Žarko Laušević Foto:Vesna Lalić

Žarko Laušević, poznati glumac, preminuo je ove srede u 63. godini. Bio je veliki zaljubljenik u sport, pa je tako u mladosti upravo tu nalazio uzore.

Stekao je ogromnu popularnost kada je glumio u „Sivom domu“, a ubrzo su se ređala vrhunska ostvarenja „Šmeker“, „Boj na Kosovu“, „Senke nad Balkanom“, „Nož“, „Koreni“, da pomenemo samo neke od njih.

PROČITAJTE JOŠ

Gluma je uvek bila njegova primarna okupacija, ali je ipak u ranom detinjstvu znao da igra fudbal.

“Ne bih se nešto mogao podičiti nekim ozbiljnjijim bavljenjem sportom u detinjstvu, ako izuzmemo dvorišno pikanje fudbala. Doduše, igrao sam malo stoni tenis, pri cetinjskom klubu”.

Otkrio je Laušević ko su mu bili uzori. Među njima se ističu dva imena Božidara Ivanovića koji je bio šahovski velemajstor, ali i Mate Parlov, čuveni bokser koji je bio jedan od simbola Jugoslavije u to vreme.

“Uzor mi je bio prvi komšija šahovski velemajstor Božidar Ivanović, koji me je i odveo tih tinejdžerskih dana u šahovski klub ‘Titograd’, gde sam proveo dve godine i stigao čini mi se do neke kategorije. Božidar –  Bonja je pored toga što je bio i prvak Jugoslavije bio i višestruki prvak Crne Gore u šahu, ali i u stonom tenisu! Bilo je tu još uzora, Miroslav Cerar, Mate Parlov, ali i Serđo Oliva, Švarceneger, zbog kojih sam u potkrovlju našeg stana napravio svoju malu teretanu”, ispričao je Laušević za „Mozzarsport“. To je bila velika retkost u to vreme…

Mate Parlov Foto: AFP / AFP / Profimedia

Nikada u životu nije zaboravio jedan meč.

“Finale svetskog prvenstva u košarci Jugoslavija – Argentina u Indijanopolisu 2002. godine”.

BONUS VIDEO Triler u Manili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar