Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Turneja Četiri skakaonice, najpopularnije ski takmičenje na svetu, na prelazu 2022. na 2023. godinu doživeće svoje 71. izdanje, a ljubitelji skokova moći će da uživaju od 28. decembra do 6. januara u majstorijama najboljih na svetu.

Novogodišnji praznici ne bi bili isti bez spektakularnog takmičenja, a turneju će 28. decembra od 16.30 otvoriti takmičenje u nemačkom Obersdorfu (kvalifikacije), nakon čega slede Garmiš-Partenkirhen (31. januar), te austrijski Insbruk 3. januara, dok će takmičenje biti zatvoreno 5. januara u Bišofshofenu.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo izdanje održano je od 1. do 11. januara 1953. godine, učestvovalo je ukupno 33 takmičara, a interesantno je da je predstavnike imala i Jugoslavija, pošto su se takmičili Karel Klančnik, Janez Polda i Jože Zidar, sva trojica iz Slovenije.

Ipak, nije prva titula otišla u Jugoslaviju, već je najbolji bio Jozef Bradl, skakač iz Austrije, koji je tako samo potvrdio status legende, pošto je 1936. godine, kao 18-godišnjak, postao prvi čovek koji je uspeo da na skijama „preskoči“ više od 100 metara – stigao je do 101,5 metara, i to na čuvenom brdu Planica u Sloveniji.

U narednim godinama organizatori su nailazili na političke i finansijske probleme, ali Turbeja nije stala i svake godine je bilo sve više takmičara.

Nešto kasnije promenjeni su termini održavanja, a samim tim i raspored takmičenja. Obersdorf je postao prva stanica, Garmiš-Partenkirhen je ostao na dan Nove godine, a Insbruk i Bišofshofen dobili su termine u januaru.

Prvi televizijski prenos održan je 1956. godine, kada je nemačka nacionalna televizija “ARD” emitovala nadmetanje.

Najbolji skakač u istoriji je Jane Ahonen, a čuveni Finac je osvajao titule 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine.

Foto: EPA-EFE/MARKKU OJALA

Jednu titulu manje ima Jens Vejsflog iz Nemačke, dok su po tri puta prvi bili Helmut Reknagel (Istočna Nemačka), Bjorn Virkola (Norveška) i jedini aktuelni skakač, Poljak Kamil Štoh.

Interesantno je da je Štoh ujedno i tek jedan od trojice koji su uspeli da osvoje turneju pobedama na sve četiri skakaonice, 2018. Druga dvojica su Sven Hanavald 2002. i Rjoju Kobajaši godinu dana posle.

Samo jednom u istoriji se desilo da pobedu na turneji ostvari takmičar koji nije slavio nijednom – Ahonen je 1999. godine uspeo da dođe do „Zlatnog orla“ zahvaljujući tri druga mesta.

Što se tekuće sezone tiče, za glavnog favorita važi Poljak David Kubacki, koji je ove godine već ostvarilo četiri pobede.

Osim njega za „Zlatnog orla“ će se boriti Slovenac Anže Lanišek, Norvežanin Halvor Egner Granerud, Austrijanac Štefan Kraft i branilac titule Japanac Rjoju Kobajaši.

Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Za razliku od ostalih skakaonica iz Svetskog kupa, tokom turnere princip je sledeći – 50 najboljih takmičara iz kvalifikacija prolazi u glavni deo takmičenja, gde započinju „dueli“.

Kada prođe 25 duela, pobednicima se pridružuje pet najboljih takozvanih „laki luzera“, tačnije pet najboljih poraženih, koji potom skaču kako bi odredili ko je najbolji.

Pobednik turneje je onaj ko osvoji najveći broj bodova iz osam skokova finalne runde.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Takmičenja u Obersdorfu se održavaju još od 1909. godine, dok je kapacitet stadiona 18 hiljada mesta, ali je planirano povećanje.

Rekordni skok je izveo Norvežanin Sigurd Petersen 2003. godine (143,5 metara).

Skakači će izaći na kvalifikacije 28. decembra od 16.30, dok će 29. od 16.30 početi takmičenje.

Odmah nakon Obersdorfa, dolazi Garmiš-Partenkirhen, na kojoj je prvi probni skok izveo Norvežanin Rolf Karbi, 5. februara 1934. godine.

Uvek je najposećenija i najgledanija od svih, a kvalifikacije će krenuti 31. decembra, dok će glavna poslastica biti održana 1. januara.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Austrijska turneja kreće u Insbruku, na skakaonici „Bargizel“.

Ona je renovirana na 50. Turneji, a za sve je zaslužan Zaha Hadid, čovek iz Londona, koji je u konkurenciji šestorice arhitekata iz celog sveta dobio posao vredan 12 miliona evra.

Rekord skakaonice je sa 138 metara postavio Austrijanc Mihael Hajbek 2015. godine.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Spektakl će se završiti u Bišoshofenu, koja je sagrađena 1947. godine.

Skakaonica „Pol Auserlajtner“, ima nove tribine koje primaju 30 hiljada gledalaca.

Rekord drži Poljak David Kubacki skokom od 145 metara.


Oberstdorf

28. decembra – kvalifikacije (16.30)

29. decembra – takmičenje (16.30)

Garmiš-Partenkirhen

31. decembar – kvalifikacije (14.00)

1. januara – takmičenje (14.00)

Insbruk

3. januar – kvalifikacije (13.30)

4. januar – takmičenje (13.30)

Bišofshofen

5. januar – kvalifikacije (16.30)

6. januar – takmičenje (16.30)

BONUS VIDEO Ignjatović: Zadovoljna sam današnjim progresom pred trku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar