Sofija Rodić Foto:Privatna arhiva

Sofija (13) iz Niša obara senirske rekorde u Srbiji, ali karijeru će nastaviti u Mađarskoj

Iako ima samo trinaest godina, Nišlijka Sofija Rodić završiće ovu godinu sa oborena tri seniorska nacionalna rekorda u brzom klizanju. Ona je naša najbrža klizačica na 333 metra (33,375 sekundi), 500 (47,831 sekundi) i 777 metara (minut i 15,838 sekundi).

Osim nacionalnim rekordom ova devojčica može da se pohvali i sa više od 100 medalja i osam pehara osvojenih uglavnom na međunarodnim takmičenjima. Samo sa tri poslednja međunarodna takmičenja, Sofija je u Niš donela šest medalja.

Sofijin uspeh je utoliko veći kad se uzme u obzir da se u Evropi nadmeće sa takmičarkama koje dolaze iz zemalja poput Mađarske, Slovenije i Nemačke koje imaju dugu tradiciju u brzom klizanju i sjajne uslove za treninge i takmičenja, dok Niš nema ledenu dvoranu već trenira na klizalištima u Sofiji i Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Sofija je za Nova.rs rekla da u sezoni takmičenja ima treninge na ledu tri do četiri puta nedeljno, a uz to u Nišu nedeljno ima tri kondiciona treninga.

„U Sofiji treniram sa Evegenijom Radanovom, njihovom poznatom brzom klizačicom koja je osvojila i olimpijsku medalju. Ona je jako dobar trener i zahvalna sam joj što me je prihvatila kao da sam član njenog tima. U Nišu treniram sa Bojanom Ivezićem, on je zadužen za to da budem u dobroj formi. Treninzi mi ne padaju teško, jer volim klizanje, ali se umorim od puta. Kada idemo u Sofiju na trening, tata me sačeka ispred škole u 14 časova, a vratimo se u Niš u 21 sat. Od tog vremena, na ledu u dvorani u Sofiji provedem dva sata. U Beograd idem ređe na treninge, jer tamo nemaju slobodne termine vikendom “, rekla je mlada šampionka iz Niša.

Sofija je odlična učenica sedmog razreda Osnovne škole „Ratko Vukičević“, a da bi to postigla mora da uči u kolima dok putuje na treninge ili kasno uveče kada se vrati sa puta.

Prema njenim rečima, nastavnici i direktor škole imaju razumevanja za njene sportske obaveze, što joj mnogo znači.

Sofija Rodić Foto:Privatna arhiva

„Navikla sam da se pored škole bavim i sportom, mada lekcije su sve teže i teže i sada moram mnogo više da učim. Rolere sam počela da treniram sa četiri godine, obično klizanje sa pet, a brzo klizanje sa sedam godina, i to posle jednog takmičenja u Celju, u Sloveniji. Konkurencija je tada bila jaka, a od svih takmičara, ja sam jedina bila na običnim klizaljkama, dok su svi ostali imali profesionalne. Osvojila sam treće mesto, što je sve začudilo. Tada sam shvatila da time mogu da se bavim. Moja najveća želja je da najpre odem na Svetsko juniorsko prvenstvo, a jednoga dana i na zimske Olimpijske igre“.

Petar Rodić, Sofijin otac, kaže da se njegova ćerka uvek trudi da da sve od sebe i nikada se ne žali da joj je teško.

„Bez obzira na to koje mesto da osvoji, ona i posle trke ima osmeh na licu i srećna je što uopšte može da učestvuje na takvim jakim takmičenjima. Nedavno je, u drugom kolu Evropskog kupa, vodila u finalnoj trci na 500 metara, ali je pala na samo pola kruga do kraja, jer ju je oborila takmičarka iz Turske. Da nije bilo toga, bila bi prva u generalnom plasmanu. Uprkos tom padu imala je snage i volje da nastavi da se bori za što bolji rezultat“, istakao je Petar.

Sofija Rodić Foto:Privatna arhiva

Sve troškove putovanja na treninge i takmičenja supertalentovane devojčice iz Niša finansirali su do sada njeni roditelji, od svojih plata.

„U gradu su nam rekli da nemaju zakonski osnov da nam finansijski pomognu zato što se Sofija takmiči za jedan klub iz Beograda, a ona je njihov takmičar jer Niš nema klub koji može da učestvuje u međunarodnim takmičenjima. Dobili smo jedino 20.000 dinara od opštine Medijana i to je jedna mala pomoć, ali im mnogo hvala na tome. Sportski centar „Čair“ odobrio je našoj devojčici besplatne treninge na klizalištu tokom zime, ali je staza tamo prekratka za brzo klizanje“, kazao je Rodić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na  da ovde nema uslova za treninge, a ni razumevanja nadležnih, Sofija će za godinu dana školovanje nastaviti u Budimpešti, u srpskoj gimnaziji u tom gradu, a nastaviće da trenira u jednom mađarskom klubu.

BONUS VIDEO Srbija dočekala zlatne odbojkašice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare