Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Vozač Red Bula Serhio Perez pobednik je današnje trke za Veliku nagradu Monaka u šampionatu Formule 1.

Meksikanac je upisao treću pobedu u karijeri, a zanimljivo da je poslednji trijumf upisao takođe na uličnoj trci u Azerbejdžanu prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Karlos Sainc, treći je završio aktuelni svetski šampion i član Red Bula Maks Verstapen.

Monačanin Šarl Lekler (Ferari) je trku završio na četvrtom mestu, peta pozicija je pripala vozaču Mercedesa Džordžu Raselu, dok je šesti kroz cilj prošao Lando Noris iz Meklarena, koji je došao do dodatnog boda za najbrži krug u trci.

Bodove su osvojili i Fernando Alonso (Alpin), Luis Hamilton (Mercedes), Valteri Botas (Alfa Romeo) i Sebastijan Fetel iz Aston Martina.

Ulična trka u Monaku krenula je sa zakašnjenjem od sat i pet minuta, zbog padavina.

Vozači su startovali iz pit lejna iza sigurnosnog vozila, koje se povuklo u trećem krugu.

Trke Formule 1 možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko niste korisnik SBB interneta putem EON aplikacije uz EON pakete koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara mesečno, bez ugovorne obaveze (PROMO)

Grešku je odmah na početku napravio vozač Vilijamsa Nikolas Latifi, dok je probleme sa gumama imao Lens Strol iz Aston Martina.

Obojica su otišla u boks i ubrzo su se vratili na stazu.

Na srednjim gumama krenulo je svega šest vozača, među kojima se najviše istakao Pjer Gasli (Alfa Tauri) sa nekoliko preticanja.

Među vodećima nije bilo promena, a prvo mesto je sigurno držao Lekler.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Srednje pneumatike prvi od vodećih uzima Perez u 17. krugu, a u istom krugu Sainc odbija da ode na promenu i ostaje na stazi.

U 18. krugu prilikom borbe za osmo mesto došlo je do kontakta između Estebana Okona i Hamiltona, zbog čega je Francuz kasnije kažnjen sa dodatnih pet sekundi.

Krug kasnije u boks odlaze Lekler i Verstapen, i obojica idu na srednje gume.

Staza se u međuvremenu osušila, a u 22. krugu na gume za suvo prelazi Sainc, dok po drugi put u boks ide Lekler.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA / POOL

Odmah zatim na promenu odlaze vozači Red Bula, a na stazu se kao prvi vraća Perez, dok je Verstapen na trećoj poziciji ispred Leklera.

Uzbuđenja nije bilo sve do 27. kruga, kada se u ogradu „zakucao“ vozač Hasa Mik Šumaher. Njegov bolid se prepolovio i krug kasnije je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

U istom krugu odustao je njegov timski kolega Kevin Magnusen. U 30. krugu trka je prekinuta, a vozači su vraćeni u pit lejn, nakon Šumaherovog incidenta.

Pauza je trajala dvadesetak minuta, vozači su krenuli ponovo iza vozila bezbednosti, a trka je nastavljena u 33. krugu.

Zbog novog pravilnika trka je morala da bude završena tri sata nakon početka, pa je usledilo odbrojavanje.

Treće odustajanje viđeno je 15 minuta pre kraja, kada se povukao vozač Vilijamsa Aleksander Albon.

Do kraja nije bilo većih promena, a do boda nije došao Okon, uprkos tome što je trku završio na devetom mestu. Zbog njegove kazne bod je pripao četvorostrukom svetskom šampionu Fetelu.

Verstapen je povećao prednost u šampionatu i sada na prvom mestu ima 125 bodova, Lekler je drugi sa 116 bodova, a treći je Perez sa 110 bodova. Naredna trka vozi se 12. juna za Veliku nagradu Azerbejdžana.

BONUS VIDEO: Jeziv udes Mika Šumahera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar