Vilson atletičar
Foto: EPA-EFE/TRACEY NEARMY

Dokumentarni film "Atleta A" (Athlete A) o doktoru američke reprezentacije Leriju nasaru osuđenom zbog seksualnog zlostavljanja više od 250 devojčica i mladih žena izazvao je ogromnu buru čiji se kraj ne nazire, a ohrabreni filmom svoje priče počeli su da iznose brojni sportisti širom sveta.

U razgovoru za Bi-Bi-Si (BBC) svoju priču otkrio je i Najl Vilson, osvajač olimpijske bronze u Rio de Žaneiru koji tvrdi da u britanskoj gimnastici vlada kultura zlostavljanja i da se sportisti tretiraju kao komadi mesa.

PROČITAJTE JOŠ

„Uterali su nam strah u kosti, jer drže naše živote u svojim rukama. Ako bilo šta kažem, to može da utiče na moje mesto u reprezentaciji za OI. Dakle, ćutimo i dradimo šta nam kažu. I tako, u mom slučaju, već dve decenije“, otvorio je dušu Vilson i dodao:

„Reč je o emocionoj manipulaciji i primoravanju da radimo preko granica bola. Svi smo naučili kakav je osećaj živeti u strahu – nastupaš ili će biti posledica, a to utiče na čoveka više od svega. U strahu ste da nećete moći da govorite ili da izrazite zabrinutost povodom nečega što vas boli“.

Vilson je istakao da sa aktuelnim trenerom ima dugogodišnju uspešnu saradnju i da o njemu ima odlično mišljenje i dodao da je problem u loše postavljenom sistemu koji priznaje samo pobede.

„Svakako bih rekao da sam bio zlostavljan. Bez sumnje. Opisao bih to kao kulturu zlostavljanja. Živim i dišem to već 20 godina. Medalje obezbeđuju finansije i zato ćutimo i radimo ono što nam se kaže. Mi smo ti koji osvajaju te medalje, a ipak, i dalje nas tretiraju kao komade mesa i plaćaju nas najmanje. Bojim se da bi i ovaj istup mogao da me košta mesta u reprezentaciji, ali želim da pokrenem promenu, kako bismo mogli da izražavamo svoja mišljenja u budućnosti“, rekao je vilson i zaključio:

„Ljudska smo bića, a ne komadi mesa. Sport je zabava, osmeh na licu, želja za napornim radom, uzbuđenje koje donosi nastup, a ne strah da će biti posledica ako ne ostvarite uspeh“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare