Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Formula 1 je bila svedok jednog od najtežih udesa u poslednjih nekoliko godina, a pukom srećom život je sačuvao Roman Grožan.

Iskusni vozač je na trci za Veliku nagradu Bahreina udario u ogradu posle čega se njegov bolid zapalio.

PROČITAJTE JOŠ

Član tima Has je uspeo da izleti iz zapaljenog vozila pre nego što ga je vatra zahvatila.

Zadobio je opekotine, ali srećom nije imao teže povrede, iako je udario pri brzini od 221 kilometar na čas.

Bolid se prepolovio, gorivo je krenulo da curi po stazi i potom se zapalilo, a Grožanu je život spasao „Anđeo“, sistem koji je nedavno ugrađen u bolide i ima zadatak da štiti glavu vozača.

„Toliko je bilo šokantno sve to… Kad uđem u vozilo znam kakvom riziku se izlažem i poštujem opasnosti ovog sporta. Ne znam koliku silu gravitacije je osetio, ali sam zahvalan što je sistem radio. Srećan sam što mu ograda nije isekla glavu ili nešto slično… Moglo je da bude mnogo gore“, naveo je šampion Luis Hamilton.

Bivši prvak Sebastijan Fetel je bio takođe šokiran celom situacijom.

„To sve nije trebalo da se dogodi. Zaštitna ograda je tu da skrene automobil, ne znam kako je pukla tako i kako se vozilo tako brzo zapalilo. Izgleda da je ograda bila razlog… Treba o mnogim stvarima da razmišljamo sad“, naveo je Fetel.

Doktor Jan Roberts je naveo da se seća da je Grožanu rekao da sedne, po izlasku iz bolida, u kom je proveo 26 sekundi.

„Bio je uzdrman, njegov vizir je bio potpuno uništen, praktično istopljen. Uspeo sam da mu skinem kacigu i da vidim da je sve u redu. Srećni smo što je izašao sa minornim povredama“, istakao je Roberts.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar