Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Usred slučaja dopinga Janika Sinera, Svetska antidoping agencija (WADA) našla se upletena u još jedan veliki skandal vezan za 18-godišnju gimnastičarku, Kamilu Valijevu.

Valijeva je trebalo da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama, ali je suspendovana jer je bila pozitivna na supstancu „trimetazidin“ koja se nalazi u leku za srce.

Ova devojka je suspendovana na četiri godine, zbog čega su obrisani svi rezultati od 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

No, situacija je mogla da se promeni zahvaljujući jednom eksperimentu koji je za cilj imao da dokaže da je Valijeva bila kontaminirana.

Pogotovo nakon što je WADA odlučila da ne kazni 23 kineskih plivača koji su bili pozitivni na istu supstancu.

Foto: Bevilacqua Giuliano/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pozivajući se na agenciju Asošiejted Pres, američki list Vašington Post objavio je da je, nakon što su pristigli prvi rezultati tog eksperimenta, generalni direktor WADA Oliver Nigli u poruci saradniku napisao „Moramo to da zaustavimo što pre.“

Navodno, on je u poruci Ganteru Jangeru, jednom od članova uprave WADA napisao:

„Ganter, imamo veliki problem. Kako je moguće da Marsijal Sogi (bivši član WADA, prim. aut) radi istraživanje za Valijevu, koje joj ide u prilog… Da je RUSADA (Ruska antidoping agencija) u pitanju, ne bismo smeli da budemo umešani… Ovo je veliki problem za nas, da budemo povezani sa takvim stavom koji će da bude upotrebljen na sudu. Moramo to da zaustavimo što pre“, navedeno je u poruci koju je preneo Vašington Post.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar