Dušan Lajović Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Srpski teniser Dušan Lajović stigao je do druge titule u karijeri pošto je u finalu Srpske opena savladao Rusa Andreja Rubljova sa 2:1 (6:3, 4:6, 6:4).

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Tako je uspeo da dođe i do treće međusobne pobede nad Rubljovim, i sada ima tri pobede u isto toliko mečeva nad ruskim teniserom. Navijači su tokom celog meča skandirali: „Duci, Duci“, nešto što srpski teniser nije doživeo ranije.

Ovom pobedom je napredovao za čak 27 mesta na ATP listi i nakon titule će postati 43. teniser sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Odmah na početku meča šesti teniser sveta je napravio veliki pritisak. Vinerom je stigao do prvog poena, dok je Lajović greškom iz forhenda poklonio drugi poen ruskom teniseru.

Rubljov je došao do tri vezane brejk lopte, ali je srpski teniser uspeo da sačuva sve tri. To je dovelo do nervoze kod Rubljova koji je bacio reket u prvom gemu.

Veoma brzo je izjednačio rezultat ruski teniser i bez izgubljenog poena je stigao do 1:1. Rubljov je par puta gledao u publiku koja većinski podržava Lajovića, iako se aplaudira dobrim potezima Rusa.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Bio je siguran zatim Lajović na svom servisu, da bi prvi stigao do brejka u četrtom gemu. Srpski teniser je prilično lako uspeo da potvrdi brejk, dok je Rubljov nastavio da se žali zbog dnevne svetlosti koja mu je smetala pri servisu. Rus je u tom trenutku stavio kapi za oči, a u pomoć mu je došao i fizioterapeut.

Nakon pauze Rubljov je izašao maksimalno skoncentrisan, i za manje od jednog minuta je uspeo da dođe do drugog gema, ali do kraja su oba tenisera držala svoje servis gemove i Dušan Lajović je stigao do prednosti.

Rubljov je znatno bolje igrao u drugom setu, poveo je sa 3:0, ali je Lajović uspeo da se vrati i izjednači na 3:3. Ipak, odlučujući brejk napravio je ruski teniser u 10. gemu, kada je na Lajovićev servis iskoristio prvu set loptu.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs

Lajović je nastavio da igra u istom ritmu, dobro je gradio poene, igrao hrabro, ali i da se brani kada je to bilo potrebno. U trećem gemu, trećeg seta, pomogao je i Rubljov, koji je napravio nekoliko grešaka i slomio reket posle gema u kojem je pretrpeo brejk bez osvojenog poena.

Srpski teniser je u narednom gemu morao da spasava brejk loptu, imao je i malo sreće na mreži u tom poenu, a onda je potvrdio brejk za 3:1. Nastavio je Duci da pritiska, u narednom gemu je Rubljov na prvoj brejk lopti smestio loptu na liniju, ali Lajović ipak pravi brejk, ubrzo dolazi i do 5:1.

U naredna dva gema je dvaput bio Lajović na dva poena do titule, ali su mu se noge malo stegle i Rubljov uspeva da zakuva situaciju – pravi brejk i potom stiže do 5:4.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Popularni „Duci“ je na kraju uspeo da smogne snage i u drugom pokušaju odservira za titulu. Može se reći da srpski teniser igra tenis života pošto je na putu do finala savladao Filipa Krajinovića, Gregora Barerea, Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića.

„U poslednjem gemu nisam ni mislio, samo sam igrao. Bio sam blizu da izgubim taj gem, presrećan sam onim što sam uradio ovde. Prošao sam mnogo od kada sam pre četiri godine osvojio turniru. Ovo je najneocekivanija stvar za mene i mnogo mi znači. Ne bih uspeo to da uradim bez vas ljudi, neverovatno je igrati pred vama. Hvala vam na ljubavi, čestitam Andreju, izvini za danas, ali si imao dve sjajne nedelje, videćemo se na nekom drugom turniru“, bila je prva reakcija Lajovića nakon titule.


Treći set u toku: Lajović - Rubljov 6:3, 4:6, 6:4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar