Foto: Al Golub / Zuma Press / Profimedia

Američki grad Filadelfija poznat je pod nadimkom "grad bratske ljubavi". Malo paradoksalno, s obzirom na to da su navijači ovog kluba svojevremeno gađali Deda Mraza grudvama, smejali se kada je vajd risiver Dalas Kaubojsa Majkl Irving doživeo povredu kičme zbog koje je bio prinuđen da okonča karijeru... Ta utakmica odigrana je 10. oktobra 1999. godine, a na njoj je nastupio i jedan momak koji je poreklom Srbin.

Njegovo ime je Majk Mamula, a među navijačima nosi status jednog od najvećih promašaja u istoriji američkog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ...

Mamula je rođen 14. avgusta 1973. godine u mestu Lakavana u američkoj državi Njujork, gde se bavio velikim brojem sportova, a pokazao je između ostalog i ogroman talenat za košarku, atletiku…

No, igrajući sa momcima od 25-30 godina iza biblioteke u svom rodnom gradu, posebno se istakao u američkom fudbalu, pa mu nije bilo teško da u srednjoj školi nazvanoj po gradu postane zvezda u usponu i jedan od glavnih igrača u košarci, bacača diska, bacača kugle…

Ipak, najviše se o njemu pričalo nakon zaista brutalnih mečeva u dresu Lakavana Stilersa.

Skrenuo je pažnju brojnih skauta, pa je stigao poziv sa koledža iz Bostona.

Prihvatio je, otišao u Masačusets i dobio priznanje 1994. godine kao član najboljeg tima „Big east“ divizije u koledž fudbalu nakon 73 obaranja igrača i 13 sekova kvoterbeka, uz još četiri u takozvanom Aloha Boulu u pobedi nad Kanzas Sitijem 12:7.

To je bilo dovoljno da mu bude uručen poziv za trening pred draft u NFL-u, takozvani „kombajn“.

A onda je sve eksplodiralo. Mamula je 102.5 kilograma „iz benča“ podigao nestvarnih 26 puta, potom je 40 jardi istrčao za 4.58 sekunde, u skoku u vis dostigao je 97 centimetara, ali posebno brutalan bio je rezultat na takozvanom „Vanderlik“ testu inteligencije, na kom je Mamula od 50 mogućih imao čak 49 tačnih odgovora!

Stigao je draft, i nisu Mamuli predviđali visok plasman uprkos gotovo savršenom kombajnu… A onda je objavljeno – Filadelfija je Tampa Bej Bakanirsima poslala svoj 12. pik iz te gidube, još dva pika druge runde, dobila za uzvrat pika treće runde i pravo da bira pet pozicija pre originalne. Par trenutaka kasnije, postalo je zvanično – Majk Mamula, „bog kombajna“, je novi „orao“!

Pritisak je bio ogroman, s obzirom na to da je stigao kao igrač za kog je postojala vera da može da popuni rupu nastalu odlaskom velikog Redžija Vajta. U zelenom dresu Mamula je odigrao 77 mečeva, za to vreme zabeležio 209 teklova i 31.5 sek.

U poslednjoj godini 20. veka, Mamula je rekao „zbogom“ NFL-u zbog velikog broja povreda, što je uostalom i jedan od razloga iz kog je od strane velikog broja navijača prozvan takozvanom „bastom“.

Taj termin u američkom sportu se koristi kako bi bio opisan igrač za kog su postojala velika očekivanja, ali nije ispunio ni deo predviđenog, a kako Mamula nije u potpunosti preneo utisak sa koledža i kombajna na stepenik iznad, među navijačima Filadelfije je postao poznat po nadimku „trening čudo“, dok ga je ostatak NFL sveta upamtio kao „Boga kombajna“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar