Denes Varga najbolji igrač EP u Budimpešti Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

Vaterpolisti Mađarske pobedili su reprezentaciju Španije posle peteraca sa 14:13 (1:3, 3:0, 2:2, 3:4, 5:4) i tako stigli do evropske krune.

Finale Evropskog prvenstva u Budimpešti obilovalo je uzbudljivim i dramatičnim momentima, a pitanje pobednika odlučeno je tek nakon peteraca.

Slavlje domaćinu doneo je drugi golman, Saoma Vogel, koji je uoči peteraca dobio šansu. On je uspeo da zaustavi šut Grandanosa i tako reprezentaciji Mađarske donese zlato čekano 21 godinu.

Španija je stekla dva gola prednosti tokom prve četvrtine, ali je Mađarska dominantnom igrom u narednoj deonici režirala potpuni preokret.

Posle treće četvrtine, u kojoj su finalisti postigli po dva gola, usledio je veoma efikasan poslednji period. Minut i 35 sekundi pre kraja, Munariz je doneo izjednačenje i peterce Španiji. Ipak, koncentrisaniji tokom ruleta bili su Mađari i zasluženo se popeli na kontinentalni tron, gde su nasledili Srbiju.

Bronzanu medalju osvojila je Crna Gora, koja je posle velikog preokreta pobedila Hrvatsku 10:9. To je četvrta evropska medalja za Crnogorce posle zlata 2008. u Malagi, odnosno srebra 2012. u Ajndhovenu i 2016. u Beogradu.

Za najboljeg igrača Evropskog prvenstva proglašen je Mađar Deneš Varga. Najbolji golman je Španac Danijel Lopes Pinedo, dok najbolji strelac stiže iz Rusije – Konstantin Harkov sa 21 golom.

MAĐARSKA – ŠPANIJA 14:13 (1:3, 3:0, 2:2, 3:4, peterci 5:4)
Bazen: Dunav arena. Sudije: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčka).

MAĐARSKA: Nađ, Anjal 1, Manherc 2, Zalanki 2, Vamoš 1, Hošnjanski, Pol, Janšik, Erdelji, Varga 2, Mezei, Harai 1, Vogel.
ŠPANIJA: Lopes Pinedo, Munariz 3, Granados 1, Sanahuja, De Toro, Larumbe 1, Delgado, Fernandes, Tahul, Perone 1, Maljarač 2, Bustos, Lorio.