Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Najbolji srpski teniser Novak Đoković sprema se da ode u Australiju i da tamo postane tek drugi teniser u istoriji koji je osvojio dvocifren broj titula na jednom grend slemu.

Iz petnih žila će da zapne i da izjednači rekord Rafaela Nadala sa 22 titule sa najvećih turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda to Novak ne bi priznao, ili smo možda mi pogrešno „nasađeni“, ali prosečan čovek bi bar deo motiva našao i u tome da se revanšira Australijancima zbog svega onoga čemu su ga izložili početkom ove godine.

Lani u ovo vreme Novak je bio na utakmici Crvene zvezde i Barselone, odakle će krenuti jednomesečni pakao kroz koji će Srbin proći.

Zaradio je koronavirus, preležao ga, uzeo potvrdu, sa tom potvrdom krenuo uredno u Australiju i onda doživeo fijasko i to da ga jeftina politika izvrgne ruglu.

Znamo kako se ceo taj pakao na kraju znamo završio, Novakovom deportacijom iz Melburna.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Neki od nas su ostali budni do jutra kada je sud u Kanberi većao o tome da li da mu dopusti da ostane u zemlji i igra Australijan open. Zvučalo je neverovatno da je sud odlučio da podrži odluku tadašnjeg ministra za imigraciju Aleksa Hoka.

Politika tadašnje Vlade i Skota Morisona očito je imala više mana, čim ni pritvaranje Đokovića i pokušaj da se na njega svali krivica za sve ono loše, nije do kraja uspela.

Ministarsko mesto za imigracije nekoliko meseci kasnije zauzeo je Endrju Džajlz koji je Đokoviću ukinuo zabranu ulaska, a kako su se mere borbe protiv koronavirusa „olabavile“ i tenzija je spala.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak je u međuvremenu poručio da neće da se vakciniše, makar to značilo da se neće boriti za titule na nekim turnirima i tako je i bilo.

Samo u Americi je ostao bez nekoliko hiljada bodova, nije mogao da igra ni u Australiji, pa su se na vrhu ATP liste našli neki drugi momci.

Ako je to cena principijelnosti, u očima Đokovićevih navijača, prevelika je, u njegovim očima – prihvatljiva.

Upravo takav je i on sada Australijancima skoro godinu dana posle čitave afere sa pritvaranjem u hotelu za migrante u Melburnu.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Loren Elliott

Anketa i istraživanje koju su sproveli australijski mediji pre nekoliko dana pokazali su da netrpeljivost koja je vladala prema Srbinu, stihijski je opala.

Australijanci su postali svesni da će koronavirus biti deo svakodnevice duže vremena, a 30 odsto njih sada želi da Đoković dođe u Melburn.

Taj postotak se duplirao u odnosu na januar ove godine kada ih je samo 14 posto bilo spremno da prihvati srpskog tenisera.

„Znam da nekad ljudi misle da se foliram, da određene stvari radim jer želim da budem voljen. Nije tako, ja samo hoću da budem svoj, jedinstven. To je nešto što se gubi danas. Nije moguće udovoljiti svima, ali ako imamo političku korektnost, onda valjda možemo da iskažemo svoje ideje sa poštovanjem, bez mržnje, sa slobodom“, rekao je Đoković ranije ove godine.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Ne zna se da li su njegove reči uticale na to da se Australijanci odobrovolje, ali je bar otvoren. Osim toga, ni u jednom trenutku nije „opleo“ po zemlji u kojoj je osvojio devet grend slemova.

Ako ništa drugo, to je za poštovanje, jer bi mnogi od nas „pali u vatru“ posle onako skandaloznog odnosa.

„Sloboda govora je danas prema mom mišljenju samo iluzija. Imam jedan idealan primer iz ove godine, zbog svega što mi se desilo oko vakcine. Izrazio sam samo slobodu da sam odlučim šta ću uraditi sa svojim telom, i odjednom sam etiketiran kao antivakser, što nisam. Ako ne pripadaš uopštenom načinu razmišljanja, brzo postaneš loš momak. A to nije dobro“, objasnio je Novak.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019
Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Početkom godine je 71 odsto Australijanaca bilo za to da mu se zabrani ostanak u zemlji, sada se i ta brojka skoro prepolovila, pa je 41 posto njih i dalje „tvrdog“ stava.

Deo razloga za ovakve podatke je nova realnost gde je i pravilo za ulazak u zemlju promenjeno, pa se više ne insistira po svaku cenu na vakcini protiv korone.

Hok je svojevremeno Novakovu vizu ukinuo u javnom interesu, iako je od tada na više načina i mesta u toj teoriji pronađena rupa.

Najpre što su i mimo Đokovića mnogi ulazili u zemlju bez pravih kontrola, gde se videlo da je Novak iskorišćen za jednu lošu predstavu.

Potom i zbog toga što je ostalo nejasno kako je to Novak opasnost po javno zdravlje i kako to može da opravda dug period strogih pravila i „lokdauna“.

Sve je to redom padalo u vodu, kao što je pala i prethodna vlast u Australiji, pa se sada u drugačijim okolnostima čeka i ovaj novi.

Novak je otišao u Dubai, gde će od 19. decembra igrati Svetsku tenisku ligu, umesto da razmišlja o medicinskom izuzeću kao što je bilo prošle godine.

Neće morati ni da se pravda što je prekršio karantin, u trenutku kada je znao da je zaražen koronavirusom, zbog jednog intervjua, niti će morati da misli kako će svaki postupak nedeljama unazad da mu se gleda pod mikroskopom.

A to u startu olakšava posao pred Dubai i Adelejd, ali i pred put u Melburn gde, ako uzme titulu, pa nastavi da „melje“ do kraja sezone, Novak možda više takmičarski nikad neće ni morati da se vraća.

BONUS VIDEO: Novak Đoković posle osvajanja Torina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare