Foto: Promo

Savršeno "štivo" za praznike sa porodicom, za svakoga po nešto.

„Život piše romane“ jedna je od najtačnijih izreka ovekovečena u pesmi čuvenog Bore Spružića Kvake, dok je čuveni „Politikin zabavnik“ poznat po rubrici „Život piše drame“.

Koja god od ove dve da vam je približnija i zvučnija, i za jednu i za drugu važi isto – veoma lako ju je primeniti na sport.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako se s vremena na vreme pojavi neka priča vredna nezaborava, a koji je bolji način za to od ekranizacije?

S obzirom na to da se bliže novogodišnji i božićni praznici, pripremili smo vam nekoliko filmova rađenih po istinitoj priči za koje dosad verovatno niste čuli.

To znači da ćemo u ovom tekstu preskočiti klasike poput „Coach Carter“, „Remember the Titans“ ili filmskog hita iz 2009. godine sa Sandrom Bulok, „The Blind Side“, već ćemo se posvetiti onim ostvarenjima na koja teško da ste imali prilike da naletite.

„Without Limits“ (1998)

Jedan od najboljih filmova ikada napravljenih kada je u pitanju trčanje, prati sudbinu mladog Stiva Prefontejna, legendarnog trkača koji je na univerzitetu Oregon u Sjedinjenim Američkim Državama najavio veliku karijeru i počeo da ruši sve moguće rekorde koje je mogao, a koliko je ubedljiv bio pokazuje podatak da je pobedio na svim trkama u koledž konkurenciji na tri milje, pet kilometara, šest milja i deset kilometara.

Njegova priča i decenijama kasnije inspiriše mnoge. Takođe, nešto slabije ocenjen ali sasvim solidan je i drugi film o Prefontejnu, „Prefontaine“, u kom glumi tada još uvek neafirmikani Džared Leto iz 1997. godine.

„We are Marshall“ (2006)

Iako se u glumačkoj postavi nalaze velikani poput Jana Mekšejna, Metjua Foksa, Entonija Mekija, tada mlađane Kejt Mare, film „Mi smo Maršal“ iz 2006. godine nije poznat u Srbiji, iako itekako zaslužuje pažnju.

Kada je 1970. godine pao avion u kom se nalazila gotovo čitava ekipa univerziteta Maršal iz Zapadne Virdžinije, trener Džek Lengjel je prihvatio poziv i preuzeo ekipu u verovatno najtežem trenutku u kom jedna ekipa može da se nađe. Iako težak, ovaj film odiše optimizmom i pokazuje da je svaki problem moguće prevazići, uz mnogo volje i truda.

Takođe, još jedan sjajan film a u Srbiji gotovo nepoznat, zasnovan na istinitoj priči, je i „When the game stands tall“ iz 2014. godine.

„American Underdog“ (2021)

Priča o Kurtu Vorneru, kvoterbeku koji je od ivice egzistencije zaobilaznim putem došao do jedne od najvećih mogućih počasti u istoriji sporta ekranizovana je 2021. godine. Najbolji način za opis je – preko blata i kroz trnje do zvezda. Nećete se pokajati.

„The Damned United“ (2009)

Možda i najkontroverznije ostvarenje, ali svakako vredno pažnje. Priča prati čuvenog trenera Brajana Klofa, po mnogima najvećeg u istoriji engleskog fudbala. Klof je sa Notingem Forestom osvojio dve titule prvaka Evrope, ali je tome prethodio haotičan period od 44 dana tokom kojih je doživeo debakl. Obavezno štivo za ljubitelje fudbala i veoma lep podsetnik na jedan od najboljih perioda u istoriji engleskog fudbala.

„Safety“ (2020)

Mek Elratbej, tada student univerziteta Klemson, našao se u gotovo nemogućoj situaciji kada mu je majka završila u bolnici na lečenju od narkotika, a on morao da preuzme brigu o mlađem bratu, kog je morao da krije u kampusu. Ova priča iz 2006. godine stigla je i do Opre Vinfri, a ekranizovana je 2020.

„Greater“ (2016)

Velika drama, tužna priča, ali i motivacija do neba. Brendan Burlsvort je od mladića kom su se svi podsmevali iz dana u dan uspeo da se izbori za status pravog uzora, iako je sve bilo protiv njega. Zbog njega i nagrada za najboljeg igrača na koledžu koji nema stipendiju nosi njegovo ime. Priča jeste tragična, život ovog mladića okončan je prerano saobraćajnom nesrećom, ali je nesuđena NFL zvezda od 1999. godine akter jedne od najisnpirativnijih priča koje sport u kombinaciji sa životom može da napiše.

„61“ (2001)

Rodžer Matis je uspeo nemoguće, nadmašio je čuvenog Bejba Ruta, ali je na tom putu protiv sebe imao ne samo protivnike, već čitav Njujork, u kom najveće ime tamošnjeg sporta ima status božanstva. Fantastična priča o samom Matisu, njegovom tandemu sa Mikijem Mentlom, uspon, pad, pa ulazak u legendu… Odličan film.

„Concussion“ (2015)

Glavni akteri su Vil Smit kao Benet Omalu sa jedne, odnosno NFL kao jedna od najmoćnijih ogranizacija na svetu sa druge strane. Iako prati priču vezanu za jedan od najvećih skandala koji su potresli američki sport, ali i doprineli brojnim promenama u ostalim sportovima (jednu smo imali i na Mundijalu u Kataru, u vidu izmene zbog potresa mozga), srž priče je borba pojedinca protiv prebogatog i izuzetno moćnog sistema.

„Miracle“ (2004)

Godina 1980, mesto Lejk Plasid, i jedno od najvećih sportskih čuda ikada, uz maestralnu glumu Kurta Rasela.

BONUS VIDEO Pele, Maradona i pehar koji je izmakao Moši i Tirketu usred „geta“ u Dohi