Foto:Dusan Milenkovic/Starsport.rs ; Pedja Milosavljevic/STARSPORT; Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Crvena zvezda i Partizan dominiraju u pet najvećih kolektivnih sportova u muškoj konkurenciji, Novosađani se u rukometu diče i evropskom titulom, dok su beogradski crveno-beli sa pet trofeja od ukupno 11 obeležili sezonu za nama

Pet najvećih kolektivnih sportova u Srbiji i 11 trofeja, od kojih su čak osam podigli večiti rivali.

Samo su Vojvodina i Novi Beograd uspeli da se uguraju u društvo šampiona, a Novosađani se u rukometu diče i evropskom titulom, čim se odskočili od ostalih.

Dakle, fudbal, košarka (jedina sa tri pehara, ostali po dva), odbojka, rukomet i vaterpolo u muškoj konkurenciji protekli su ove godine u apsolutnoj dominaciji crveno i crno-belih, u sezoni koju smo upravo ispratili.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je u fudbalu uspostavila dominaciju još 2018. i šest godina uzastopno je državni prvak. Na to je dodala i treći trofej Kupa Srbije zaredom, pa je jasno da joj nema ravnog.

Superligu je završila sa 22 boda više od drugoplasiranog TSC i trećeplasiranog Čukaričkog, i na startu plej-ofa osigurala odbranu trona. Od večitog rivala Partizana je imala čak 26 bodova više.

Sve to je ekipa sa Marakane uradila u istorijskoj sezoni, jer je kao šampion direktno prošla u grupnu fazu Lige šampiona.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U košarci je nekako podeljen osećaj među navijačima večitih… Četa Duška Ivanovića je osvojila dva pehara, ekipa Željka Obradovića jedan, ali čini se onaj značajniji, za prvaka ABA lige.

Zvezda je i u igri pod obručima produžila domaću dominaciju, dok joj je Partizan prekinuo onu regionalnu.

Branko Lazić i drugovi su odbranili i trofej Kupa Radivoja Koraća, i državnog prvaka, ali su zaustavljeni u sjajnoj finalnoj seriji ABA lige od pet utakmica. Partizan je preko večitog rivala posle 10 godina konačno postao najbolji na Jadranu, što je i prvi trofej Željka Obradovića nakon dve godine od povratka u voljeni klub.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Što se tiče rukometa – Vojvodina je neprikosnovena. I to ne samo u Srbiji… „Lale“ su za titulu prvaka Srbije bile bolje od Partizana, do nacionalnog Kupa su došle preko pančevačkog Dinama.

Sjajnu sezonu su rukometaši Vojvodine zaokružili i osvajanjem EHF kupa, prestižnog evropskog trofeja. To je ujedno bio i prvi evropski pehar za srpski klupski rukomet posle 22 godine.

Ako su novosadski crveno-beli obojili srpski rukomet, u sezoni za nama je muška odbojka bila u crno-belim bojama.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sve pehare osvojio je Partizan pod komandom Bojana Janića – u prvenstvu je na tronu nasledio Vojvodinu (šampion šest godina zaredom) i postao prvak Srbije prvi put još od 2011.

I do pehara Kupa su crno-beli odbojkaši došli preko novosadskih „lala“, da bi triplu krunu kompletirali ako se računa i trofej Superkupa iz novembra prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ

U vaterpolu se očekivalo da Novi Beograd pokupi sve lovorike, ali… Još jednom se pokazalo da ne može ništa na silu, pa je tako klub na čijem čelu je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, samo prvak Srbije.

Samo, jer je vaterpolo drim-tim projektovan da osvoji sva domaća i regionalna takmičenja, i pokori Evropu. Od toga nije bilo ništa, jer je nacionalni Kup osvojila Crvena zvezda.

Foto:VK NOVI BEOGRAD/ Đorđe Kostić

Novi Beograd je u regionalnoj ligi zaustavljen u polufinalu, dok je u Ligi šampiona poražen u velikom finalu od Pro Reka.

Kad se podvuče crta, Crvena zvezda je osvojila pet trofeja gledajući pet najjačih kolektivnih sportova u muškoj konkurenciji, Partizan je u vitrine doneo tri pehara, Vojvodina dva i Novi Beograd jedan.

BONUS VIDEO Intervju – Bogdan Bogdanović o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar