Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Asocija teniskih profesionalaca (ATP), produžila je period u kojem će važiti jedinstven sistem bodovanja uveden tokom koronavirusa i tako olakšala Novaku Đokoviću obaranje rekorda po broju nedelja na vrhu ATP liste koji drži Rodžer Federer.

Teniska sezona, usled koronavirusa privremeno je prekinuta sredinom marta, a u julu je doneta odluka da se do decembra aktuelne godine računa bolji učinak na turnirima.

PROČITAJTE JOŠ

Ovakav sistem predviđa na primer da igrači koji su na aktuelnom Rolan Garosu ostvarili rezultat slabiji od prošlogodišnjeg ne izgube bodove, dok svaki teniser koji je nadmašio prošlogodišnje rezultate uvećao je broj ATP bodova.

Zanimljivo, ATP je naknadno produžio period u kojem će ovaj sistem biti na snazi te gubljenje bodova neće biti moguće sve do 8. marta 2021. godine.

Upravo ponedeljak, 8. mart, datum je kada bi Đoković trebalo da nadmaši Federerov rekord od 310 nedelja na vrhu liste najboljih tenisera.

Đoković je iz perspektive mnogih i pre promene pravila bio vrlo blizu postavljanja novog rekorda, ali će mu sada to biti olakšano, jer će zadržati maksimalan broj bodova sa svih turnira koje je osvojio u periodu do 8. marta 2020. godine među kojima su i Australijan open i ATP Dubaji, pa je teško očekivati da bilo ko nadmaši već teško dostižnih 11.260 bodova.

Podsetimo, drugi na listi je Nadal 9.850 bodova, a razlika će se bez obzira na iskod finala uvećati jer bi Španac pobedom samo izjednačio rezultat iz prethodne sezone, dok je Srbin već poboljšao učinak iz 2019. kad je ispao u polufinalu od Dominika Tima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare