Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO; RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia

Pola sata posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka počenim udarcem započeće borba za jedan od najvrednijih trofeja u svetu sporta, pehar nazvan po čuvenom Vinsu Lombardiju, a koji će u svoj grad poneti pobednik 56. izdanja takozvanog Superboula - Sinsinati Bengalsi ili Los Anđeles Remsi.

Po drugi put u istoriji, i, interesantno, drugi put uzastopno, jedna ekipa će imati status de fakto domaćina. Nakon što je 2021. godine ekipa Tampa Bej Bakanirsa, predvođena Tomom Brejdijem, osvojila titulu pobedom nad Kanzas Siti Čifsima, šansu da na svom terenu osvoje titulu imaće i Los Anđeles Remsi, pošto će utakmica biti odigrana na SoFi stadionu u „gradu anđela“, na kom Remsi, ali i njihov gradski rival, Čardžersi, igraju susrete kao domaćini.

PROČITAJTE JOŠ...

No, pre nego što se bacimo na samu utakmicu, zašto se ovaj susret zove baš tako – Superboul?

Za sve su krivi jedna činija, jedan od najčuvenijih univerziteta na svetu, američki Jejl, kao i jedna parada posvećena ružama. Kada je 1913. godine uprava ovog univerziteta odlučila da je trenutak za izgradnju stadiona na kom će svoje utakmice igrati, između ostalih, i ekipa koja nastupa u koledž ligi američkog fudbala, predstavljeno je idejno rešenje koje je mnoge podsetilo na izgled činije. Prvobitno iz ruganja, stadion je od strane navijača nazvan „Yale Bowl“ – Jejlova činija, ali je nakon otvaranja stadiona 1914. to ime postalo pravi hit, da bi ubrzo predstavljeno kao zvaničan naziv.

Za to vreme, čelnici čuvene Parade ruža, festivala posvećenog ovom cvetu u američkom gradu Pasadena, a u čijem sklopu je održavana i „Fudbalska utakmica istočno-zapadnog turnira“, želeli su da ceo događaj dignu na viši nivo izgradnjom stadiona na kom bi u budućnosti bila održavana manifestacija. Pažnju im je privuklo zdanje u Konetikatu, pa je 1922. godine izgrađen stadion „Rose Bowl“. Kako je ova utakmica ubrzo počela da postaje sve popularnija, a među ljubiteljima takozvanog „gridirona“ (kolokvijalni naziv za američki fudbal) dobila i nadimak po stadionu, tako su sve druge utakmice koje su imale oznaku finala u koledž konkurenciji počele da dobijaju dodatak – „bowl“. Iz tog razloga postoje „Orange Bowl“, „Sugar Bowl“, „Gator Bowl“, „Alamo Bowl“…

Kada je 1966. godine spajanjem dve rivalske lige – NFL i AFL – formiran jedinstveni NFL, pokrenuta je i finalna utakmica koja je nezvanično odmah, ali zvanično četiri godine kasnije, dobila ime „Super Bowl“ kao najznačajnija u svetu američkog fudbala.

Od prvog SB-a prošlo je 55 izdanja, a 56. će, kako god da bude završeno, biti istorijsko.

Sinsinati Bengalsi, nominalni domaćin, po treći put će nastupiti na ovoj utakmici. Prvo su u januaru 1982. godine poraženi od San Francisko Fortinajnersa 26-21, da bi sedam godina kasnije isti rival bio bolji 20:16, i to nakon jednog od najčuvenijih napada u istoriji ne samo američkog fudbala, već čitavog sporta, kada je Džo Montana, u momentu kada se utakmica lomila, prišao saigračima iz redova Fortinajnersa i, umesto dogovora oko akcije, pogledao na tribine i pitao – „Zar ono nije Džon Kendi?“

Superboul možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

To pitanje izazvalo je nevericu kod njegovih saigrača, ali ih i nateralo da se, kroz osmeh, smire, pređu 95 jardi i osvoje treću titulu u istoriji kluba.

S obzirom na to da su dva puta poraženi na isto toliko nastupa, Bengalsi su od mnogih nazvani „večitim luzerima“ – mada ipak zaostaju za Bilsima iz Bafala koji su u periodu od 1991. do 1994. čak četiri puta zaredom izgubili meč za titulu.

Sa druge strane, Remsi su četiri puta stigli do borbe za titulu. Tri puta su poraženi – 1980. godine od Pitsburg Stilersa, zatim 2002. od Nju Ingland Pejtriotsa 20:17, potom 2019. opet od Nju Inglanda 13:3, ali je jedna, i to istorijska, pobeda došla protiv Tenesi Tajtansa 2000. godine, kada su zaustavili rivala na samo jedan jard od endzone u poslednjoj sekundi, mada su tada igrali pod imenom Sejnt Luis Rems. Meč protiv Sinsija biće šansa da po prvi put osvoje trofej kao Los Anđeles.

Posebnu pažnju privlači duel kvoterbekova dva tima. U Sinsinatiju zadužen za razigravanje saigrača je Džo Barou, momak koji je u drugoj sezoni uspeo da od žestoko osporavanih Bengalsa stvori tim koji je dva puta u sezoni savladao do finala konferencije prve favorite za titulu, Kanzas Siti Čifse.

Tu su i hvatači Džamar Čejs, Ti Higins, trkač Džo Mikson…

Za Sinsinati ove sezone važi da su poletni, a poseban adut je vatra koja proizilazi iz mladosti, te se čini da je za ekipu iz Ohaja iz ove perspektive samo nebo granica, i da nije pitanje da li će, već kad osvojiti titulu.

Sa druge strane je po mnogima ekipa koja predstavlja svojevrsni „Drim tim“ u malom. Tu se pre svega misli na defanzivne linijaše koji bi trebalo da predstavljaju bedem pred Barouom i potentnim napadom Sinsinatija, Arona Donalda i Vona Milera, koji je bio praktično „X faktor“ Denver Bronkosa u osvajanju Superboula 50 protiv Karolina Pantersa, zbog čega je poslao i MVP jubilarnog nadmetanja. A tu je i jedan od najboljih kornerbekova lige, Džejlen Remzi.

Kada je napad u pitanju, tu je „udarna igla“ Remsa Kuper Kap, ali će najviše pažnje biti usmereno ka dvojcu od kojih verovatno najviše i zavisi da li će Remsi doći do titule – Metjua Staforda i Odela Bekama Juniora. Obojicu veže manje-više slična priča. Staford je pre početka sezone stigao iz Detroit Lajonsa, u kojima nikada nije uspeo da zabeleži pobedu u dogiravanju, a koji su češće bili pri samom dnu lige nego u borbi za plej-of, pa su mnogi navijači ovog tima razmenu po kojoj je on stigao u klub, a put „Motor sitija“ otišao nekada prvi pik na draftu Džered Gof, dočekali sumnjičavo.

Sa druge strane, Bekam je u dresu Njujork Džajantsa briljirao, ali je u isto vreme neretko ponašanjem van terena skretao pažnju na sebe na neželjen način, zbog čega je prosleđen u Klivlend Braunse, u kojima je išao od sjaja do očaja više puta. Stoga je dolazak u Remse bio propraćen velikom dozom sumnje, ali je Bekam dokazao tokom sezone da je sa razlogom bio smatran jednim od najkvalitetnijih hvatača lige. Dodatno mu posao olakšava i to što nije više jedina opcija, pošto odbrana sad mora da prati i Kapa, što ovaj momak obilato koristi da sav svoj potencijal još jednom pokaže u punom sjaju.

Sinsinati je na putu ka borbi za titulu preskočio Las Vegas Raiderse 26:19, potom Tenesi Tajtanse 19:16, dok su nakon velikog preokreta u finalu AFC konferencije bili bolji od Kanzas Siti Čifsa 27:24.

Remsi su put ka borbi za trofej počeli protiv Arizona Karinalsa (34:11), potom izbacili Tampa Bej Bakanirse i Toma Brejdija poslali u penziju (30:27), da bi u finalu konferencije preskočili San Francisko Fortinajnerse 20:17.

Ovo će biti ukupno 15. međusobna utakmica dva tima. Sinsinati trenutno vodi sa 8-6 u seriji, a poslednji put su snage odmerili 27. oktobra 2019. godine, kada su Remsi slavili 24:10. Ovo će im, ujedno, biti i prvi međusobni duel u plej-ofu.

Čini se d bolje, a ni važnije, od ovoga nije moglo.

BONUS VIDEO Rekapitulacija karijere Toma Brejdija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar