Novak Đoković puni baterije u Visokom, podno Bosanskih piramida, ali nije jedini sportista koji mir i neophodnu energiju pronalazi na lokalitetu i u tunelima 30 kilometara od Sarajeva.

Najbolji teniser sveta je „kuću svoje duše“ pronašao kod Bosanskih piramida, koje je posetila i ekipa Nova.rs.

Zašto je Đoković dva puta boravio tamo u poslednja četiri meseca i šta sve krije mesto u BiH, da li postoji energetski fenomen ili ne, i kakvi su osećaji prilikom meditanja, mogli ste da čitate na našem sajtu.

PROČITAJTE JOŠ

Piramide u Visokom, pored znatiželjnih običnih ljudi, privlače i vrhunske sportiste. Upravo Novak ih je pozvao da dođu u obilazak, posebno tunela Ravne, u kojima je i sam provodio nekoliko sati meditirajući.

„Pozvao bih sve sportiste da dođu ovde, da provedu neko vreme u tunelima Ravne, koji su jako delotvorni na uvećanje kiseonika u plućima, direktno utiču na regeneraciju i oporavak, što je nama sportistima veoma bitno. Posebno u sportovima u kojima sezona dugo traje“, poručio je Novak prilikom druge posete Visokom.

Srpski as je, čim je pandemija koronavirusa to dozvolila, bio gost Semira Osmanagića u njegovom kompleksu, a vratio se opet posle Rolan Garosa.

„Izloženi smo naporima, menjamo vremenske zone i sve što može na prirodan način da pomogne da se brže oporavimo, a takođe služi i kao prevencija povreda, dobro nam dođe. I piramide, i posebno tunel ispod piramida, prava su stvar za to”, rekao je Đoković i ponovio da Visoko, odnosno Bosanske piramide i tunele Ravne smatra svojom drugom kućom u koju će se vratiti – treći put sa decom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

I nije najbolji teniser sveta jedini koji je bio.

„Đokovićeva poseta znači ohrabrenje i velikom broju drugih sportista. Samo ove godine bio nam je i NBA košarkaš Džanan Musa, Amel Tuka (atletičar iz BiH prim.aut), teniser Damir Džumhur i ostali… Očekuju se i mnogi drugi. Često spominjem primer fudbalera reprezentacije Bosne i Hercegovine od prošle godine, dan uoči utakmice sa Finskom. Dan posle posete tunelima, igrali su kao nikada do tada, bili su rastrčani po terenu, puni snage. Uoči utakmice posle te, protiv Grčke, nisu došli u tunele, igrali su vrlo traljavo, bili su spori, umorni… I to je za nas bio jedan indikator šta znače negativni joni“, objašnjava Semir Osmanagić.

Inače, temperatura u tunelima je uvek ista, i leti i zimi je između 12 i 13 stepeni, nema štetnih, otrovnih gasova, a koncentracija negativnih jona raste kako se ide u dubinu. Istovremeno se i sve bolje diše, iako ste nekoliko metara pod zemljom, što je svojevrstan paradoks.

„Pozivam sve sportiste, sve ljude, ako nešto nosi beneficije po vaš organizam, ako ga čisti iznutra i spolja, ako vam povećava imunitet, a imunitet je ključna reć u ovom vremenu. Ako ne mogu da dođu u tunele, neka se kreću tamo gde ima mnogo negativnih jona, na primer u borovoj šumi, neka nabave jonizatore za zatvorene prostore koji proizvode negativne jone. Treba da shvatimo šta je to dobro u prirodi što nama može da koristi“, zaključio Osmanagić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar