Foto: Simon Baker/Pool via AP

Dugo će se pričati o ovome.

Red Bul je nastavio dominaciju u formuli 1, a Maks Ferstapen još jednom pokazao zašto je najbolji vozač na svetu i konačno usšeo da doše do pobede na Velikoj nagradi Australije u jednoj od najbizarnijih trka u poslednjih nekoliko godina.

Branilac titule je tako prvi put u karijeri uspeo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na stazi „Albert park“, a ujedno je došao do druge pobede ove sezone, a 37. u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Holanđaninu je najbliži bio Luis Hamilton u Mercedesu, a njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Aston Martina Fernando Alonso, koji je tako upisao 101. pobedničko postolje u karijeri.

Trku su obeležila tri prekida i serija incidenata, a potpuni haos desio se prilikom poslednjeg restarta trke, do kojeg je došlo dva kruga pre kraja, kada je veliki broj vozača učestvovao u nizu incidenata, koje su praktično izbegli samo Ferstapen i Hamilton.

Kada je trka nastavljena Rasel se zadržao na čelu, dok aktuelni šampion nije uspevao da napadne Hamiltona, iako mu je bio blizu, da bi usledio prekid zbog okretanja Aleksandera Albona na stazi. Tome je prethodilo drugo usporavanje trke, što je vodeći iskoristio za odlazak u boks, a ispostavilo se da je tako izgubio mnogo jer je nedugo zatim istaknuta crvena zastavica. Prekid je potrajao desetak minuta, Hamilton se zadržao na čelu, ali samo do 12. kruga, kada Ferstapen nije imao težak posao da ga pretekne i preuzme prvu poziciju.

Nekoliko krugova kasnije trka je bila gotova za Rasela, kojem se zapalio motor, što je dovelo do isticanja virtuelnog vozila bezbednosti. Potom se ušlo u mirniji period trke, Ferstapen je održavao prednost ispred Hamiltona i Alonsa, da bi vozač Hasa Kevin Magnusen ostao bez točka pošto je otišao preširoko i oštetio ogradu pored staze, a to je dovelo do novog prekida. Tada su do kraja trke ostala dva kruga, bilo je jasno da će biti sprint do cilja, a kada je po treći put trka nastavljena usledila je potpuna ludnica.

Ferstapen i Hamilton su tada prošli bez ikakvog incidenta, dok je iza njih Karlos Sains junior u Ferariju okrenuo Alonsa, koji je tako ostao bez treće pozicije, koju je preuzeo njegov timski kolega Lens Strol. Međutim, i Kanađanin je izleteo, a potom i Serhio Peres u bolidu Red Bula, da bi zatim došlo i do kontakta između dvojca Alpina Pjera Gaslija i Estebana Okona. Iako se činilo da će trka tako biti završena, odlučeno je da se ona restartuje po pozicijama pre nastavka, a pre toga je došla informacija da je Sains kažnjen dodavanjem pet sekundi.

Na taj način, Španac je pomeren van bodova, a Alonso vraćen na treću poziciju, čime je stigao do novog podijuma, ispred Strola, Peresa i Landa Norisa u Meklarenu.


Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1

Vozači:

1. Maks Verstapen (Holandija) 69

2. Serhio Peres (Meksiko) 54

3. Fernando Alonso (Španija) 45

4. Luis Hamilton (Velika Britanija) 38

5. Karlos Sainc (Španija) 20

6. Lens Strol (Kanada) 20

7. Džordž Rasel (Velika Britanija) 18

8. Lando Noris (Velika Britanija) 8

9. Niko Hulkenberg (Nemačka) 6

10. Šarl Lekler (Monako) 6

11. Valteri Botas (Finska) 4

12. Esteban Okon (Francuska) 4

13. Oskar Pjastri (Australija) 4

14. Pjer Gasli (Francuska) 4

15. Gvanju Džou (Kina) 2

16. Juki Cunoda (Japan) 1

17. Kevin Magnusen (Danska) 1

18. Aleksander Albon (Tajland) 1

19. Logan Sardžent (SAD) 0

20. Nik de Vris (Holandija) 0

b

1. Red Bul 123

2. Aston Martin 65

3. Mercedes 56

4. Ferari 26

5. Meklaren 12

6. Alpin 8

7. Has 7

8. Alfa Romeo 6

9. Alfa Tauri 1

10. Vilijams 1


BONUS VIDEO Anđušić vodio navijanje posle pobbede protiv Reala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare