Foto: EPA-EFE/ADRIAN DENNIS

Bivši trener Novaka Đokovića i nekada broj jedan svetskog tenisa, Boris Beker, rekao je da je tenis u krizi i da što pre treba naći rešenja.

Nemac je u razgovoru za portal „Laureusa“, čiji je član, naglasio da je kriza koja je nastala pandemijom koronavirusa nezapamćena i da svi u tenisu moraju da se ujedine.

„Od marta nemamo nijedan turnir, tako da mislim da je ovo jedinstvena situacija, momenat kada svi treba da se ujedinimo“, rekao je Beker.

Trostruki vimbldonski šampion takođe smatra da ne bi bilo dobro da se US Open održi na po rasporedu, jer je situacija u Njujorku veoma teška.

„To je jedini grend slem koji je još u svom terminu, ali Njujork je grad koji je možda i najteže pogođen koronavirusom, tako je poslednjih nekoliko nedelja. Ne mislim da bi bilo mudro da tamo bude održan turnir“, kaže Boris.

PROČITAJTE JOŠ:

Beker, koji je u karantinu u svom stanu u Londonu, veruje da je mnogo problema za koje treba naći odgovore.

„Ovo je momenat krize u tenisu. Osim prvih deset na listi, možda top 50 ili 75 kod tenisera i teniserki, svi ostali imaju tu potrebu za nedeljnom isplatom. Činjenica je da ne mogu da igraču, čak ni da odu do kluba i daju časove i tako da makar zarađuju. Moramo da se zapitamo da li je tenis dovoljno dobar da daje posao hiljadama ljudi. Pre ove krize, odgovor bi bio potvrdan, ali siguran sam da je mnogo malih turnira, koji sada ne mogu da se održe već u problemu zbog gubitaka, tako da je pitanje šta će sa njima biti“, dodao je Beker.

On je pohvalio inicijative najboljih tenisera sveta, Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

„Federer je sve počeo sjajnom idejom o udruživanju snaga i Nadal je saglasan. Možda nisu svi iz vrha za to, što je u redu, ali mislim da Federer, Nadal i Đoković imaju mnogo sledbenika. Sve to govori o Rodžerovoj inteligenciji i tome koliko brine za ovu igru“, kaže iskusni stručnjak.

Boris dodaje da je posebno interesantna ta ideja o spajanju ATP i WTA u jedno rukovodeće telo.

„Pomislite samo na jednake nagrade na najvećim turnirima. Muškarci i žene zarađuju isto što nije slučaj u svakom sportu. Uvek se trudimo da napredujemo u smislu jednakosti i prava, svakako je to primetno u tenisu. Zajednička organizacija bila bi sledeći korak. Veliki korak. Rodžer jer sugerisao i zajedničke turnire, već ih je nekoliko, Majami, IndijanVels… Igraju se u isto vreme. Oni preostali sa masters serije su naredni cilj, to bi bio korak u pravom smeru. Kada jednom izađemo iz tunela, biće drugačije. I dalje smo u poziciji da kontrolišemo budućnost ako radimo na tome zajedno“, poručio je osvajač šest grend slem titula.

Beker je posebno razočaran što prvi put posle 1982. godine neće biti na Vimbldonu, što kao igrač, što kao komentator ili trener. Dodao je i da je ponosan član porodice Laureusa.

„Vimbldon je moje leto već 35 ili 40 godina. Ostaće velika, velika praznina ove godine. Jedan sam od ponosnih osnivača Laureusa, tako je više od 20 godina. Kao mlad sam bio okružen svojim idolima, nikad ne zaboravljamo odakle dolazimo. Svi volimo svoju decu, oni su naša budućnost i više nego ikad vreme je da verujemo da sport ima moć da menja svet na bolje. Život se promenio sa ovim koronavirusom, pandemija je stigla i na naš prag. U Velikoj Britaniji živim godinama i ovo je zastrašujuće. Nikad pre nisam video nešto slično. Živimo u teškim momentima i više nego ikad sam posvećen Laureusu i tome kako da pomognem“, zaključio je Beker.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar