Doček za evropske šampionke, odbojkašice Srbije; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sportisti Srbije su od 2013. zaključno sa 2019. godino osvojili 265 odsto više medalja, nego u periodu 2000-2013. godine, kaže ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i ističe da se nikada nije više ulagalo u sistem sporta.

Poređenja radi, 2013. godine je osvojeno 12 medalja u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima, a 2018. – 47, rekao je Udovičić u intervjuu za frankfurtske “Vesti”.

On dodaje da je prošle godine zabeležen pad, jer je to bila predolimpijska godina, ali je osvojeno skoro 40 medalja.

“Imali smo 2015. godine 30 medalja, a 2019. njih 40. Vidi se konstantan rast”, rekao je Udovičić.

Kako kaže, kada bi neko poželeo da snimi reklamu ili izađe na tržište sa željom da promoviše zemlju, ono što rade srpski sportisti je nemerljivo i ne može da se plati.

Znatno je veći broj odličja, ponovo se beleže najbolji sportski rezultati u kategorijama gde Srbije nije bilo na pobedničkom postolju i preko 30 godina, primećuje Udovičić i dodaje da su se na pobedničko postolje “vratili” atletika, kajak, tekvondo, rvanje, veslanje…

Ministar je napomenuo da su nikada veća ulaganja u sistem sporta, kako direktnih davanja za rad saveza, obezbeđivanja najboljih uslova uslova za pripreme reprezentativaca, tako i za infrastrukturu.

“To mogu da kažem kao sportista koji je dve godine čekao na nagradu, a one se danas realizuju u ne dužem periodu od sedam dana”, rekao je Udovičić.

Na pitanje kada će biti završena multifunkcionalna dvorana, odgovara da bi do kraja sledeće godine trebalo da bude završen taj strateški objekat, koji će, kaže, dati drugačiju dimenziju sportovima čija će kuća postati, obezbediti kontinuitet u radu i mogućnost da u narednom periodu možemo da se nadamo još većem broju medalja.

Udovičić je rekao i da je, kroz projekat “Srbija 2025” definisano šta će se raditi u narednom periodu, od nacionalnog stadiona, do rekonstrukcije i izgradnje devet objekata šiorm Srbbije, kako bi se dodatno podigla fudbalska infratrsuktura.

“Želja nam je da ostali sportski savezi dobiju svoje nacionalne kuće, pre svega košarka i odbojka, a onda da radimo i na drugim, kao što su plivački savez, da žavršimo vaterpolo trening centar, ali da do kraja 2025. najvehci broj naših saveza dobije nacionalnu kuću”, najavio je Udovičić.

Kada je reč o školskom sportu, Udovičić je rekao da je danas dvostruko više dece u tom segmentu – 180.000, u odnosu na nešto više od 95.000, koliko ih je bilo kada je on stupio na čelo ministarstva, dodajući da je cilj da se što više dece uključi u školski sport i da se premaši cifra od 200.000.

“Da mladi mogu da se iskazuju, ostvaraju ciljeve, da poboljšavamo položaj mladih na terenu, omogućimo svim građanima da imaju pravo da se bave rekreacijom i probudimo svest da je bavljenje sportom, jedan reduktivni momenat u odrastanju i da to mora da postane supstanca koja će nas kreirati i motivisati u svakodnevnom životu. To je nešto što je postavljeno kao prioritet u radu ovog ministarstva”, rekao je Udovičić.

Takođe, dodao je da je više i stipendija za mlade talente i da je od 2014. godine do danas taj broj uvećan sa 1.000 na 1.500, a iznos stipendije na godišnjem nivou sa 250.000 povećan na 300.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar