Lia Tomas Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Svetska plivačka federacija FINA zabranila je učešće transrodnim osobama na takmičenjima, ako nisu promenili pol pre 12. godine života.

Odluka je doneta sa 71 odsto glasova, od 152 nacionalne federacije u Budimpešti, a u Mađarskoj je u toku Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ:

FINA je izglasala politiku „inkluzije polova“, ali to ne znači da će moći da dolazi do situacija u kojoj se nalazi Lija Tomas.

Takmičar rođen pod imenom Vilijam Tomas u muškoj konkurenciji nije imao uspeha, a kada je promenio pol i počeo da se takmiči među ženama, počeo je da dominira.

Zagovara se i nova kategorija otvorenog takmičenja, a formiraće se i posebna radna grupa zadužena za nove mehanizme upravljanja ovom kategorijom.

Naučnici, sportisti i medicinski specijalisti su zajedno radili na formiranju novih smernica u skladu sa onima iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

MOK je tražio da se fokus pomeri sa pojedinačnih nivoa testosterona i zatraže dokazi kada je postojala prednost u rezultatima.

Kada je reč o slučaju Lije Tomas, transrodna sportistkinja je počela da kupi lovorike svuda gde bi učestvovala zbog fizičkih predispozicija, dok su plivačice navodile da se ne osećaju prijatno dok se presvlače u Tomasovoj blizini u svlačionici.

BONUS VIDEO – Slobodan Soro: 31 razlike protiv Nišlija – to vam je srpski vaterpolo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare