Caster Semenya Foto:EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Olimpijska šampionka na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenja najavila je da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog pravila Svetske atletike o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

PROČITAJTE JOŠ

Prema pravilu Svetske atletike iz 2019. godine, Semenji nije dozvoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do jedne milje sve dok ne počne da koristi lekove koji smanjuju nivo testosterona. U slučaju da odluči da ne uzima lekove, Semenja bi morala da promeni disciplinu.

Švajcarski vrhovni sud je prošlog septembra odbacio žalbu 30-godišnje atletičarke, iako pravilo o testosteronu pogađa trkačice s „razlikom u razvoju pola“ (DSD).

Semenja je posle toga odlučila da podnese žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, kako bi mogla da se takmiči i da brani titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta.

„Sve što tražimo je da nam se zauvek dozvoli da slobodno trčimo, kao snažne i neustrašive žene kakve jesmo i kakve smo uvek bile“, rekla je Semenja.

Njeni advokati će tvrditi da Švajcarska nije zaštitila Semenju od kršenja njenih prava.

Sportisti sa DSD imaju viši nivo prirodnog testosterona, za koji Svetska atletika tvrdi da im daje prednost u takmičenjima.

Sud za sportsku arbitražu je 2019. godine odbio žalbu Semenje, posle čega je Švajcarski vrhovni sud privremeno suspendovao tu odluku, a zatim je potvrdio.

Semenja je osvojila zlatne olimpijske medalje na 800 metara 2012. i 2016. godine. Zbog novog pravila nije mogla da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine.

Ona je prošlog marta rekla da želi da učestvuje na Igrama u Tokiju u trci na 200 metara, pošto za tu disciplinu ne mora da uzima lekove. Semenjin najbolji rezultat na 200 metara je 23,49 sekundi, a norma za Olimpijske igre iznosi 22,80.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar