Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Nijedan sportista iz Ukrajine nije doputovao u Peking na Zimske Paraolimpijske igre koje počinju 4. marta, saopštio je Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK).

Portparol MPK Kreg Spens rekao je da se nada da će 20 ukrajinskih sportista stići na vreme za ceremoniju otvaranja, 4. marta u Pekingu. On iz bezbednosnih razloga, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, nije želeo da kaže gde se nalaze ukrajinski paraolimpijci.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi stalno razgovaramo sa Ukrajinom u vezi sa njihovim učešćem na Igrama i naporno radimo da bismo ih doveli u Peking. Iz nekoliko razloga ne otkrivamo njihovu lokaciju. Zdravlje i dobrobit ukrajinske delegacije je naš prioritet. Bolje je da se što manje govori o tome gde se nalaze“, rekao je Spens.

On je dodao da nije bilo letova iz glavnog grada Ukrajine, a da letovi za Paraolimpijske igre u Pekingu, kao što je bilo i za Zimske igre koje su završene pre osam dana, mogu da potiču samo sa nekoliko odredjenih aerodroma, što je deo sistema organizatora takmičenja u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kina je za Zimske olimpijske igre i Zimske Paraolimpijske igre napravila zatvoreni sistem, kako bi sportiste, zaposlene u organizaciji i novinare ograničila na odredjene hotele, borilišta i medijski centar bez kontakta sa stanovništvom Pekinga.

Spens je naveo da je nekolicina ruskih paraolimpijaca od 71 prijavljenog stigla na takmičenje.

Zimske Paraolimpijske igre trajaće od 4. do 13. marta, a očekuje se učešće oko 650 sportista.

Brojni sportisti tražili su od olimpijskih i paraolimpijskih čelnika da suspenduju ruske i beloruske sportiste sa takmičenja.

Rusija će učestvovati pod imenom Ruski paraolimpijski komitet, kao i na Zimskim igrama.

BONUS VIDEO Nevena Ignjatović posle osvojenog 30. mesta u spustu na Olimpijskim igrama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar