Vaterpolo Partizan
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vaterpolo klub Partizan se nalazi u najtežem trenutku u svojoj istoriji, izlaz iz krize se ne nazire, a okolnosti u vezi sa klubom se usložnjavaju.

Igra prestola u najtrofejnijem srpskom klubu traje od 2. decembra prošle godine kada je, kako su preneli mediji, na sednici Skupštine kluba smenjen predsednik tog tela Zoran Avramović, zajedno sa kompletnim Upravnim odborom, uključujući i dugogodišnjeg predsednika Aleksandra Šoštara.

Tom prilikom je formirana privremena uprava koju čine direktorka Tatjana Rakas, Mirko Bradajić, Pavo Vilović i Mladen Manojlović.

Dan kasnije je otkaz dobio trener prve ekipe Stefan Ćirić, a 12. decembra je klub doneo odluku da otpusti trojicu igrača, kapitena Nikolu Radonjića, potencijalnog reprezentativca Srbije Filipa Radojevića i centra Nikolu Radulovića.

Igračima su date ispisnice, a tim je došao u situaciju da se grčevito bori za opstanak u Prvoj regionalnoj ligi.

Vaterpolisti su se obratili otvorenim pismom posle izjave direktorke Tatjane Rakas da su oni imali prevelike plate i da su zbog toga morali da odu.

„Primanja svakog od nas trojice su po 1.000 evra, ne 8.000 koliko je direktorka rekla, pod uslovom da platu uopšte primimo, a u poslednje tri godine smo primili četiri plate. Kad se sve sabere, glavni razlog našeg otpusta nije naša cena jer mi taj novac po ugovoru nismo ni primili, niti smo igrali za pare, niti nam je glavni motiv igranja za Partizan bio novac, već je glavni razlog našeg teranja iz kluba upravo taj što kao ekipa nismo hteli da se povinujemo urušavanju Partizana“, navedeno je u obraćanju igrača.

U narednom periodu su se kroz konferencije za medije i izjave oglašavale sve strane uključene u krizni momenat, sa često oprečnim informacijama.

Vaterpolo Partizan
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Korak prema institucijama je napravio Šoštar, obrativši se Gradskom sekretarijatu za sport koji je doneo odluku koja bi stvari trebalo da vrati na nultu tačku.

Tim povodom je Šoštar najavio održavanje konferencije za medije u prostorijama Kluba sportista na stadionu u Humskoj 1, ali ni to nije moglo da prođe bez tenzija.

Naime, obraćanje medijima je bilo zakazano za četvrtak 27. mart u 13 časova, ali je konferencija startovala sa velikim zakašnjenjem.

Razlog – prisustvo članova uprave Partizana, predvođene Rakasovom, ali i „predstavnika navijača“ koji su najavili da će prekinuti Šoštarovo obraćanje.

Predstavnici medija su tom prilikom morali da ostave svoje lične podatke kako bi ih obezbeđenje zajedno sa Šoštarom i konferansijeom sprovelo u salu.

Taj postupak nije bio obavezan za „predstavnike navijača“, koji su bez legitimisanja ušli u salu, da bi se potom u njihovom društvu našao Denis Šefik, nekadašnji reprezentativni golman i član Partizana i Crvene zvezde.

Njegovo prisustvo je bilo primetno i uoči početka konferencije za medije, a potpuno bizarna situacija koja se u tim trenucima odvijala na stadionu u Humskoj najbolje može da se oslika kroz dva kadra – u jednom Šoštar sedi u holu i objašnjava predstavnicima medija zašto njegovo obraćanje kasni, a u drugom Šefik ispred ulaza razgovara telefonom i ne ulazi unutra.

Šoštar
foto: Starsport

Još biznarniji momenat se dogodio po početku obraćanja Šoštara, kada je jedan od „predstavnika navijača“ glasno rekao u telefonskom razgovoru:

„Ovaj je počeo da priča.“

Nekoliko sekundi kasnije u njihovom društvu se našao Šefik, kome je privremena uprava nedavno dodelila funkciju sportskog direktora, o čemu je govorio i Šoštar, pošto je Šefik napustio konferenciju za medije.

Ipak, uspeo je da čuje najvažnije podatke, odnosno detalje zbog kojih je Šoštar i pozvao medije.

Rešenjem Gradskog sekretarijata za sport, a u vezi sa žalbom koju je Šoštar uputio, odlučeno je da se potvrđuje Zapisnik sa sednice održane 2. decembra, ali samo do trenutka kada je ona prekinuta.

Razloge prekidanja sednice je ranije objasnio Avramović.

„Kao predsedavajući vanredne sednice Skupštine kluba sednicu sam otvorio i naveo, da zbog nepoštovanja mog zahteva za dostavom spiska članova Skupštine kluba nisam u mogućnosti da proverim sastav Skupštine i da smatram da ta Skupština nema legitimitet za punopravno odlučivanje, te sam objavio prekid rada vanredne Skupštine i najavio nastavak sednice odmah po dobijanju Knjige članova i bazičnih evidencija Kluba, kako nalaže Statut kluba u članovima 17, 21, 22 i 23. Po objavljenom prekidu vanredne sednice raspustio sam sednicu i napustio je zajedno sa delom članstva“, naveo je Avramović.

Vaterpolo
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

On je istakao da je u sali ostala nekolicina članova čiji identitet i legitimnost nije mogao da proveri.

„Smatrao sam da takva neformalna grupa nema legitimitet da donosi bilo koje odluke u vezi sa radom i funkcionisanjem kluba. Svaki nastavak započete pa prekinute vanredne sednice smatram nelegitimnim s obzirom na to da sam kao predsednik Skupštine najavio nastavak prekinute sednice kada se za to steknu uslovi“, istakao je Avramović.

Sa druge strane, Rakasova je istakla da je Avramović napustio sednicu „jer je video da mu nije prošao predlog po kom je trebalo da se raspravlja o izmeni Statuta, tako da bi biranje i razrešenje direktora trebalo da bude nadležnost Upravnog odbora, a ne Skupštine kao do sada“.

„Šoštar nije podneo izveštaj. Nije ni trener Stefan Ćirić. Posle toga su svi smenjeni. Jednoglasno su donete odluke o uskraćivanju poverenja Avramoviću i Upravnom odboru, dok je u slučaju Šoštara bio jedan uzdržan glas. Partizan je samo pružio otpor Šoštaru, mada je on danima pre sednice, svojim izjavama u medijima, celo neslaganje pokušao da svede na lični sukob njega i mene“, navela je Rakasova.

Šoštar je, govoreći o toj sednici, rekao da se prvi put u istoriji VK Partizan dogodilo da „nekakvo obezbeđenje bude raspoređeno ispred sale za sednice“, kao i da „nije dozvoljeno legendama kluba da prisustvuju sednici“.

„Sramota me je bilo. I sada me je sramota“, rekao je Šoštar.

Na konferenciji za medije održanoj 27. februara je Šoštar istakao i da žali što je dozvolio da u klub uđe Tatjana Rakas.

„Nju je preporučio Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije. Za njega sam smatrao da je ‘partizanovac’ i da želi da pomogne. Mislio sam tada da nema bolje od toga da neko dođe sa takvom preporukom i očekivao sam dodatnu pomoć. Pitam se da li je ovo bio scenario od početka…“, naveo je Šoštar.

Novak Nedic
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nedićevo ime se često pominje proteklih godina, gotovo isključivo u vezi sa klubovima JSD Partizan, a u jednom momentu je bio povezivan i sa FK Crvena zvezda, kada se za 48 sati učlanio, pa potom iščlanio iz „crveno-belih“.

Vredi napomenuti i da je njegov otac Vojislav Nedić bio član uprave FK Partizan, ali je napustio tu funkciju zbog „suprotstavljenih stavova“ sa članovima Radne grupe koja je upravljala klubom posle odlaska predsednika Zorana Popovića.

U tom telu su sedeli aktuelni predsednik JSD i FK Partizan Milorad Vučelić, sadašnji potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić, te generalni direktor FK Partizan Miloš Vazura.

O potonjim delovanjima mlađeg Nedića je naširoko govorio direktor Danas konferens centra Željko Pantić, ističući da je krajnji cilj svega prevlast u JSD Partizan, a nešto slično je rekao i Šoštar.

„Vaterpolo klub ne sme da bude žrtva borbe za prevlast u JSD Partizan. Vaterpolo klub je tu zbog sporta i samo zbog sporta“, rekao je Šoštar.

Sport odavno nije samo sport, toga mora da bude svestan Šoštar, pošto se Vaterpolo klubu Partizan obijaju o glavu stvari koje jesu direktno u vezi sa politikom, a manje sa sportom.

Na konferenciji za medije održanoj 27. februara je apelovao na poštovanje donetih odluka nadležnih institucija, a potom i prokomentarisao da JSD ima mehanizme za uvođenje privremenih mera u VK Partizan.

„Treba biti pažljiv sa tim“, naveo je Šoštar, koji se nakon završetka obraćanja pozdravio sa Šefikom, dok je njegov nekadašnji kolega sedeo za stolom sa „predstavnicima navijača“ posle izlaska iz sale gde je održana konferencija, a na kojoj je Šoštar za Šefika rekao da je „izmanipulisan, kao i pojedine legende kluba“.

Denis Šefik
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Aktuelna uprava VK Partizan, na čelu sa Mirkom Bradajićem, kao predsednikom, ima pravo žalbe na rešenje na koje se poziva Šoštar, što dalje znači još jednu dozu neodređenog vremenskog perioda u kojoj će i dalje trajati igra prestola.

I sve to u trenutku kada se VK Partizan nalazi na korak od ispadanja iz Prve regionalne lige, što je moglo da se dogodi i prošle godine, ali je u baražu izboren ostanak.

Kako sada stvari stoje, moguće je da baraža neće ni biti, već da će Partizan kao poslednjeplasirana ekipa takmičenja izgubiti pravo da učestvuje sledeće sezone.

Triglav liga, plej-aut

Tabela
1. Šabac 11 4 1 6 13
2. Budvanska rivijera 12 4 0 8
3. Primorac 11 3 0 8 9
4. Partizan 12 2 2 8 8
5. Mornar 11 2 2 7

Raspored
13. kolo
Mornar – Primorac 29.2. 19.30
Šabac – Budvanska rivijera 29.2. 20.00
14. kolo
Jadran ST – Jug 29.2. 18.00
Mladost – Jadran HN 29.2. 19.00
Mornar – Šabac 7.3. 18.00
Primorac – Partizan 7.3. 18.00

Ali, rezultat je izgleda sporedna stvar, koliko god to nebulozno zvučalo.

Po svemu sudeći, cela ujdurma je napravljena verovatno sa jednim ciljem – da se VK Partizan pretvori u „jedan glas“ kojim bi na nekoj narednoj Skupštini JSD Partizan moglo da se utiče na odluke, pre svega o rukovodstvu te organizacije.

Do tada najtrofejniji sportski kolektiv u Srbiji mora da nađe način da preživi, kako bi izbegao katanac, kojim je direktorka Rakas već rukovala u prošlosti.

U svemu tome valja podsetiti na nedavne reči reprezentativca Andrije Prlainovića, ličnosti koja ne preza od toga da kaže istinu.

„Situacija u Partizanu je očajna. Velikan svetskog vaterpola i jedan od najvećih klubova svih vremena nikad nije bio u goroj situaciji. Partizan je baza srpskog vaterpola, institucija, jedini pravi klub i on nama pred očima propada. Premda se nadam da će se nešto promeniti nabolje, nisam optimista jer iz godine u godinu svedočimo da je situacija sve gora i tužnija. Klub je dotaknuo dno i ta je situacija glavni uzrok lošeg stanja u srpskom klupskom vaterpolu, a strah me i za budućnost srpskog reprezentativnog vaterpola. Strah me što će biti nakon OI u Parizu 2024“, rekao je Prlainović.

Pariz je daleko, ali i rešenje stvari u VK Partizan… Do tada, voda u bazenu na Banjici se tek povremeno zagreje, deca se ispisuju iz škole vaterpola, a aktuelni igrači verovatno već traže način da nađu sebi uhlebljenje na nekom drugom mestu.

I sve to dok i dalje traje igra prestola…