Rodzer Federer i Rafael Nadal Novak Djokovic
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković nikada od ATP-a nije dobio priznanje za fer-plej, što je nagrada koje nosi ime po Stefanu Edbergu.

PROČITAJTE JOŠ

Od 2004. godine do danas, samo se Rodžer Federer i Rafael Nadal smenjuju kao laureati. Tajlandski teniser Paradorn Sričapan je bio dobitnik 2002. i 2003. godine, kada je počela švajcarsko-španska dominacija.

Rodžer Federer je uzeo sva priznanja od 2004. do 2017. godine sem 2010, kada je Rafa prekinuo niz.

Kada je Federer počeo da pada i igra sve manje, Rafa je vezao tri titule, od 2018. do danas.

Federer ima ukupno 13 priznanja, Rafa četiri, a Novak koji je u ozbiljnom delu ove ere imao primat – ostao je na nuli.

Štaviše, ove godine čak nije ni među kandidatima za priznanje, Rafa jeste, iako je pola sezone proveo u oporavku!

To dovoljno govori o tretmanu koji ima u ATP-u, čijem se vrhu ne dopada baš ono što i jeste suština ove nagrade.

Foto: REUTERS/Susana Vera

„Nagrada Stefan Edberg za sportsko ponašanje: Igrač koji se tokom cele godine ponašao na najvišem nivou profesionalizma i integriteta, koji se takmičio sa svojim kolegama sa najvećim poštenjem i koji je promovisao igru svojim aktivnostima van terena“, stoji u opisu šta su odlike kandidata, a to će biti Feliks Ože Alijasim, Rafael Nadal, Kasper Rud i Frensis Tijafo.

Novak je ove godine mnogo toga radio baš za kolege i niže rangirane tenisere i teniserke, odricao se premija, uticao preko PTPA da se napravi poštenija raspodela novca, koja šampionima Grend slema smanjuje prihode.

U Beogradu je organizovao dva teniska turnira, na kojim su mnogi teniseri, treneri i predstavnici medija iz inostranstva dobili čak priliku da se vakcinišu, što nisu mogli u svojim državama.

I to im je „antivakser“ Đoković omogućio, a tu priliku su mnogi iskoristili, poput Svena Grenevelda, koji je poznat po radu sa Monikom Seleš, Anom Ivanović, Karolinom Voznijacki, Marijom Šarapovom i mnogim drugim teniskim zvezdama.

On je uputio reči zahvalnosti Novaku, Đorđu Đokoviću, turniru, Beogradu i Srbiji na prilici da dobije prvu dozu vakcine.

Taj potez pozdravio je čak i Ben Rotenberg, poznati teniski novinar koji je često u Tviter „ratu“ sa Novakovim navijačima.

On je podsetio da je Serbia Open drugi turnir posle Čarlstona koji je omogućio teniskim radnicima da se vakcinišu.

Kada su u pitanju prihodi, Novak je uticao na odluku da pobednici velikih turnira dobijaju manju nagradu, kako bi više novca dobili mlađi igrači i oni koji ispadnu u ranim fazama turnira. To je viđeno već na Australijan openu, direktor ovog turnira Kreg Tajli je u februaru obelodanio da se Đoković usaglasio da pobednici dobiju manju sumu novca, ove godine je Novak dobio 2.750.000 dolara, a za titulu se 2020. dobijala suma od 4.120.000 dolara.

Poznato je da Novak već dugo vodi borbu za prava tenisera kroz svoju organizaciju PTPA, koja nije omiljena u vrhu ATP, krovne teniske organizacije. Naime, PTPA želi da promeni ustaljenu praksu da 50 odsto novca ide turnirima, a 50 igračima i igračicama. Nekim potezima je Novak sebi uskratio dodatni prihod, ali ima viši cilj, da učini nešto više za sport koji mu je dao sve.

ATP neće ni da ga uvrsti među kandidate za „Stefan Edberg“ priznanje.

BONUS VIDEO Navijač kolabirao na meču Votforda i Čelsija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar