „Dan za decu“, posebno osmišljen program za mališane.

„U organizaciji Fondacije Novak Đoković biće organizovan događaj na terenima broj osam i devet u okviru našeg teniskog kompleksa, gde će 80 mališana, od čega 40 dece iz teniske škole Novak i 40 dece iz Predškolske ustanove Stari grad, zabaviti i igrati uz sport. Od 14 do 16 časova proći će kroz aktivaciju koja podrazumeva prolazak sportskih poligona Školice sporta Bušido i Teniske škole Novak, sa ciljem poboljšanja dečije motorike.  Sve će biti praćeno muzikom, biće tu i maskota sa kojom će se deca fotografisati, a na kraju sva deca učesnici ovog programa biće nagrađeni majicama Fondacije“, najavio je Đorđe Đoković.

Program zvanično počinje u 16 časova i to tako što će pre uvodne reči direktora turnira Đorđa Đokovića, dečiji hor „Magija“ otpevati nacionalnu himnu. Posle toga, sledi prva poslastica prvi egzibicioni meč u miks dublu gde će uz Novaka Đokovića igrati nekada prva igračica sveta, Jelena Janković. S druge strane mreže biće Olga Danilović i Nenad Zimonjić.

Drugi deo igračkog program, od 18 časova, činiće muški dubl meč gde će se našim teniserima pridružiti Grigor Dimitrov. Organizatori su osmislili i odličan muzički program.

„Muzički koncerti pijanistkinje Lole Astanove i našeg sjajnog violiniste Nemanje Radulovića upotpuniće program, a nastupiće i dečiji hor “Magija”. Moderator je Andrija Milošević, što garantuje zabavu. Održaćemo i ceremoniju žreba. Biće to zaista vrhunski spektakl, nešto što naš glavni grad i Srbija zaslužuju“, kaže direktor „Adrija tura“.

Đorđe Đoković je napomenuo nekoliko bitnih stvari, naročito kada je reć o mečevima u subotu i nedelju.

„Pozvao bih sve gledaoce da dođu u vreme koje je naznačeno na ulaznicama, iako će mečevi početi nešto kasnije. Konkretno, prvi meč u subotu počinje u 14 časova, a 12h smo naznačili na kartama zbog bezbednosnih, sigurnosnih i organizacionih razloga. Želimo da poštujemo mere i propise i potrebno je voditi računa o bezbednosti posetilaca“.

Važna informacije je i da su na „Adrija turu“ obezbedili tri prostora za parkiranje. U pitanju su „Vidin kapija“ u ulici Bulevar Vojvode Bojovića bb, parking „Kod Nebojšine kule“ i parking kluba „Gaučosi“ u Dunavskoj ulici. Svi ovi parkinzi će biti besplatni tokom tri dana. Biće postavljen i montažni most, kojim će svi koji budu parkirali u Dunavskoj ulici, bezbedno i brzo moći da pređu do TC Novak. Poručeno je i da će sva tri dana turnira parking „Milan Gale Muškatirović“ biće zatvoren od petka ujutro do nedelje uveče.

Sve u svemu, očekuje nas veliki teniski spektakl humanitarnog karaktera. Prilika za tenisere da pokažu da posle pauze duže od tri meseca nisu izgubili formu, a za publiku da uživa u njihovoj igri. Beograd je, posle svega, tako nešto zaslužio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar