Rukometašice Srbije, Ženska rukometna reprezentacija
Rukometašice Srbije, Ženska rukometna reprezentacija; Foto: RSS

Težak zadatak pred našim devojkama.

Srbija u petak utakmicom protiv Švedske započinje takmičenje na Evropskom prvenstvu za rukometašice koje se igra od 4. do 20, novembra u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Izabranice Uroša Bregara nisu imale mnogo sreće na žrebu koji ih je smestio u grupu B sa velesilama iz Skandinavije Švedskom i Danskom i selekcijom domaćina Slovenije.

PROČITAJTE JOŠ

Premijera je u petak od 20.30 protiv Šveđanki, a zatim u nedelju u istom terminu igramo sa Danskom, da bi prvu fazu završili protiv Slovenije u utorak od 18 časova.

Mečevi u dvorani „Zlatorog“ u Celju će biti svojevrstan ispit ove generacije i prilika da se napravi iskorak koji je najavljivan od dolaska Uroša Bregara na mesto selektora.

Ipak, da sve bude još teže se pored žreba pobrinuo i kovid protokol. Za učešće na predstojećem turniru potrebno je da svaka igračica ima potvrdu o tri primljene doze vakcine što je selektoru napravilo problem prilikom slaganja tima, a selektora nisu štedele ni povrede bitnih igračica.

“Bilo je puno problema jer je preduslov da učestvuješ na Evropskom prvenstvu da imaš tri vakcine i da imaš poslednji dan negativan PCR test, tako da je bilo puno problema jer kad smo otišli na Mediteranske igre vodili smo tamo neke igračice koje su igrale prvi put za srpsku reprezentaciju i neke mlade kojima smo dali lidersku ulogu, kao što su Jovović, Vukajlović, Đurašinović”, istakao je Bregar.

Foto: Starsport

On je potom objasnio da je zbog toga morao da koriguje spisak.

“Na ovim pripremama su se neke stvari desile da neke igračice nisu želele, ja ne mogu da ih silim na neke stvari, da ih teram da uzmu prvu ili treću vakcinu, tako da sam morao da napravim spisak od onih što imaju tri vakcine”.

Zbog odluke da se ne vakcinišu na pripremama nisu bile Dunja Radević i Dunja Tabak, zbog povrede kolena neće nastupiti Tamara Radojević Georgijeva i Katarina Stošić, a Jelena Agbaba je trudna.

“Pripreme su bile baš specifične jer je baš malo bekova, a opet verujem da možemo, nije bitno koliko nas ima, ja verujem u naše devojke da možemo opet da radimo neke dobre predstave na ovom Evropskom prvenstvu”.

Foto: EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA

A rivali koje čekaju Srpkinje su izuzetno opasni.

Skandinavske reprezentacje Danska i Švedska su po prognozama četvrti i peti favorti turnira, a i Sloveniji se daju veće šanse da prođe grupu zbog domaćeg terena.

Ipak, razloga za optimizam ima.

Srbija će na premijeri igrati protiv Šveđanki protiv kojih je igrala u kvalifikacijma za ovaj turnir i pobedila ih u Zrenjaninu sa 24:21, a doživela poraz u gostima sa osam razlike i pokazala da ima načina da ih pobedi. Dankinje smo pobedili na prethodnom Evropskom prvenstvu pre četiri godine, a potom godinu dana kasnije odigrali nerešeno na svetskoj smotri, a iz te ekipe je i dalje tu Jelena Lavko koja im je zadala mnogo problema.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Slovenke su naše redovne mušterije, s tim što će za razliku od nekih ranijih duela imati pomoć domaćih navijača.

Glavna snaga ove selekcije trebala bi da bude na golu i u sjajnoj kombinaiji Jovane Risović i Kristine Graovac. Na levom krilu je tu iskusna Sanja Radosavljević dok će sa bekovskih pozicija pretnje pored Jelene Lavko biti i kapiten Jovana Stojiljković, Jovana Kovaćević, Kristina Liščević i Anđela Janušević.

Marija Petrović će imati glavni zadatak da iznese igru na poziciji pivota, dok je konkurencija na desnom krilu izjednačena i Bregar će tražiti igračicu koja u datom trenutku bude bila u najboljoj formi.

Srbiji će za narednu fazu biti potrebno da obezbedi mesto među prve tri selekcije, a bitno je napomenuti i da se prenose bodovi iz duela sa selekcijama koje idu u narednu rundu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srbija se potom ukršta sa grupom A u kojoj je prvi favorit prvenstva Norveška, zatim Mađarska, Švajcarska i Hrvatska i ti mečevi će biti igrani u dvorani „Stoćice“ u Ljubljani a samo će prve dve selekcije obezbediti mesto u polufinalu.

Slovenija će biti domaćin i odlučujućih borbi za medalje, a pored pomenutih selekcija iz Skandinavije, u najuži krug favorita za maedalju spadaju i selekcije Francuske i Holandije.


Raspored mečeva Srbije u prvoj fazi

4.11 Srbija – Švedska 20.30

6.11 Srbija- Danska 20.30

8. 11 Srbija – Sloenija 18.00


Spisak Srbije za Evropsko prvenstvo

GOLMANI – Jovana Risović (Krim Merkator, Slovenija), Kristina Graovac (Kišvarda, Mađarska), Jelena Đurašinović (Jagodina)

LEVA KRILA – Sanja Radosavljević (Krim Merkator, Slovenija), Aleksandra Stamenić (Kišvarda, Mađarska), Nataša Ćetković (Vojvodina)

PIVOTI – Marija Petrović (Glorija Buzau, Rumunija), Edita Nuković (Union Hale, Nemačka), Katarina Bojičić (Jagodina)

DESNA KRILA – Ana Kojić (Šiofok, Mađarska), Nataša Lovrić (Železničar), Jovana Bogojević (Kristijanštad, Švedska)

BEKOVI – Jovana Stoiljković (Šambrej, Francuska), Jovana Kovačević (Ramnicu Vlčea, Rumunija), Teodora Majkić (Bor Zijin Koper), Kristina Liščević (Dunarea Braila, Rumunija), Jelena Lavko (Dunarea Braila, Rumunija), Anđela Janjušević (Šiofok, Mađarska)

BONUS VIDEO Navijači Panatinaikosa pobesneli, gađali igrače Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar