Nikola Stojić i Đorđe Višacki Foto: Instagram/serbian.rowing.lovers/Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ružne stvari se dešavaju u srpskom veslanju i ako se vratimo tek nekoliko meseci u prošlost, logično je zapitati se otkud sad to.

Snažno je u srpskom sportu odjeknula informacija da je automobil Đorđa Višackog, generalnog sekretara Oliimpijskog komiteta Srbije, izgoreo u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

U noći između nedelje i ponedeljka auto nekadašnjeg veslača se zapalio u jednoj od ulica između tržnog centra Zira i Vukovog spomenika.

Okolnosti pod kojima se ovo desilo nisu do kraja poznate, ali jeste nekoliko činjenica. Najpre da je reč o Folksvagen Tuaregu, zatim da se incident desio u ulici Laze Dokića 1 i da je oštećen još jedan automobil.

Ugljenisana sedišta i enterijer, „matirana“ crna farba od vatre i istopljeni branici svakako nisu prijatna slika ni za slučajne prolaznike u Beogradu, još manje za Višackog.

Višacki je dobro i nije povređen i na molbu Nova.rs da prokomentariše slučaj, kratko je istakao da nema komentar posle čega je razgovor završen.

On je na poziciji Generalnog sekretara Olimpijskog komiteta od 2009. godine, a iza sebe je imao bogatu sportsku karijeru u veslanju. Kao trinaestogodišnjak je počeo da se bavi veslanjem u Partizanu i bio je prvak sveta u mlađim kategorijama.

Đorđe Višacki Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kao dvadesetogodišnjak je 1995. u četvercu sa Nikolom Stojićem, Borkom Mitrovićem i Vukom Krunićem uz kormilara Miroslava Jezdanova, popeo tadašnju Jugoslaviju na vrh sveta.

I kasnije je veslao sa Stojićem, bio je peti u Sidneju na Olimpijskim igrama, što mu nisu jedini sportski uspesi. Međutim ono što je usledilo godinama kasnije ne služi kao lepa slika nikome u srpskom sportu.

Ako se utvrdi da je neko zaista zapalio auto Višackog onda to otvara još nekoliko pitanja o motivima i pozadini čitavog događaja.

Pored Višackog, skorije se baš i njegov sportski partner našao u središtu jednog skandala. Snažno je početkom novembra odjeknula i vest da je bivši olimpijac Nikola Stojić fizički napadnut u Veslačkom savezu Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Njega je napao Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza. Kovačević je, kako se tada pisalo, sa leđa napao Stojića i više puta ga je udario u glavu, a Stojić je čak na trenutak izgubio svest.

Oglasili su se tada i Partizan u kom je Stojić trener, ali i sam sportista.

„Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, bez razloga je napao našeg najtrofejnijeg veslača i trenera naših olimpijaca Nikolu Stojića. Zadao mu je više udaraca u glavu, nakon čega je Stojić na kratko izgubio svest i ostao krvave glave. Kako je sam Stojić rekao, nije bilo nikakvog povoda za nemile scene. Ovo je još jedan dokaz kakvi ljudi nam vode Savez“, pisalo je u saopštenju Partizana o čoveku koji je funkcionier Crvene zvezde.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stojić je sugerisao da je Kovačević sa njim imao nesuglasice u vezi sa vođenjem Saveza, da je i ranije pretio, te da ga je napao bez povoda.

„On je bukvalno krenuo kao pušten s lanca. Ne znam da li je bio van sebe ali je krneuo nezaustavljivo. Ja sam u tom trenutku seo, kada je on krenuo da udara rukama ja sam pokušao da ga odgurnem da ne dođe do veće borbe. Generalni sekretar je uskočio između nas i mislim da je i njega udario u tom naletu. To je bukvalno trajalo nekih minut ili dva“, pričao je Stojić.

Sada kao neka utopija deluju reči bivšeg predsednika Izvršnog odbora Viktora Nikolića koji je pre šest godina rekao kako oseća „neverovatnu čast što je ostao deo veslačke porodice koja je pokazala veličinu“.

Umesto da se priča o časti i medaljama, kojih je u poslednjih deset godina bilo šest zlatnih u raznim kategorijama, govori se o napadima, o ratu u Savezu i o scenama kakve nisu prijatne ni kad ih osmiljaju scenaristi krimi serija.

BONUS VIDEO: Raznet automobil Đorđa Višackog, generalnog sekretara OKS