Foto: EPA/ZIPI

Gotova era najuspešnijih bekova u istoriji Reala i Barselone

Fudbalski klubovi Real Madrid i Barselona oprostili su se od najuspešnijih bekova u istoriji oba kluba – Marselom, odnosno Danijem Alvesom.

PROČITAJTE JOŠ:

Marselo se nakon 15 godina u klubu oprostio od saigrača, članova stručnog štaba i navijača, a tokom emotivnog oproštajnog govora je i sam zaplakao.

„Ne razmišljam previše o budućnosti, želim da živim u sadašnjem momentu. Ali jako je teško napustiti klub za koji si igrao čitav život. Ne plašim se za budućnost, uradio sam ono što sam želeo da uradim ovde i radujem se narednim izazovima, ne sa zebnjom, već sa uzbuđenjem. Odlazim iz Reala uzdignutog čela, moja porodica je veoma ponosna na mene“, rekao je Marselo i dodao:

„Hvala mojim saigračima i trenerima. Ali iznad svih, hvala ljudima zaduženim za opremu, obezbeđenju, svima iza scene koji rade prljavi posao. Želim da istaknem njihov rad, jer sam uvek posvećen igranju i imam sve spremno kao na tacni. Želim da zahvalim svojoj supruzi, ona je bila uz mene otkako sam počeo da igram fudbal. Zbog tebe sam ovo što sam danas.

Kada sam otišao iz Brazila, želeo sam da igram Ligu Šampiona. Sada idem odavde kao igrač sa najviše osvojenih titula u najvećem klubu na svetu. Želim da zahvalim Raulu. Mnogo si mi pomogao kada sam stigao ovde. Uvek si brinuo o meni, to ti nikad neću zaboraviti“.

Suze nije pustio samo on već i Karlo Ančeloti, trener Madriđana, Raul Gonzales, legenda kluba, ali nesumnjivo i veliki broj navijača, kojima je Marselo bio uzdanica pored leve aut linije.

Brazilac je tokom 15 godina u dresu istog kluba upisao 546 utakmica, a postao je najtrofejniji igrač u istoriji Reala sa 25 osvojenih pehara.

U Madrid je stigao iz Fluminensea kao 19-godišnjak, a Realu ga je preporučio Dejan Rambo Petković.

„Sa Marsleom sam igrao u Fluminenseom. Ja sam ga i preporučio Realu. Tada je Peđa Mijatović bio sportski direktor. Pitali me za Marsela, ja ga nahvalio, uzeli ga i to je to“, ispričao je Rambo za „Telegraf“.

Marselo je u protekloj sezoni prestigao Paka Henta, koji je imao 23 trofeja sa Realom, dok je brazilski bek 24. osvojio u trenutku kada je Real postao prvak Španije.

Jedini koji mu je blitu od aktivnih igrača je Karim Benzema sa 22 trofeja, dok je Luka Modrić trenutno na 18 pehara.

Što se Marsela tiče, osvojio je La ligu šest puta, Kup Kralja dva, Superkup Španije i Ligu šampiona po pet puta, UEFA Superkup tri i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo četiri puta.

Od njega se oprostio i predsednik Reala Florentino Perez.

„Dragi Marselo, ostvario si sve snove. Osvojio si apsolutno sve. Ti si bez sumnje jedan od najboljih bekova u istoriji svetskog fudbala, jedinstven igrač“, istakao je Perez.

Marselo ima 34 godina, a od fudbala se još uvek neće oprostiti. Nema informacija gde će nastaviti karijeru, ali je i sam rekao da još nije vreme za penziju. Pretpostavlja se da će odigrati još neku sezonu „za svoju dušu“ verovatno u rodnom Brazilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugi niz godina rival na terenu, ali i saigrač u reprezentaciji bio mu je Dani Alves.

On se pre sedam meseci vratio u Barselonu, sa kojom je beležio najveće klupske uspehe u karijeri, ali je najavio da će ovog leta napustiti klub.

„Došlo je vreme za rastanak. Više od osam godina života sam posvetio ovim bojama i ovoj kući. Ali, kao i sve u životu, godine prođu, putevi se razdvajaju i priča se dalje piše sa različitih mesta. Tako je kako je. Pokušavali su da me se reše, ali im nije uspelo. Ne znate, ili možda znate, koliko sam uporan.

Mnogo je godina prošlo dok život i fudbal, koji su uvek blagonakloni prema onima koji ih poštuju, nisu odlučili da mi daju šansu da se vratim i priliku da se oprostim. Ali, ne mogu da se oprostim a da ne pomenem sve one koji nisu u centru pažnje, sve one koji se trude da sve bude savršeno, hvala vam.

Želeo bih da se zahvalim i svima koji su mi dali priliku da se vratim u ovaj klub, koji su mi dozvolili da ponovo nosim ovaj sjajni dres. Ni ne znaju koliko sam srećan. Nadam se da im moje ludilo i sreća neće nedostajati svakog dana. Nadam se takođe da će oni koji ostaju ispisati istoriju u klubu. Tome se nadam iz dubine srca.

23 titule, dve sezone sa po četiri i jedna sa šest titula i puna knjiga ispisana zlatom. Predivan ciklus je završen i jedan još uzbudljiviji i izazovniji počinje. Neka svet nikada ne zaboravi – čak i kada ima 39 godina, lav ostaje dobri, stari ludi lav“, poručio je Alves na društvenim mrežama.

Foto: EPA/QUIQUE GARCIA

U drugom mandatu u Barseloni odigrao je 16 utakmica, postigao gol i imao tri asistencije, ali je ostao bez pehara. Međutim, ono što se neće zaboraviti je da je Brazilac odlučio da igra za džabe u voljenom klubu, koji je već mesecima u finansijskim problemima.

Bio je mentor mlađim igračima, koji su sigurno imali štošta da čuju od Brazilca, koji je iskusio tri od pet najjačih liga na svetu.

Za Barselonu je igrao i od 2008. do 2016. godine, a ukupno je sakupio 407 utakmica, osvojivši šest šampionskih titula u Primeri i tri u Ligi šampiona. Sa Barselonom je osvojio ukupno 23 trofeja, što je polovina u njegovoj karijeri. Poznat je kao najtrofejniji fudbaler u istoriji sa 46 trofeja na seniorskom nivou.

Tokom karijere, osim za Katalonce, igrao je za Baiju, Sevilju, Juventus, Pari Sen Žermen i Sao Paolo.

BONUS VIDEO Ovakvo izvođenje penala do sada još niste videli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar