Novak Đoković ATP Tokio 2019
Foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Svetska teniska asocijacija odlučila je da kritikuje poslednji potez Novaka Đokovića, što će izazvati mnogo diskusije u "belom sportu".

Bura se ne stišava.

PROČITAJTE JOŠ

Asocijacija teniskih profesionalaca (PTPA), koju su osnovali Đoković i Vasek Pospišil,  u sredu je imenovao funkcionere, a samo dan kasnije stigla je žestoka reakcija ATP.

Kritika je naravno upućena pre svega Đokoviću i njegovom udruženju za koje navode da zapravo želi „da deli i da dalje fragmentira tenis“.

U ATP sumnjaju da je 75 odsto tenisera podržalo najboljeg tenisera sveta, te navode.

„Zaštita i unapređivanje interesa igrača osnovni je princip ATP otkako je udruženje osnovano 1972. Ovo je unapređeno 1990. formiranjem ATP tura, ravnopravnhog partnerstva igrača i turnira. Kroz ovo su igrači dobili nešto jedinstveno u sportu; jednako pravo glasa. Danas ATP, zajedno sa Odborom i Savetom igrača, čije predstavnike igrači biraju demokratski, radi iz nedelje u nedelju na poboljšanju interesa igrača“, stajalo je, između ostalog, u saopštenju ATP.

ATP kao svoje pobede navodi podelu profita od 50:50 (koja i dalje ne deluje pravedno prema teniserima i teniserkama), povećanje nagradnog i bonus fondova, te transparentnost i dugoročnu stabilnost organizacije.

Na kraju saopštenja je naravno i otvorena kritika uperena protiv PTPA i Đokovića.

„Stvaranje posebnog entiteta igrača pruža jasno preklapanje, deli igrače i dalje fragmentira sport. Tu podeljenost su vodeći stručnjaci, iz sporta i van njega, identifikovali kao najveću pretnju za potencijalni rast tenisa. Ovaj problem ATP rešava kroz Strateški plan zajedno sa WTA, Grend slemovima i ITF-om“.

ATP je već nekoliko puta negodovao zbog PTPA i povlačio poteze koji su imali za cilj da umanje značaj ove asocijacije. Tako je Đoković ostao bez prilike da bude deo Saveta igrača ATP jer su pravila promenjena neposredno pre glasanja, a po novom pravilu Novak nije mogao da istovremeno bude član dva ovakva udruženja.

PTPA se zalaže za promene u teniskom svetu kako bi svi igrači i igračice imali jednaka prava, ali i veća primanja čak i u ranijim kolima. Oni žele da promene ustaljenu praksu da 50 odsto novca ide turnirima, a 50 igračima i igračicama. To se nikako ne dopada čelnicima ATP koji su odbili da sarađuju sa PTPA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare