Foto: EPA-EFE/ERIK SIMANDER

Pandemija koronavirusa uslovila je odlaganje i otkazivanje mnogih prvenstava pa je to slučaj i u Švedskoj gde po prvi put posle 68 godina neće imati šampiona u hokeju.

Samo dan pošto je Švedska hokej liga zajedno sa svojim članicama organizacijama, zatrašila od Hokej asocijacije Švedske da se takmičenje otkaže, to se i dogodilo.

Prošle nedelje igrano je nekoliko mečeva bez prisustva publike, ali presečeno je da se prvenstvo otkaže.

Zanimljivo je i da je odigrana prva utakmica finalne serije između HV71 i ekipe Lulea, HV71 je dobio meč, ali finalna serija ipak neće biti završena.

Takođe, odlučeno je da neće biti ekipa koje ispadaju, kao ni onih koje ulaze i elitni rang.

Tako će se dogoditi da Švedska nema šampiona prvi put od 1952. godine. Te godine je odlučeno da ne bude prvaka u interesu priprema za Olimpijske igre, gde su Šveđani bili treći, iza Kanade i SAD.

Ista stvar dogodila se i 1939. i 1949. kada je to urađeno u interesu priprema za prvenstvo sveta.

„Za nas, najvažnije je šta sad možemo da uradimo za društvo u celini, jer je zdravlje igrača, ljudi u klubovima i navijača najvažnije. Proteklih dana smo imali intenzivne razgovore sa ligaškim organizacijama i postigli smo dogovor kako da rešimo postojeću situaciju“, izjavio je prvi čovek Hokejaške asocijacije Švedske Anders Larson.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram