Foto: EPA-EFE/PHILIP FONG / POOL

Štafeta s olimpijskom bakljom počela je ovog četvrtka svoj put širom Japana uoči Olimpijskih igara koje u Tokiju počinju 23. jula.

Štafeta će trajati 121 dan, a počela je u Fukušimi, području koje je 2011. godine bilo uništeno zemljotresom, cunamijem i curenjem tri nuklearna reaktora. Oko 18.000 ljudi umrlo je u toj tragediji.

PROČITAJTE JOŠ

Prva je ponela baklju fudbalerka Azusa Ivašimizu, jedna od najzaslužnijih za osvajanje Svetskog prvenstva 2011. godine reprezentacije Japana. Odevena u belu trenerku, ona je iznela baklju iz trening centra okružena selektorom Noriom Sasakijem i saigračicama koje su osvojile Svetsko prvenstvo.

Ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog straha od širenja zaraze korona virusom.

„Olimpijska baklja postaće svetlo nade za japanske građane i građane celog sveta, to će biti svetlo na kraju tunela“, rekla je nekadašnja olimpijka i predsednica Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto.

Organizatori su obavestili navijače da održavaju distancu duž ulice kojima baklja prolazi i da se uzdrže od glasnog navijanja. Najavljeno je da će štafeta biti preusmerena ili zaustavljena ako velika gužva postane problem tokom četvoromesečnog puta.

Organizatori su potvrdili i mali peh – olimpijski plamen se u jednom trenutku ugasio, a ponovo je upaljen rezervnim fenjerom koji takođe nosi plamen zapaljen u Grčkoj pre više od godinu dana.

Lokalni organizatori i Međunarodni olimpijski komitet nadaju se da će štafeta okrenuti javno mnjenje u korist Olimpijskih igara, nakon što se 80 odsto Japanaca izjasnilo za novo odlaganje ili otkazivanje takmičenja.

Postoji strah u javnosti da bi štafeta olimpijske baklje mogla da utiče na širenje korona virusa u ruralnim i izolovanijim delovima Japana. Oko 10.000 trkača učestvovaće u štafeti i obići će 47 okruga.

Od posledica korona virusa u Japanu je umrlo oko 9.000 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar